Minder Surinaamse kandidaten voor verkiezingen

17

Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november aanstaande doen zeer waarschijnlijk minder Surinaamse en Antilliaanse kandidaten mee. Die conclusie valt te trekken uit de voorlopige kandidatenlijsten die enkele partijen al hebben gepresenteerd, schrijft Radio Nederland Wereldomroep.

Zo zullen van de vijf Surinaamse en Antilliaanse kandidaten die nu in de Kamer zitten, er slechts drie terugkomen. De mogelijke nieuwe kandidaten die zich aandienen, komen op een welhaast onverkiesbare plek.

Lilian Callender is voorlopig nummer 27 van de kandidatenlijst voor de VVD. Kamerleden Varina Tjon A Ten (PvdA) en Nirmala Rambocus (CDA) keren, naar verluidt, niet terug in de Kamer. Op de conceptkandidatenlijst van de VVD staat Laetitia Griffith op de negende plaats. Kathleen Ferrier ‘zakt’ op de nieuwe CDA-lijst van 9 naar 14. John Leerdam blijft gewoon verkiesbaar voor de PvdA, maar nieuwkomers Iwan Leeuwin (GroenLinks) en Ed Gumbs (PvdA) gaan de landelijke kieslijsten waarschijnlijk niet halen.


17 REACTIES

 1. Ja als je geen mascote of decor wil zijn maar serieus zaken wil aanpakken dan hebben zij je niet nodig.

  Dus Suri’s in Ned. een lelijk probleem.
  P.S.
  Denk er over na thuis (Su) te ondersteunen

  droevig


  Maak melding

 2. Dit beeld past volledig bij de huidige ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving.
  Autochtonen stappen meer en meer af van hun politiek correcte houding en geven steeds meer aan hoe ze werkelijk tegenover anderen staan. De behoefte om plaatsen af te staan aan mascottes en etalageallochtonen is in de laatste jaren sterk afgenomen.

  Een andere reden voor het verminderd aantal Surinaamse en Antilliaanse kandidaten moet worden gezocht in het feit dat Turkse en Marokkaanse politici zich kennelijk beter weten te afficheren. Je ziet ze regelmatiger in zowel de landelijke als de lokale media en in toenemende mate ook wanneer het issues betreft die niets te maken hebben met hun herkomst.
  Surinaamse en Antilliaanse politici zie en hoor je nauwelijks. Iemand als Tjon A Ten heeft ongetwijfeld haar kwaliteiten maar voor zover mij bekend heeft ze nooit de pers gehaald. Zelfs bij Jurgen Rayman is ze (nog) niet geweest. Anderen komen uitsluitend aanbod wanneer het om iets betreffende hun herkomst gaat.
  Het is uiteraard niet mijn bedoeling om er voor te pleiten dat “onze” politici hun herkomst gaan negeren, in tegen deel. Maar wil je als politicus serieus genomen worden dan zal je toch moeten praten en jezelf in de picture moeten spelen bij het grote publiek, en je zeer zeker niet verschuilen achter het feit dat het niet jouw portefeuille is of dat de partij een woordvoerder heeft. Wees assertief en neem standpunten in. Dat is wat nog te veel ontbreekt. Surinaamse en antiliaanse politici zijn met deze houding dan ook inwisselbaar of zelfs overbodig.


  Maak melding

 3. ik lig er niet wakker van , dat er zo weinig surinamers op de kiezerslijst voorkomen , al zijn ze er , en je stemt op ze , ze doen toch geen moer voor je , ze beloven voor de verkiezing heel veel , maar als zij eenmaal je stem hebben , doen ze niets , vergeten hun afkomst , degene die nu zitten , wat hebben zij voor ons gedaan , en in het verleden ook niet , kijk maar die controle s op schiphol, is er ooit een van hun voor ons opgestaan , het is tijd dat wij denken om terug te gaan waar wij vandaan komen , want met die komende verkiezing ziet er voor de buitenlanders niet zo best uit, wacht maar af!!!!


  Maak melding

 4. Arthur Dockters van Leeuwen voormalig super PG die voor de TV had beloofd Bouterse naar ned. zal halen is teleurgesteld. Niet blij met de 14e plaats op de lijst VVD. Heeft zich teruggestrokken.
  Hij kan het niet verdragen dat zijn voormalige secretaresse op de 12e plaats staat en hij veel lager.

  Mevr Ranbocus heeft alleen haar zakken zitten vullen. Alleen in de maand december zag je haar bij herdenkingen.


  Maak melding

 5. De Surinaamse en Antilliaanse kanditaten worden toch mis -en gebruikt.En daarna hoor je niets meer van ze dienen enkel om Surinaamse en Antilliaanse kiezers te trekken,de enige partij die ik vertrouw is de SP,ik stem altijd op een Sur.of Marokkanse,Antilliaanse en Turkse kandidaat.


  Maak melding

 6. Stemmen is heel erg belangrijk. Juist voor Surinamers om een krachtige stem te krijgen in dit land. Surinaamse instellingen vallen bij zowat alles buiten de boot, omdat we zgn. al geintegreerd zijn. Uit de werkloosheidcijfers blijk echter dat we nog fors achter lopen op de witte Nederlanders. Bij de laatstgehouden Tweede kamerverkiezingen is slechts 26% van de Surinamers gaan stemmen. Dat is een heel slechte zaak voor onze zaak. Gaan stemmen is dus noodzakelijk. Wat ik echter niet meer ga doen is specifiek stemmen op een Suri. Hun toegevoegde waarde blijkt nergens uit. Van Lilian Calender hoeven de Sur. niets te verwachten, ze is door en door wit geworden en is slechts met haar EGO bezig, jammer eigenlijk. Ze was vroeger, evenals haar moeder een betrokken vrouw. John Leerdam, Rambocus en Ferrier weten nog steeds niet waar het over gaat en hun bijdrage is derhalve nihiel.Mevrouw Griffith is fantastisch, maar ze zit wat mij betreft in de verkeerde partij. Stemmen ja! Op een Suri, ik denk het niet.


  Maak melding

 7. Ik heb niet eerder op een Surinaamse Tweede Kamer-kandidaat gestemd en ik zal het bij de eerstvolgende verkiezing ook niet doen. De huidige Surinaamse leden zijn niet assertief genoeg; ze zijn onzichtbaar. En degene die dan wel zichtbaar is kan ook nog rechtlijniger/fanatieker in de leer zijn dan de doorsnee witte 2e partijgenoten ik zal maar geen naam noemen).


  Maak melding

 8. Ook ik lig hier niet wakker van. Eigenlijk zelfs een goeie ontwikkeling.

  In Suriname hebben we deze mensen nodig. Sranan heeft een groot gebrek aan kader. Sranan gron e kari un.


  Maak melding

 9. Surinamers en antillianen die niet tot allochtonen gerekend mag worden wegens hun geboorte staat volgen blindelinks,evenals de turken,marokannen de favoriete politieke partijen die in feite niets voor de etnische groepen iets willen doen.Ze beloven veel maar doen …..? Wij moeten op die mensen gaan stemmen die geen onderkruipers zijn,maar kunnen opkomen voor zijn achterband.Ik lees vaker de naam van de heer Harry Bommel die veelvoudig in de tweede kamer heeft betoogd over de vliegtickets, over de rechten van etnische groepen in Nederland,
  Toescheidingsovereenkomst, 1005 controle Op Schiphol, discriminatie Hij moet terug komen en wij kunnen hem hierbij steunen.
  Verder, Rita verdonk met haar ongeloofwaardigheden. Onze Lieve Carla die probeer zieltje te winnen, terwijl de mes in de rug steekt moeten serieus geweerd worden.


  Maak melding

 10. Stemmen als allochtoon wordt een must komende verkiezing, wil je in een enigszins leefbaar Nederland blijven wonen en werken en vooral voor je kinderen. En stem op de juiste partij. Gelet op mijn sociale status zou ik VVD moeten stemmen. Maar vanwege mijn familiebanden en allochtone achtergrond stem ik SP. PVDA zorgt toch maar alleen voor haar eigen witte achteban.


  Maak melding

 11. Dat er negatieve reacties zijn van Surinamers hadden we al verwacht. Positief denken is niet iets waarmee negatievelingen onder ons zijn bedeeld. Lilian Callender is haar hele leven betrokken geweest voor het welzijn van Surinamers en Antilianen. Niet alleen in Nederland maar ook in de landen van herkomst.
  Ze zet zich verschrikkelijk veel in voor het onderwijs in Suriname. Net als haar moeder. Op haar initiatief is er kwalitatief beter hoger beroepsonderwijs in Suriname. Ze is er nauw bij betrokken en de studenten in Suriname zijn even belangrijk voor haar als die van Nederland.

  Dus in plaats van alleen maar negatieve kritiek te uiten op haar en de andere Surinaamse en Antiliaanse leden kunnen jullie
  beter deze mensen steunen. Want de Nederlanders zullen niet in de rij staan om zich te bekommeren om het welzijn van de Antillen en Suriname.


  Maak melding

 12. Kenko,dan ben jij de enige die dat ziet.

  Ik blijf erbij dat de allochtoonse kandidaten misbruikt worden om kiezers te trekken,verder hebben ze niets in de pap te brokkelen.een goed voorbeeld is Letitia Griffith,ze wordt van hot naar her gestuurd door de VVD,Hirsch-Ali weg Griffith erin,hadden ze een autochtoon in haar plaats gezet ,was het iet wat geloofwaardig overgekomen.Tja De allochtonen(KANDIDATEN)DENKEN ,NAH,NAH, WHATEVER IK VERDIEN TOCH MIJN GELD OP HET RODE PLUCHE.De enige allochtoon waarvoor ik een diep respekt heb is Abutalep(Marookaan)die heeft heel wat bereikt voor de allochtonen in A`dam.

  Ik stem SP,die heeft tenminste hart voor de etnische minderheden.


  Maak melding

 13. Zwarte mensen in de politiek? Ja, als men je nodig heeft en dan liefst een vrouw, want daar scoor je mee ook al zijn ze van mindere kwaliteit. Ooit een zwarte mannelijke politicus gezien bij een grote partij (ik bedoel niet de grappenmaker Leerdam of de troetel Varela.) Talent is er genoeg; van de PvdA tot en met de VVD. Maar een paar kippen erbij in een hok kan. Een zwarte kip is leuk voor het aanzien. Maar een zwarte haan erbij, no man. Zover zijn ze in Nederland nog niet. De eerste witte Nederlandse politicus die dit toegeeft, moet ik nog tegenkomen. Over historische angst voor zwarte mannen gesproken…


  Maak melding

 14. Het stemmen op basis van etnische achter-grond is Surinamers van oudsher met de paplepel ingegoten. Zelfs nu nog.
  Ik vind het dan ook een beetje naïef om te denken dat een kandidaat van een bepaalde afkomst zich alleen met de belangen van zijn ‘landgenoten’ bezig moet of zal houden.
  Je bent kandidaat via een bepaalde partij omdat het programma van die partij aansluit bij jouw opvattingen, welke die ook mogen zijn.
  Het zou toch te gek zijn dat je bijvoorbeeld stemt op de enige Surinaamse kandidaat alleen maar vanwege het feit dat die persoon van Suriaamse afkomst is, ook al is die kandidaat voor een partij die jij totaal niet ziet zitten.
  Richt dan een partij op die zich specifiek bezig houdt met de belangen van jouw etnische groep. Maar dat durft weer niemand.

  Overigens vind ik het verwijt dat dat de Surinaamse kamerleden niet zichtbaar genoeg zijn niet geheel terecht. Welke van de 150 kamerleden is dat wel? Het merendeel van de kamer is bij het publiek onbekend. Alleen de kopstukken zie je met enige regelmaat in de media; de rest is anoniem.
  Ze zullen ongetwijfeld wel hun steentje bijdragen; alleen niet zichtbaar voor het grote publiek.

  Stem daarom met jouw verstand en laat je niet te veel door emoties leiden.

  Ik had een collega die in het verleden stemde op Joris (Voorhoeve) omdat hij zo’n leuke snor had. Toen ik dat hoorde, had ik mijn broek op mijn enkels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.