Schimmel bedreigt Surinaamse rijstindustrie

6

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 1 sep – De rijstindustrie wordt bedreigd door de schimmelziekte Neck Plast. Dit meldt de Ware Tijd. Het belangrijkste kenmerk, magere korrels, is al merkbaar en voorspelt een financiële ramp. Boeren in Nickerie zitten met de handen in het haar. De ontgoocheling is des te groter daar de veroorzaker, een nieuw padietype, zo veelbelovend was.

Het optimisme rond de lokaal ontwikkelde Adron 125 is nu omgeslagen. ”Ik weet niet wat mij te wachten staat, wanneer over twee weken de oogst binnengehaald wordt. Ik had alle hoop gevestigd op een goede oogst”, zegt boer Dew. Hij heeft niet minder dan elf hectare ingezaaid. Met hem hebben honderden anderen Adron 125 ingezaaid, wat goed is voor ruim zestig procent van het totale rijstboerenbestand.

Het regent intussen klachten bij de ontwikkelaar van padietypes, het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie, Adron. Volgens Adron-topman Lekhram Soerdjan hoeft de oorzaak niet direct te liggen aan het type. De lege aren kunnen best ook geweten worden aan luchtvochtigheid, temperatuur, windsnelheden en de wijze van bemesting in de bloeifase.


6 REACTIES

 1. Dit is geen goed nieuws.
  Dames en Heren gaan jullie allen massaal God bidden. Om met wijsheid uit deze situatie te komen,(maar bid en werk) (Ik denk dat er waarschijnlijk een vloek over het land gekomen is door het vele liegen en bedriegen van de politiek.(dat kan deze ellende ook veroorzaken)

  Er is een hoop !!!!


  Maak melding

 2. Meneer of mevrouw Hoop,
  Het zal weinig helpen om tot god te bidden voor een wonder. God helpt op een ander manier. Ik sprak laatst bij kwakoe een kondreman die vertelde dat hij gestudeerd heeft voor onderzoeker van ziekten bij planten. Ik had daar nog nooit van gehoord maar nu weet ik dus waar het goed voor is. Ik denk dat zulke mensen moeten zorgen voor een oplossing van het probleem. Als deze site bezocht wordt door pantenziekte onderzoekers dan wil ik ze oproepen om hun kennis te gaan inzetten vor het land en niet te gaan wachten op grote zakken met geld. God heeft jullie de kennis en de kracht gegeven om te kunnen studeren. Die talenten moeten jullie niet voor je zelf houden om macht of geld te krijgen. Je land heeft je nodig dus aarzel niet.


  Maak melding

 3. Rijst is het levensadder van suriname, als dit mislukt met welk reden dan ook dan ziet het niet zo best uit voor het land. Straks moet Suriname ook rijst, olie, hout, vis, aluminium en goud gaan importeren terwijl het in overvloed aanwezig is, omdat ze domweg niet met hun eigen spullen kunnen omgaan, of de regering gaat alles verkopen aan andere landen met een beetje tjoekoe voor zichzelf….Afrikaanse taferelen zul je gaan krijgen dan, ikke ben ikke en rest mag lekker stikke.


  Maak melding

 4. Ik ben zeer verheugd met dit nieuws, omdat eindelijk de domme boeren hun hersenen gaan gebruiken, ze luisteren toch niet en ik heb ze al geadviseerd om aan aquacultuur te gaan doen, want je hebt dan geen gram chemicalien nodig om dat te doen, wie lui is, moet eens gaan voelen, met rijstbouw hoef je maanden lang je nek niet uit te steken, maar alleen maar thuis zitten en wachten totdat de oogst binnen is gehaald, voor niets gaat de zon op, je moet elke een bijdrage leveren om vooruit te komen, met rijstbouw heb je een kunstmatige luie surinamer, get a new life, become an fish farmer……………..an blessed way of living……………….


  Maak melding

 5. Sranangmang: uw reactie is wat ik bedoel met fysiekgeweld, en of geestelijke kwelling wordt het toch niks. Daarom moet er iets zijn b.v. GOD.(BID en WERK)welke GOD dan ook om deze mensen te helpen, vooral de heren in Par’bo.Zij zijn toch blind, daarnaast(met wetenschap lukt niet alles)

  Hoop


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.