Congres lanceert allochtone student naar de top

2

Veel studenten klagen dat ze moeilijk aan een stageplek of arbeidsplaats komen. Dit blijkt in hogere mate een probleem te zijn onder allochtonen. Veel talentvolle, hoogopgeleide allochtonen hebben kwaliteiten en ambities om te excelleren op de arbeidsmarkt. Zij krijgen echter niet altijd de kans om zich te bewijzen.

Daarom organiseert Hindoe Studenten Forum Nederland (HSFN) in samenwerking met o.a. ING het congres Students 2 Career, speciaal gericht op de multiculturele student. Het congres vindt plaats op donderdag 26 oktober 2006 op de Haagse Hogeschool van 18.15 – 22.30 uur. De toegang is gratis maar aanmelden is verplicht via info@hsfn.nl. De student dient zijn of haar naam, contactgegevens, opleiding en onderwijsinstelling te vermelden.

Het doel van het congres is om de problematiek en mogelijke oplossingen rondom het onderwerp naar voren te brengen. Onder studenten moet het besef komen dat allochtone studenten op basis van hun kwaliteiten het ver kunnen schoppen in het bedrijfsleven. Tijdens de workshops worden praktische tips daarover gegeven.

Op het congres worden twee lezingen gegeven door drs. B. Dietz, universitair docent aan de Erasmus Universiteit en Oedith N. Jaharia, Chief Business Development van Spyker Cars. In de lezingen zullen zij hun succesverhaal en visie over de belangrijkste aspecten, waar de studenten op moeten letten, delen.

Tijdens het congres worden vier workshops gegeven: assessment voorbereiding (Intermediair), solliciteren (ING), non-verbale communicatie (POA) en sociale vaardigheden (ABN AMRO). Alle workshops staan in het teken van een succesvolle carrière.

Net zoals in de afgelopen jaren, vindt ook dit jaar de uitreiking van de HSFN Awards plaats aan degenen die zich hebben ingezet voor de samenleving of als individu een noemenswaardige prestatie hebben geleverd.


2 REACTIES

 1. Een mooi initiatief van deze club.
  Het probleem met betrekking to het vinden van stageplaatsen en vervolgens een passende baan, speelt echter het meest bij de lager opgeleide jongeren. (ik probeer het A-woord zoveel mogelijk te vermijden).
  Door hun betere posititie op de arbeidmarkt komen HBO- en universiteitsstudenten wat makkelijker aan bod. Eerlijkheidhalve moet ik zeggen dat als het gaat om studies waar het aanbod van afgestudeerden erg groot is, het probleem zich wel weer zal voordoen. Dan is er eigenlijk maar één ding dat je kan helpen. En dat is niet je assertiviteit, je non-verbale vermogen, je mooie sollicitatiebrieven of je sociale vaardigheid maar je sociale netwerk.
  Heeft je pappie een goede functie bij een grote bank, dan kom je er eerder binnen dan degene die dat niet heeft. Voor het witte MKB geld: eerst de familie en vriendjes, dan een rasgenoot en als het niet anders kan iemand anders.
  Het is voornamelijk de VMBO en MBO uitstroom die te maken hebben met dit probleem. Het aanbod van stage/arbeidplaatsen t.o.v. de vraag valt een stuk slechter uit. Deze jongeren hebben vaak geen familieleden in goede functies bij grote bedrijven. Er is dus niemand die ze als kruiwagen kunnen gebruiken. Door hun kortere opleiding hebben ze ook minder ervaring voor wat betreft gewenst sociaal gedrag enz.
  Wie voor deze jongeren iets kan bereiken draag ik meteen voor voor die HFSN-award en voor alle andere awards op dit gebied.

  En aan jongeren die een middelbare opleiding volgen en nog een keuze moeten maken zeg ik: Kies geen pretpakket. Wat die docenten je ook wijs mogen maken. Zet je in, doe hard je best en kies voor een pakket waar je een studie mee kunt volgen die je niet afhankelijk maakt van familie en vrienden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.