Suriname voor nieuwe methode kankeronderzoek

2

PARAMARIBO, 27 sep – Suriname is te vinden voor invoering van een nieuwe methode van onderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Tests met de zogenaamde azijnmethode hebben goede vruchten afgeworpen, evenals in Peru en El Salvador. Wel zijn er wat voorwaarden.

“De methode is effectief, maar invoering moet wel ondersteund worden door regels van de Wereld Gezondheidsorganisatie, zegt Marthelise Eersel, topfunctionaris op Volksgezondheid tegenover de Ware Tijd. Als eenmaal groen licht is verkregen, kan Suriname aan de slag. Er zal een plan worden ontwikkeld, inclusief een proefproject, trainingen en voorlichtingscampagnes.

Zowel publiek als gezondheidswerkers moeten geïnformeerd worden. De methode bestaat uit het wassen van de vagina met een azijnoplossing, waardoor eventuele afwijkingen waargenomen kunnen worden met het blote oog. Voor introductie van een nieuw vaccin wordt de uitkomst afgewacht van onderhandelingen tussen de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho, en de farmaceutische industrie.


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.