vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidHIV-epidemie in Suriname frustreert aanpak TBC

HIV-epidemie in Suriname frustreert aanpak TBC

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 sep – De HIV-epidemie vormt een bedreiging voor de bestrijding van tuberculose. Dit zeggen medisch specialisten die onderzoek hebben gedaan naar de gevolgen van HIV en AIDS in Suriname. Vastgesteld is dat als het aantal HIV-gevallen toeneemt, tuberculose ook zal toenemen. Bij de aanpak moet dit gegeven worden meegenomen.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. “Er wordt nog te weinig verband gelegd tussen de seksueel overdraagbare aan-doeningen, Soa, en HIV”, zegt internist Marja van Eer. Waar cliënten zich bij gezondheidswerkers vaker aanmelden voor de behandeling van een Soa, zijn verwijzingen voor een HIV-test een zeldzaamheid.” Er moet onder meer gewerkt worden aan de instelling van werkers.

HIV-tests moegn niet langer vemeden worden. “Dit moet veel meer gebeuren”, aldus Van Eer. Overigens zal, hoe modern de aanpak ook mag worden, de individuele inbreng van het grootste belang blijven. “Het allerbelangrijkste in het proces van HIV/AIDS-be-strijding is dat een ieder zijn HIV-status moet kennen”. Aldus Van Eer. Er is daarom een campagne gelanceerd om het testen aan te moedigen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. Goeie grutten,

  Maar daar heb je natuurlijk zelf schuld aan.
  Het is zelfs een straf van God!
  Ik zou zeggen: ‘If you want sex, take a boy relax…. oeps ik bedoel… use durex’ (of een goedkope aldimerk). Beter iets dan niets.


  Maak melding
 2. een optie confronteert ze met foto`s in dancings bij de bakker op de markt enz want mijn surinaamse broeders en zuster zien de ernst van dit probleem nog steeds niet het mi gado help ook niet meer wij moeten het zelf doen dus de staat moet een hardere aanpak creëren (verdeel bij iedere gelegenheid condooms maak dit probleem een volks probleem)enstrafbaar wie geen gehoor geeft.boetes


  Maak melding
 3. Ai baja,

  Waar gaat dat heen. Ik snap nog steeds niet wat er met ons zelfbewustzijn aan de hand is. Wat is nu zo moeilijk om je status te kennen of te onderkennen. Ons kop in het zand steken zal uiteindelijk zorgen dat wij een tweede Afrika of India of Japan worden.
  Sang tranga so fu wi ai opo now!

  Krul


  Maak melding
 4. Zeer verdriegtig wat er allemaal gebeurd.De meeste van ons surinamers en vooral in het binnenland denken nog steeds dat de “buurman” alleen besmet is.

  Met aw ze denken en zeggen,oeng srananman no kan kisie na hiv/aids omdat het een “witman” sikie is.En dat ze een tapoe dragen.Dus een ver van mijn bed show is.Niet bij stilstaan dat de volskgezondheid in gevaar is.

  En zo gaat men door met het verspreiden van hiv.
  Het is ook zo dat ons culturele achtergrond nog steeds aan het domineren is .

  Zelfbewusting kan komen door heeveel sexuele voorlichting.En dit alles zal veel geld en duizenden manuren kosten.Alleen zo kunnen we een generatie dat verloren dreigd tegaan behoeden van een tragedie.

  Het is de jonge generatie van Suriname,die moeten helpen om Suriname optebouwen en niet afbouwen.

  Het is dus nog steeds geen verloren case!


  Maak melding
 5. in suriname word sinds de jaren tachtig te veel op een amorale manier sex bedreven.
  jonge meisjes doen het om te overleven.ze hebben geen eten.dus. met domme leiding.
  wacht de verleiding.dank zij de verleiding
  loert de hiv.


  Maak melding
 6. Mensen mensen,

  Het land is verloren, we zijn nu te vergelijken met afrikaanse landen en zuid afrika is nummer 1 op de wereldranglijst.
  Please do something as soon as possible.


  Maak melding
 7. ik denk niet dat dit alles met armoe te maken heeft surinamers zijn te hebzuchtig en deng lob strey libie en om de duurste grontab sani te hebben zijn ze tot alles in staat en vergeten ze de condooms want ik denk dat er sinds jaren genoeg informatie word gegeven


  Maak melding
 8. men hoopt niet dat sur zo word als zuidafrika. want er was een keerje een programma op de nederlandse tv. daar zag men dat meisjes en jongens gingen naar de disco.daar bedreven ze sex.en dan lieten ze ook zien dat. iemand die het niet veilg deed. die werden begraven. dank zij de aids doden ging het met de begravenis onderneming erg goed.dus.val niet makkelijk in de verleiding. die jou kan brengen naar de begraafplaats.het beste is monogaam.hou je niet alleen bezig met verschillende. om bij je vrienden macho te spelen.als jij ziek word. ga jij in je ééntje.


  Maak melding
 9. Ik kan er van mee praten. Weet namelijk sinds 3 maanden dit ik HIV heb, ik heb het niet opgezocht het is me hellaas overkomen. Had een relatie van 11 jaar en mn ex had geen zin in bruine bonen iedere dag (als jullie begrijpen wat ik bedoel).

  Toen ik het hoorde van de arts verging mijn wereld ik kon het niet geloven. Hoe kon dat nou bij mij gebeuren ik deed het zo netjes. Tot op de dag van vandaag kan ik het nog steeds niet geloven.

  De arts zei tegen me je gaat niet dood, je kan hier 80 mee worden, je kan gewoon nog kinderen krijgen etc etc. Ik dacht ja ja ik weet dat ik hieraan zal sterven dus kom me niets vertellen. Nu ik meer informatie heb en mensen heb ontmoet die het al 25 jaar hebben geloof ik inderdaad wel dat ik mijn kind zal zien opgroeien etc.

  Ik ben nu 3 maanden verder en probeer er het beste van te maken omdat ik een kind heb.Soms vraag ik me nog steeds of waarom ik. Ik zal nooit meer dezelfde worden, ben iedere dag verdrietig en heb soms geen zin meer in het leven en dat heeft een man mij allemaal aangedaan.

  Daarom zeg ik denk goed na voordat je iets doet, gebruik een condoom, ga eerst samen een test doen als je geen condoom meer wilt gebruiken. Want het is geen pretje te horen dat je met HIV geinfecteerd bent als je het had kunnen voorkomen.

  De buitenkant kan nog zo mooi zijn maar je weet niet wat ze van binnen met zich meedragen wat ze aan jou zullen overdragen waardoor je leven binnen 1 seconde zo goed als voorbij is.


  Maak melding
 10. Het is heel makkelijk om allerlei reacties te geven en adviezen mbt HIV/AIDS. Tenzij je ermee wordt geconfrontreerd. Mensen geef niet andere adviezen maar pas ze eerst bij jezelf toe, gebruik altijd een condoom bij pril begin. Ga niet ervan uit dat het jou niet kan overkomen en wacht niet op je sekspartner voor een condoom. Loop altijd met je eigen spul , dan alleen weet je dat het goed is.
  Voor de “deskundigen” onder wil ik het volgende meegeven: “HIV negatief blijven is jou verantwoordelijkheid” evenals:”Verander eerst je eigen levenstijl voordat je van een ander wilt doen” Immers de beste stuurlui staan aan wal


  Maak melding
 11. to the hiv infected,start reading your bible.ask jesus to forgive u and go to church volle evangelie kerk,they preach good healing and deliverance there.there is hope and jesus is alive and he will heal you.go brother, go sister go to church for healing.jesus is the way,the only solution.read your bible and pray.hopoe de.


  Maak melding
 12. Hetty: Jesus is alive? have you seen him lately?
  And its against the law to send people with illnessesin Holland to the church instead of the doctor. many before you had been sued by the goverment. youre next.
  And volle evangelie is sectarian, a denomination so get your priority straight.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES