zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijGoudwinning treft burgers Surinaams binnenland

Goudwinning treft burgers Surinaams binnenland

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 27 sep – Burgers in het Boven-Saramaccagebied, in het district Brokopondo, dreigen ten prooi te vallen aan de uitdijende goudkoorts in hun leefomgeving. Dit meldt de Times of Suriname. De Saramaccarivier, levensader van plaatselijke gemeenschappen, wordt in hoog tempo vervuild.

Het water is niet langer geschikt voor consumptie. Maar ook de visvangst wordt bemoeilijkt, terwijl veel gezinnen er afhankelijk van zijn voor inkomsten en eiwitvoorziening. Skalians, pontons waarop zuiginstallaties zijn bevestigd, baggeren de rivierbodem af op jacht naar goud. Alsof dat niet genoeg is, hebben de goudzoekers hun zinnen nu ook gezet op ander gebied.

“Vanuit de rivier worden nog eens de oevers uitgegraven”, zegt grootopperhoofd Oscar Lafanti van de stam der Matuariërs. De effecten zijn zeker zestig kilometer verder merkbaar. De dorpen zijn door hun voorraad drinkwater heen. Vooral bejaarden en zuigelingen dreigen de dupe te worden. Intussen wordt in Paramaribo een hulpactie opgezet door de overheid.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
  1. Geen respect voor de arme bewoners,eerst voor de Suri. goud zoekers voor liegen dat zij het deden. Maar nu de buitenlander binnen gehaald en die mag. Jullie zijn goed bezig de buitenlander binnen halen om jouw eigen land en lotgenoten te doden. Club Vtje is byzonder goed bezig.


    Maak melding
  2. Lang leve de onafhanelijkheid.
    Vertrouw op eigen kunnen me mars noh. Het land verkopen aan multinationals daar is de president wel goed in maar land adequaat besturen no way bepaalde genetische eigenshappen ontbreken nou eenmaal bij een bepaalde menselijke ras. Ga nu lekker dansen, lekker de billen schudden en flink eten en drinken maar handen uit de mouw steken daar zijn wel anderen voor me mars noh. Bedelen en nog eens bedelen en dat noemt men onafhankelijkheid.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES