woensdag, februari 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaatsolie Suriname nu ook energieleverancier

Staatsolie Suriname nu ook energieleverancier

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 16 aug – Staatsolie gaat voortaan ook energie leveren. “We worden een geïntegreerd bedrijf”, zei Staatsolie-directeur Marc Waaldijk bij de opening van de warmtekrachtcentrale. Er moet verder gekeken worden dan slechts het produceren van aardolie. Meer toegevoegde waarde, betekent meer marktkansen. Die moeten benut worden, wil Suriname het economisch maken.

Daar gaat Staatsolie dan ook voor. “Het gaat om een versnelde ontwikkeling van aanbod”, zegt Waaldijk. Wat energie betreft zouden alle betrokken partijen die noodzaak door moeten hebben. Niet altijd is dit het geval, waardoor kansen worden gemist. Volgens Waaldijk is er vooral beleid nodig, dat er vooral op gericht is de ontwikkelingen in goede banen te leiden.

De energie wordt geleverd aan energiebedrijf EBS. Een deel is voor eigen gebruik. Over de prijs is weinig bekend. Het valt te verwachten dat deze min of meer gebaseerd zal worden op de wereldmarktprijs voor aardolie. De EBS zegt nu al niet uit te komen met de levering van de eigen productie uit dieselgeneratoren en van de waterkrachtcentrale in Brokopondo.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

9 REACTIES
 1. Dat de EBS toegeeft dat zij niet uitkomst met de levering van de eigen prodcutie uit de dieselgeneratoren en van de waterkrachtcentrale te Afobakka is alweer een bewijs dat Suriname alternatieve energiebronnen moet aanboren.
  Eerder is al gepleit voor onderzoek naar het gebruik van kernenergie.
  Ik wil mijn bescheiden bijdrage leveren aan de energiediscussie door ook te pleiten voor onderzoek naar het aanwenden van zonne-energie, wind-nergie en bio-energie.
  Zon, wind en bioproducten(faecalieen) zijn gratis en in Suriname volop aanwezig.
  Ik beweer met mijn pleidooi niet dat deze energiebronnen a priori voor Suriname haalbaar zijn, maar tenminste zou er onderzoek gedaan kunnen worden naar de economische levensvatbaarheid ervan.
  En dan pas na de uitkomst van het onderzoek mogen de critici hun mening geven en niet vooraf.


  Maak melding
 2. Wederom het bewijs dat als corrupte en onkundige overheden zich niet bemoeien met productie, groei wel degelijk mogelijk is. Ook in Suriname.
  Geef EBS wat meer armslag en realistische prijzen en ook zij zullen gauw genoeg alternatieve energie aanboren.


  Maak melding
 3. Het was eigenlijk al de hoogste tijd. Vooruitgang kan men niet eeuwig blijven tegenhouden. Men staat een keer met de schouders tegen de muur. Onderzoek naar alternatieven is zeker geen luxe. In het Midden-Oosten zitten ze al wat te klappertanden om dat de aardolievoorraad snel afneemt.
  Staatsolie en EBS functioneren goed omdat er eindelijk eens een keer rationeel beleid is toegepast in wat eigenlijk overheidsbedrijven zijn. Dat kun je van SLM niet goed zeggen – maar dat terzijde. Bovenal blijft rationeel beleid in overheidsbedrijven overal in de wereld een euvel (ook leuk om te weten voor Nederlandse beleidsmakers).


  Maak melding
 4. Inderdaad Pedro moet de energiediscussie snel op gang komen.
  Echter zon- en wind energie zijn nog veel te duur.

  Kernenergie is een optie maar zeker ook bio-energie. Er ligt door het ontginnen van bauxiet genoeg afval om Suriname voor tientallen jaren van stroom te voorzien. Dit mbv verbrandingsinstallaties. Dan heb ik het nog niet eens over de troep die overal gedumpt wordt.

  Er bestaat hierover al een studie, ergens in een lade opgeborgen..


  Maak melding
 5. Er moet nu ook voor de mensen tussen Jennie en Ingi kondre richting Coronie voor Energie en waterleiding gezorgd worden, het is toch een schande dat deze mensen al jaren zitten zonder deze voorzieningen,die hebben toch ook het recht om een normaal leven.
  Regering doe wat voor de mensen.


  Maak melding
 6. Heeft de regering wel de middelen om onderzoek te laten doen naar welk project ook?
  Ik blijf me steeds maar afvragen, waar al die onwikkelingsgelden zijn gebleven, geschonken door Nederland na de onafhankelijkheid.
  Investeren in goede en voor de burgers van belang zijnde projecten kosten altijd geld.
  Maar al dat geld is allang op.
  Waaraan????????????????


  Maak melding
 7. Saya,
  Dat vraag ik mij ook gemoedelijk af( en duizenden met mij).
  Was het niet de NPS regering die 3 en een half miljard harde Ned.guldens kreeg toegeschoven ?
  Door hoogmoedwaanzin van Aaron cs. is bijkans al het geld verspild(..).
  En nu alsmaar de Regering Wijdenbosch de schuld geven van ‘lege staaskas’wanneer deze man het lef heeft en gebruikt om in Suriname twee bruggen te laten bouwen van bijkans 200 miljoen euro’s.
  Ik heb nog niets terug gezien van al die toen vertrekte ontwikkelingsgelden vanaf de zestiger jaren .
  Waren het niet de NPS-VHP KTPI die toen in het machtscentrum zaten?


  Maak melding
 8. Rooster, als aanvulling op jou posting graag nog het volgende. De prijs van de bruggen van Bosje was NFL. 200 miljoen (dus nog in Ned guldens) dit is ca 91 mlj Euro. Deze bruggen zijn reeds lang afbetaald omdat er eindelijk iemand aan het bewind was die iets wilde doen voor het land.
  De NPS c.q. Nieuwfront combinatie, weigert moedwillig oude schulden (aan het buitenland uit de militaire periode) te betalen, enkel en alleen om nog eens een stokpaardje te hebben (naast 8 dec) om de NDP negatief te belichten. Men geeft wel geld uit voor dure minister auto’s en/of onnodige verre reizen met uitgebreide delegatie’s, maar kan z’n schulden niet aflossen.
  Suriname is in staat van ontbinding en dit komt door de NPS/NF. Het is jammer dat de bevolking dit niet kan of wil zien en ook niet kan ruiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES