Suriname tegen intellectuele eigendom medicamenten

0

PARAMARIBO, 3 okt – Suriname is tegen het vestigen van intellectueel eigendom op de productie van medicamenten. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Hij heeft het Surinaamse standpunt aangegeven tijdens de jaarlijkse vergadering voor ministers van Volksgezondheid van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho.

Met andere lidlanden wordt gevreesd dat producenten hun alleenrecht zullen misbruiken om anderen het reproduceren van medicamenten te beletten. “Dit zou kunnen leiden tot hoge prijzen voor bepaalde medicamenten, die juist noodzakelijk kunnen zijn in de strijd tegen ziekten waarmee vooral arme landen kampen”, zegt Waterberg.

Op de vergadering is ook gesproken over plannen om HIV formeel aan te merken als chronische aandoening in plaats van een acute. “De situatie is vandaag anders dan jaren geleden toen er nog geen medicamenten waren om de ontwikkeling van het virus te stuiten. Je kan nu heel lang met het virus leven, net als een persoon met hoge bloeddruk en overgewicht. Hiermee wordt het stigmatiseren van seropositieven ook weggewerkt”, aldus Waterberg.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.