vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurSurinaamse volksdichter eist rechten gedicht op

Surinaamse volksdichter eist rechten gedicht op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 aug – De Surinaamse volksdichter Michael Slory claimt de auteursrechten op een gedicht dat is voorgedragen in het Nederlandse toneelstuk De Tranen van Den Uyl. Hij kwam pas op de hoogte van het gebruik tijdens de opvoering in Paramaribo. Regisseur John Leerdam erkent Slory’s aanspraken zonder omhaal.

Echter, hij wast zijn handen in onschuld. “Maar dat moet u bij de uitgeverij In de Knipscheer te Haarlem claimen. Wij zelf hebben voor slechts vier voorstellingen de rechten verkregen”, zei Leerdam volgens een verslag in de Ware Tijd. Voor Slory is dit goed genoeg om tenminste een financiële vergoeding te verwachten van Leerdams toneelgezelschap.

Daar is het dus niet van gekomen. Het gedicht is in 1961 gepubliceerd bij uitgeverij Pegasus, in Amsterdam, als protestkreet tegen de moord op de Kongolese premier Patrice Loemoemba. Eerder is het gedicht publiekelijk aangewend door de Nederlandse voordrachtskunstenaar Otto Sterman. Toen werd Slory prompt vergoed.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. ORI A FOTO KRIN

  Son strati
  lai nanga peprewoisi,
  nanga doti papira alasei.

  Mi aksi mi mati
  “Tan…San de fu du?
  We, Lanti no poti den dotbaki
  fu ori wi foto krin?

  En a luku mi nanga sei-ai
  nanga atibron,
  fu di a ben iti a peprtewoisi na gron.
  Ne mi kon tiri, mi drai, mi taki:
  “Mati adoysi.
  Bikasi disi no kan go so doro.

  Betre mi mati mandi.
  mi kondre en nen no boro, baya!”

  [Michael Slory]

  Dit is een gedicht uit de bundel “A no tru San mi e si drape? A no tru” van Michael Slory Uitgegeven in eigen beheer, in october 1986, en van hem gekocht in 1995, in een coffeeshop (nee, je kon daar geen wiri kopen) aan het Kerkplein te Paramaribo.

  En wat John Leerdam betreft: als ‘ie een vent met ballen is betaald hij Michael Slory onmiddelijk uit z’n eigen zak de verschuldigde auteursrechten.


  Maak melding
 2. Niemand maakt zich in verkiezingstijd druk om de tranen van de nabestaanden.

  Vene, Sardjoe,Somo en Nederland hou toch op. Misbruik geen doden voor julllie vuile politiek!


  Maak melding
 3. Geen politiek aub Sranan Wan, duidelijk geen sjoege van het feit dat mensen in Suriname al jaren de creativiteit en creatieve uitingen van mensen in Suriname stelen. Shame on John Leerdam die altijd beweerd dat hijvoor de kunst staat, en shame on everybody die dachten dat ze dit konden maken. Ook schande dat Michael Slory niet werd uitgenodigd om voorin te zitten. Dat is Suriname ten voeten uit. En Sranan Wan…over een ding heb je toch gelijk…maar het is Leerdam die met dit stuk witte politieke voetjes probeert te maken, want waarom heeft hij anders de PvdA zo een grote rol toebedacht in het stuk? Ja ja om zo zijn verkiesbare plek te behouden in het Nederlandse Parlement.


  Maak melding
 4. Goed zo meneer Slory,je hebt ze,en hen die schreven,dat ik geen hersenen heb, ik heb het wel,maar probeer mijn zelf te beheersen,
  ik heb inderdaad,aan de familie,s gedacht,maar met de tranen van den Uil,krijg je ze niet meer inleven.Dus meneer Slory laat het niet liggen nanga ju sabi den wan mek moni.Leerdam ik heb het in mijn vorige reactie aangegeven,los de problemen voor de
  Surinamers op,laat merken wat je voor ze kan
  betekenen, Nanga den UIl,I NO MAN fur den bere.

  Akuba


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES