Surinaams staatshoofd keurt aanslag op zwervers af

14

PARAMARIBO, 4 aug – “Dit is niet de manier waarop we met deze mensen omgaan”, zegt president Venetiaan naar aanleiding van een reeks schijnbaar samenhangende aanslagen op zwervers. Venetiaan zei tegenover het parlement dat er een diepgaand onderzoek komt. Dergelijke ontwikkelingen horen niet in de samenleving.

Zo wordt niet omgegaan met de medemens. “Ook niet met mensen die in problemen zijn geraakt,” zei Venetiaan. Wel wordt van de ‘verschillende groepen en instanties die daarin een bijdrage moeten leveren’, verwacht, dat die zich ook bereidwillig opstellen. De enige instelling die zwervers opvangt en begeleidt, is het Psychiatrisch Centrum Surinames, PCS.

Uitgangspunt daar is wel dat het om mensen gaat met een vrije wil. Die kunnen niet tegen hun zin in worden ‘weggedaan’, zoals vaker buiten wordt voorgesteld. PCS tracht toch met speciale projecten sociale begeleiding te bieden, inclusief het onderdak. Onlangs is door onbekenden getracht twee zwervers levend te verbranden. Een andere is eerder doodgeschoten.


14 REACTIES

 1. President Venetiaan verzuimt aan te geven wat het regeringsbeleid is ten aanzien van zwervers en daklozen.
  De daklozenproblematiek moet op een gestructureerde manier aangepakt worden.
  Ten onrechte wordt de daklozenproblematiek alleen op het bord van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) gelegd.
  Toegegeven: vele zwervers hebben psychische problemen (drugs- en alcoholverslaving), maar er zijn ook tal van andere daklozen en zwervers die andersoortige problemen hebben.
  Denk bijvoorbeeld aan personen die vanwege de sociaal-economische malaise geen eigen onderdak (meer)hebben of hun have en goed hebben verloren door brand.
  Voor deze mensen is het PCS geen alternatief.
  Er dient een multidiciplinaire instantie in het leven te worden geroepen die aan alle daklozen en zwervers een permanente opvang , bescherming en begeleiding kan verschaffen.


  Maak melding

 2. Laat Venetiaan mij een grote “break” geven!!! Hij reageert maar op stomme onbelangrijke dingen wat niet zijn hoofdpijn is. Reageer op de noden van het arme surinaamse volk!! Daarop moet je reageren, arme mensen die dringen een woning nodig hebben, die dagelijks met pijn in hun hart moeten “struggelen” en denken wat de dag zal brengen. Waar ze het geld vandaan moeten halen om te overleven en hun kinderen naar school te sturen. Daarop moet hij reageren, dan is hij het waard president te zijn


  Maak melding

 3. Als de regering zo doorgaat,dan is na deze regeer periode zelfs vene ook een zwerver..samen met ramsardjoe en eventueel el somo..
  Nu al balanseren ze aan de rand van de afgrond…

  Je hebt zelden of nooit iets positiefs gehoort van deze lieden,die zakken vullers…
  Het enige wat je te horen krijgt,hoeveel criminelen rond lopen in het regerings apparaat en el vene kan niets ondernemen..


  Maak melding

 4. In een land waar alles zowat onbetaalbaar aan het worden is voor de surinamer en waar de regering toch al niets doet voor z´n burgers is het haast vanzelsprekend dat mensen aan lager wal geraken en zwervers worden. Dus wat mij betreft mag de regering de boete kleed aantrekken!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Begin eerst met het oplossen van het drugsprobleem waarmee vooral de Surinaamse jeugd te maken heeft,want t gros van de zwervers zijn drugsverslaafden die of verstoten zijn of de kluts zijn kwijt geraakt.Dat is ook de oorzaak van de werkeloosheid in Nickerie dat weer heeft geleid tot de tegenwoordige slechte economische situatie daar.Elke hoek van Suriname heeft te kampen met dit probleem en als er niet meer gedaan wordt hiertegen dan nu t geval is zijn we gedoemd ten onder te gaan.


  Maak melding

 6. Ik vindt heb gen woorden genoeg om dit te veroordelen,dat men zo met mensen moet omgaan,ze mogen in de problemen zijn,het zijn ook mensen met gevoel,hart en ziel.
  De overheid moet nu wakker worden om iets voor deze mensen op grote schaal te gaan doen.Waar blijft onze waarde als Surinamers.
  Overheid doe nou wat,ze hebben jullie hulp hard nodig.


  Maak melding

 7. Als je als arme suri moet concurreren met goedkope buitenlandse arbeidskrachten. Op een gegeven moment hou je het niet meer vol. Dan volgt huisuitzetting, zwerven en bedelen en steeds meer vervuiling. En als de president ook zegt dat je bij het PCS terecht kan, dan zeg ik dat deze niet weet wat er in de straat zich afspeelt. De rijken doen hun voordeel met de goedkope arbeid. Met winst kunnen ze ambtenaren omkopen( tjoekoes) Het wegpesten van zwervers is in opdracht van de handel. Zoals dat in Brasil en Indonezië het geval is. Waarom heeft men Het Leger Des Heils het land uitgepest? Die hebben in het verleden In Su dit soort gevallen weten te begeleiden.


  Maak melding

 8. Eindelijk heeft Vene iets goeds gezegd.

  Ruim ook eenskeertje die troep op waarmee je de coalitie heb gevormd.
  Er zitten nogsteeds moordenaars in.


  Maak melding

 9. Wij hebben in Santoki een hele goeie minister,hij begint nu ook de zwervers op te ruimen met zijn mensen.
  Suriname moet nu eindelijk schoon gemaakt woirden van al het gespuis,proficiat waarde broeder ga zo door,onze steun heb je….


  Maak melding

 10. ik vind het schijnheilig dat vene , het betreurt , dat men had geprobeerd , 2 zwervers in brand te steken , nu beschouwd hij hun als mensen , die ook hun rechten hebben , maar waar kunnen die zwevers terecht , niet bij hem dat is duidelijk, hij zet de arme bevolking tot zwerven toe , hij verhongerd zijn eigen mensen, mensen die een laag loontje krijgen , die hun huur niet kunnen betalen komen zonder pardon op straat , met alle gevolgen van dien , de sur daar hebben het verdomd moeilijk, als je geen achterdeur heb kom je nergens , om maar te zwijgen over omkoperij, vene heeft de mensen veel beloofd , maar niets gegeven , alleen maar hoofdpijn , die straks over gaat in migrani, als hij zo doorgaat komen er meer zwervers , en die hebben het aan vene en zijn achterban te danken, stelletjes schijnheilige donders


  Maak melding

 11. Geen woorden maar daden!
  Er moet opvang komen voor de zwervers van Suriname, in het belang van de veiligheid van de bevolking, en ook omdat deze mensen hulp nodig hebben. Het is trouwens ook niet bevorderlijk voor het toerisme als ze gaan lopen bedelen om geld voor een broodje, terwijl ze er verwaarloosd uitzien.


  Maak melding

 12. Een land dat zijn mensen (in dit geval zwervers) laat vermoorden, roept wel het onheil over zich af.
  Zwervers overal op de wereld brengen overlast met zich mee.
  Het is de taak van de regering om daar op een adequate manier een oplossing voor te vinden.
  Vermoorden is niet de oplossing!
  Getuigt niet van de nodige beschaving!
  Oppakken de moordenaars, berecht hen, stop ze voor mijn part levenslang achter de tralies.
  Hoop dat de Surinaamse samenleving van zich laat horen en dit zonder meer veroordeelt.
  Schande!


  Maak melding

 13. ik snap echt niet waar jullie je allemaal druk over maken, “laat die man” of “haat die man” (Venetiaan) het heeft allemaal geen nut joh, wie dan ook president van Su is, of wordt, er is (i hate to say it) geen hoop meer voor ons heerlijk suriname, en “God” heeft het land al lang volgens mij al aan die witte mensen verpand, want die zwarjes doen er toch letterlijk geen moer/goeds mee..”wake up and smell that black coffee”..blijf gewoon van die melk af, te veel melk is kanker verwekkend anyway..! Dit probleem in Su is inderdaad al als een kanker in een critical fase..
  Kijk maar, het gaat van generatie op generatie, opo kondre mang oeng opo sranang grong e karie oeng..,wanneer is de vraag, ay baya..! oeng ala mala werie ede ai..
  Praatjes vullen geen gaatjes, wie heeft het lef? daar gaat het om…!!
  Zo..dat wilde ik effe kwijt..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.