woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname kreunt onder stijgende aardolieprijs

Suriname kreunt onder stijgende aardolieprijs

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 aug – De stijgende aardolieprijs doet Suriname geen goed. Dit zegt minister Marica van Handel & Industrie, HI. Er valt weinig anders te doen dan de verhoging maandelijks door te laten berekenen in de pompprijs. Hooguit kan wat controle worden uitgeoefend op de prijzen in de detailhandel. Misbruik zal niet worden toegestaan.

Een team van ministers is belast met het toezicht op prijsontwikkelingen. De verhoging mag nog zo marginaal zijn, wanneer aan het begin van elke maand weer de nieuwe brandstofprijzen worden bekend gemaakt, het wordt op den duur behoorlijk zwaar. De regering is zich daar terdege van bewust. “En als we al die verhogingen bij elkaar tellen, wordt het wel wat”, zegt Marica.

Het komt uiteindelijk op bezuiniging aan. Het blijft onduidelijk of er speciale maatregelen komen. Aanspreken van de government take, het belastingaandeel van de overheid in de verkoopprijs van brandstof, is nauwelijks een optie. “Een groot deel van de government take heeft al een bestemming”, aldus Marica. Het geld gaat vooral naar de visserij en de agrarische sector.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. Zo wij betalen voor de visserij en agrarische sector, maar SAIL is dood, rijstboeren plegen zelfmoord en dat ondanks die olie subsidieert wordt?hmmm

  dan praat men over een MOP terwijl men geen geld heeft voor dat plan.Men kan niet plannen omdat al het geld dat de staat binnen krijgt, gelijk de zelfde dag word uitgegeven aan iets onbenulligs.Het geld vandaag ontvangen is vaandaag weer uitgegeven, plannen voor morgen kunnen niet gerealiseerd worden omdat alles al reeds voorbestemd is.Het MOP heeft geen zin.


  Maak melding
 2. Beste Sranangmans,

  Ik heb als buitenstaander(lander). Ik woon immers in Nederland heel veel respect voor regeringsleiders in de zogenaamde derde wereld landen. Deze leiders hebben nauwelijks middelen om plannen te realiseren en een niet ontwikkelde bevolking. Ik realiseer me niet altijd hoe moeilijk en ondankaar het moet zijn om deze landen te leiden. Ook Suriname is zo land, waar de mensen en de middelen onder de maat zijn. Regering van Suriname sterkte en wijsheid bij deze nieuwe probleem.

  Tang Boeng,
  Eigenwaarden


  Maak melding
 3. De government-take is zuiver “de eigen gebruik van SUV´s” te financiëren. Elke ministerële direktoraat heeft transport voertuigen te onderhouden vwb. transport van minister en direkteur(en).

  Deze Minister Marica is niet eerlijk en/of oprecht in zijn berichtgevingen aan de Gemeenschap.
  Als beweert wordt dat de government-take dient ter financiëring van “eigen vervoer” zal eenieder het gewoon begrijpen. Waarom het liegen en begriegen van het volk doorgezet wordt is mij onbegrijpelijk.

  Het moet wel duidelijk zijn dat méér dan 75 % van het volk geschoold is en berichten van ministers wel kunnen begrijpen, zij het met discussie´s met buurvrouw en/of buurman.
  Minister Marica , wees duidelijk in uw berichtgevingen aan de gemeenschap, kleineer hen niet.

  Vriendelijke groet,……..


  Maak melding
 4. Regeren is vooruit denken. Nee regering Venne denk achteruit in plaats van vooruit.
  Neem een voorbeeld als Nigeria, daar hebben ze olie, maar de benzine pomp staat leeg.
  Mensen staat in lange rijen voor een liter benzine. Zo ook met Suri, als je niet oppas, dan wacht dit land ook de zelfde lot als nigeria. Staatsolie maakt elk jaar winst, maar waar blijft de winst ?.Het is zo dat je de winst van een bedrijft moet investeren in het bedrijf zelfs, het groter maken van het bedrijf, en zonodig moderniseren,en het bedenken van nieuwe produkten.


  Maak melding
 5. Zie nu, als buitenstaander heb je een verkeerd beeld over derde wereldlanden. specifiek suriname.
  Gisteren hebben tal van politici hun stoel in nederland opgegeven en dat om verscheidene redenen, niet waar.
  Wel dat gebeurt nooit , NOOOOIT in suriname.De politici trekken geen conclusies uit hun handelen.Zoals die politicus van nederland zei, hij kan zich niet vinden in … het feit dat 3 kwart van het nederlands parlement wilde dat de militairen naar afghanistan gingen dat is voor hem al reden om af te treden .dat is het verschil tussen de derde wereld en het westen. De leiders, de politici treden nooit af, maar blijven tot de dood. Geen vernieuwing dat is het probleem.


  Maak melding
 6. Waarom niet besluiten om de omzetbelasting tijdeluik te verlagen met bijvoorbeeld 10%. Wel moet een inventarisatie worden gemaakt van de voorraad brandstof bij de pomphouders omdat deze dan schade zullen leiden. Op basis van de voorraad wordt een teruggave verleend. Tevens kan hierdoor de movements of goods in zicht worden gebracht van de pomphouders / eigenaars


  Maak melding
 7. Staatsolie houdt uitverkoop aan Suralco (lees VS) en de staat probeert ons wijs te maken dat de brandstof duurder wordt???waarom moet de bevolking weer het gelag betalen? zij hebben toch ook recht op goedkopere brandstof?En wat is er geworden van de Venezolaanse deal voor goedkopere brandstof…laat me raden het is verboden door :…natuurlijk, door die Amerikanen zeker.Die hebben nl ook ruzie met Chavez


  Maak melding
 8. Nee we moeten doen wat het buitenland land doet, meer exporteren
  meer produceren, de rekeningen gaan in elk land nu omhoog, deze olie situatie is niet uniek voor Suriname, het is een wereld probleem.Wat doen de andere landen, ze verhogen de prijs van hun export.dan dek je kosten van de import olie.Alles weer in haar evenwicht.

  Het probleem Suriname produceert niks, er is een status quo en daar wilt men blijven. Luister naar de minister, hij praat niet over meer inkomsten genereren. Hij praat over bezuiningen, het is duurder maar we hebben ook niet meer geld en we zij niet van plan iets te doen het tij te keren, dat is wat de man zegt. Nu als de produktie sector, dat wat over is gebleven van de produktie sector, bezuinigd op de benzine, dan gaat de produktie omlaag, de inkomsten omlaag en de situatie verergert.Bezuinigen is niet de oplossing,Niet nu tenminste.bezuinigen komt bij een olie schaarste. maar gek genoeg is er geen schaarste, er is olie zat overal zat, maar er is door een oorlog een kunstmatige stijging, door het idee dat het eens binnenkort opgaat, stijgt het ook, die olie landen proberen alles voor hun waar te krijgen. dat is wat er speelt. dus de prijs van de olie komt niet meer onder 50 dollar ,ik durf haast te zeggen 60 dollar, dus met dat gegeven moet marica dealen, hoe verder, want wachten op een dag waar de prijs weer laag is ,is onzin en een minister niet waardig.


  Maak melding
 9. De slimste opmerking in dit forum komt van Johnny,die voorstelt Bio-Diesel te maken.Aan de stijgende prijzen voor brandstof is niets te doen,maar wel aan het werken aan een oplossing voor het probleem.Bio Diesel is een hele goede optie.Land genoeg,en soya doet het goed.Ik heb net een Bio-Diesel plant bezocht in Nicaragua,en kan een investeerder in contact brengen met de brains achter dit project.


  Maak melding
 10. lafu,

  Ik denk dat de olieprijs kunstmatig omhoog gehouden wordt om oorlogen te financieren.
  Elke keer als er ergens oorlog is gaat de prijs fors omhoog. Dit is een smerig spelletje van multinationals en bovendien krijgen de olieproducerende landen de schuld dat ze de prijs omhoog drijven.
  Suriname is groot genoeg om suikerriet te verbouwen of koolzaad waarom probeer men deze middelen niet zoals in Brazilie.
  De motoren kun je modificeren om op koolzaadolie of alchol te laten rijden.
  Tangboeng Lafu.


  Maak melding
 11. Het idee van drs.Jules Wijdenbosch om kernenegie in Suriname te introduceren lijkt me een zeer goed idee om het energievraagstuk van Suriname op te loseen.


  Maak melding
 12. Beste Rob,

  Het zou inderdaad een goed idee zijn om Kernenergie als Bron te gebruiken maar voor Suriname absoluut niet.

  Geen 1 persoon is in suriname te vinden die deskundig is dus al het personeel zou zeker in de eerste 5 jaren uit het buitenland aangetrokken moeten worden.

  Investering is enorm hoog en de overheid heeft al een enorme schuld dat ze de rente nauwelijks kunnen betalen.

  Belangrijkste reden voor mij is een voorbeeld..Bosje brug gebouwd door ballast Nedam. mooi hij staat al een tijdje.. als je nu gaat kijken bijna in het midden van de brug 2 lantaarns die het niet doen (donker Ja) en dat is al een paar maanden het geval. en het dient weer geasfalteerd te worden want een brug moet altijd goed berijdbaar zijn en waar je elders zou zeggen ” de weg is acceptabel” dat geldt niet voor een brug.

  Als ze de brug niet in goede staat kunnen behouden en regelmatig onderhoud kunnen uitvoeren, wordt het als de kernenergie plants in Rusland. Een s opgezet met voldoende middelen en nu geen geld voor onderhoud en groots mogelijke gevolgen vandien. Een melting van een reactor of lek zou hele surinaamse populatie van de kaart vegen.

  Bio-diesel of zelf in zee boren door staatsolie lijkt me de beste oplossing. Velden van zonne-energie als in Australie lijken me ook goed.. maar dieven heb je overal die zelfs koperkabels van paranam stelen .en aanschaf van die panelen zijn prijzig.brandstof uit planten lijkt me beste oplossing.


  Maak melding
 13. Best Rob.

  Je bent waarschijnlijk een bakra vandaar dat je het een goed idee vindt. Ik als een suri vindt het geen goed idee, waarom niet ??????
  Mr Bosch heeft de klokken horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.
  Bosch moet niet denken dat een Kernenergiekrachtcentrale twee bruggen zijn. Heeft Bosch nagedacht over de onderhoudswerkzaamheden dat zo een centrale moet ondergaan om de zoveel jaar. Bosch Suri’s zijn nog niet klaar voor dat soort zware Technologie,dat moet je over laten aan die Bakra’s. Mijn voorstel is Bosch begin werk te creeren voor die arme bevolking van Suri,dat lijk mij een betere idee dan je bezig houden met Kernenergie en onnodig die arme bevolking in gevaar te brengen met alle gevolgen van dien. Bosch wil weer met de eer strijken, maar jonge je moet ook aan je bevolking denken. Suri’s zijn misschien !!!!!! over 40 jr klaar voor die Techniek. SoSolobi


  Maak melding
 14. In suriname kunnen ze ook eventueel alle sceptintanks aansluiten naar een soort stadscentrale alwaar het gas opgeslagen kan worden. Dit gas kan dan weer gebruiken voor auto’s met een gastank.
  Ik denk dat in het binnenland het gas van hele goede kwaliteit is want de bolletjes- slikkers gebruiken ook hetzelfde gas voor transporten.
  Laten we onze eigen lichaamgas promoten en dan zijn we niet meer afhankelijk van die araboeren. Het criterium is toch onafhanelijkheid.


  Maak melding
 15. als je macht heb dan kun je veel mensen om de tuin leiden. vooral als minder opgeleide in de buurt zijn. want die weten niet veel. die zullen op de meeste vragen met ja beantwoorden. en de opgeleide die mogen niet bemoeien. om dat ze voor al geen lid zijn van de regering venetiaan. want dat is alleen voor leden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES