zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijLeuven wil Universiteit Suriname hogerop helpen

Leuven wil Universiteit Suriname hogerop helpen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 okt – De Katholieke Universiteit van Leuven, België, is bereid de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, integraal bij te staan. Dit zegt Allan Li Fo Sjoe, bestuursvoorztter van Adekus. Er zijn aan beide zijden van de Oceaan behoorlijk ambitieuze plannen ontwikkeld voor de komende tien jaar.

“Leuven is vast van plan om onze universiteit te tillen naar een niveau dat vergelijkbaar is met dat van universiteiten in de regio”, zegt Li Fo Sjoe. Ook moeten kaders worden afgeleverd wier opleidingsniveau gelijk is aan dat van afgestudeerden van oudere en prestigieuze universiteiten in de wereld. Met medewerking van de Vlaamse Universiteitsraad, VUR, worden de plannen en projecten verder uitgewerkt.

Vooral aan de onderzoekskwaliteiten valt het een en ander te doen. Leuven gaat ook in die richting steun geven. “Adekus heeft zich immers de laatste jaren toegelegd op meer onderzoek, want in de afgelopen twintig jaren zijn wij op dit vlak tekortgeschoten”, aldus Li Fo Sjoe. Dit heeft onder meer te maken gehad met gebrek aan geld en het ontbreken van samenwerking met andere universiteiten.

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. Samenwerking bestaat niet, plunderen wel.Ik heb 31 jaar voor de Universiteit gewerkt. Ben zelf nu de wereld grootste Hydrochus specialist. Ze kunnen mij niet verslaan. Heb alles zelf gedaan om hoger op tekomen. Jammer dat kleur opvalt. Als ze 100 euro geven dan willen ze 100 keer voor terug. Laat je niet plunderen


  Maak melding
 2. In de jaren tachtig hadden we een gelijkwaardig opleidingsnivo als de VU van Amsterdam.Toen werden de professoren uitgeleend aan Suriname. Maar met de komst van Bouta moesten ze het land verlaten! De universiteit werd gesloten! De studenten waren te mondig werd gezegd. Nu geven jongens en meisjes met een LO of MO les op de Anton de Kom universiteit(?)Docenten met een Dr. Ir of Mr. voor hun naam zijn zeldzaam. Dus de samenwerking juich ik van harte toe!!!!


  Maak melding
 3. ja dewanand zo bereik je niks, samenwerking heb je altijd nodig om hoger op te komen, je heb 31 jaren gewerk, wat voor veranderingen heb je gebrach. daarom zit de onderrwijs bijna 20 jaar achter in sur.
  zo kan je met een sur diploma bijna nergens in de wereld een werk vinden.
  ik ben blij dat ze samen gaan werken, zo kunnen surinamers in de toekomst een beterbaan krijgen in het buitenland, hun diploma worden dan erkend.
  doktoren, advocaten leerkrachten,enz, als ze naar europa gaan, moet ze weer naar school, want hun nivo zijn laag.
  om les op school te geven heb je een hbo diploma nodig, en geen mbo.


  Maak melding
 4. Samenwerken betekend, kennis delen. Amerikanen en Nederlanders hebben veel biologische materiaal in Suriname verzamelt, tot heden willen ze niks delen of geven. Ik probeerde voor Suriname een deel los te krijgen, helaas willen ze niks geven. Toen ze hoorden dat ik voor Suriname werkt en mijn materiaal in Suriname ligt was ik niet meer welkom, moest in Nederland blijven. Zelfs hadden ze geprobeerdt mij te laten stoppen met publiceren, breken kan niemand mij. Search: Calodema, nieuwe publicaties voor 2006. Jullie hebben allemaal gelijk, buitenlandse diploma is welkom. Maar geloof me ik zie geen verschil in Surinaamse diploma. Kijk de slaaf Kwasie, heeft Kwasiebieta de malaria medicijn ondekt, Jan Ernst de eerste Schoenen fabriek en de Botanische tekeningen van Gerrit Schouten en zo kan ik door gaan.
  Weten jullie wat van hun. Surinamers zijn niet dom, maar dom gehouden.

  Groeten


  Maak melding
 5. Krepie:(3).. weer een niet zuivere verhaal.
  Wie moest deze mannen/vrouwen betalen.
  Het was niet gratis hoor,dus ga vanaf nu een beetje opletten.Mi boi/oema, niet strooien anders ben je fout bezig >>> of niet..


  Maak melding
 6. Nu is het de Universiteit Leuven, en eerst was het de Universiteit van Brussel, en anders wel een andere universiteit. Het programma: De Belgische universiteiten creeren een programma waarbij vooral hun mensen profiteren, en de Surinamers bijstaan, en verder niets. Suriname heeft bijna geen promovendi en mensen die onderzoek doen aan de universiteit dus kjan er van een gelijkwaardige samenwerking geen sprake zijn. Suriname moet leren dat niet alle hulp welkom is en dat ze eerst moeten kijken wat er precies nodig is.


  Maak melding
 7. Uit je verhaal kan ik opmaken dat je op je vakgebied op eenzame hoogte bent Dewanand. Proficiat Spijtig dat je dan wordt tegengewerkt door vakgenoten uit rijke, stabiele landen. Daar zit nou het grootste probleem voor de surinamers. Omdat suriname internationaal niks betekent, danwel aan de weg timmert, zoniet zichzelf niet positief profileert in de wereld zullen haar onderdanen het heel moeilijk krijgen buiten de landsgrenzen. Je moet het vergelijken met de familie Tokkies. Al zal een van de kinderen Tokkie zich positief en beschaafd hebben ontwikkeld, toch zal het de last dragen dat hij/zij uit een sociaal verminkt gezin komt en ook zo worden bejegend.


  Maak melding
 8. zo bereik je niks, net als slm, je gaat altijd in een put leven, en denken dat dit de wereld is.dus geen vooruitgang.
  er zijn een groep mensen die alle vooruitgang tegen houden, ze zitten ook in de regering, en zijn bang voor anderen die meer weten dan hun. anderen mensen met een hoge opleidng krijgen geen kans, ze worden snel tegen gewerkt, dus vooruitgang kan nog lang duren, je gaat altijd van deze mensen horen, dat wij het zelf kunnen oplossen.
  op dit manier word er op grootte schaal gestolen, ze bezitten heleboel gronden, allemaal gestolen, het is net als de mafia.
  gewoon een groep crimenelen.


  Maak melding
 9. Er zijn nog meer onderzoekers van surinaamse afkomst a la dhr Dewanand. Indien zij zouden samenwerken en hun data in een uniforme systeem konden migreren, zouden deze wetenschappers het surinaamse onderzoek beter van dienst zijn en naar een hoger plan kunnen tillen. Wetenschappers zijn over het algemeen enorme egotrippers ongeacht ras, cultuur etc.. Het is hun onderzoek, hun expertise en hun nobelprijs, hun roem en hun faam. Het gemeeschappelijk belang dienen is beslist niet de prioriteit bij wetenschappers. Ook al dienen zij uiteindelijk de gemeenschap met hun bevindingen, het is niet wat zij daar in eerste instantie mee beoogden. Zij beogen, ik wil de eerste en de beste zijn. Eigenlijk is daar niks op tegen, maar logisch te verklaren dat een ieder zijn of haar gebied beschermt en niet met hun jarenlange onderzoek te koop loopt. In the farmacie gaat het om miljoenen of miljarden dollars en zo is het ook in de ruimtevaart technologie of JSF onderzoek, het is alleen logisch.
  Ik denk overigens wel, maar ik kan me vergissen, dat de grote professors het minst discrimineren op ras, maar eerder het gevaar herkennen of iemand intelligent genoeg is om met zijn of haar onderzoek aan de haal te gaan. In dit verband is het dus een compliment aan het adres van de heer Dewanand.


  Maak melding
 10. Sranang Mang (man en vrouw), bedankt jullie allemaal. Ik wil jullie allemaal helpen als het kan. Ik hoef niks, doet het voor mijn land. Makhan fam., zelfde als no 1. Als jullie wat willen weten, search de twee namen.

  Groeten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES