Seksuele intimidatie groeiend probleem in Suriname

19

PARAMARIBO, 20 jul – Seksuele intimidatie is een groeiend probleem in Suriname. Dit stelt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. De gevolgen zijn merkbaar voor zowel werkgevers als werknemers, wat weer van invloed kan zijn op de productiviteit. Om het tij te keren zullen maatregelen getroffen moeten worden.

Bovenal zal de voorlichting ter hand genomen moeten worden naar de gehele samenleving toe. “Ieder geval van seksuele intimidatie op de werkvloer is één geval te veel”, zei Amarello-Williams tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport Company Policy on Sexual Harassment. Uit het onderzoek onder bedrijven, overheid en vakorganisaties, is ook een model bedrijfsbeleid geformuleerd.

De bedoeling is gemeenschappelijke uitvoering. Dit moet onder meer drempelverlagend werken voor slachtoffers. Ook wordt een preventieve werking voorzien. De nodige wetgeving dient te worden voorbereid. Gedacht wordt aan een tripartiete commissie,die klachten onderzoekt en eventueel ook sancties oplegt. Om het beleid acceptabel te maken, zal de voorlichting worden opgevoerd.


19 REACTIES

 1. Joyce ammarello-williams heeft gelijk om sexuele intimidatie aan de kaak te stellen, ze kent haar pappenheimers. als een vrouw werkt doet ze dit om haar gezin te helpen, en dan hoort ze niet sexueel lastig gevallen te worden.en het is zo dan sommige mannen er het handje van hebben ,om andermans vrouw lastig te vallen, en niet alleen Surinamers lijden aan deze vervelende kwaal hoor.Alleen is het verschil dat er in de westerse landen al wetgeving bestaat waarmee je dit probleem kunt tegen gaan. niet dat het daarmee de wereld uit is, maar mannen leren in ieder geval dat dit soort gedrag niet kan.


  Maak melding

 2. Is een goeie stap wat mevrouw Amarello genomen heeft.De wetgeving zal goed toegepast worden als mensen niet bang zijn voor manipulatie, want vrouwen kunnen ook gemanipuleerd worden wanneer de tegen partij weet dat er een klacht tegen hem ingediend is. Sommige mannen die een functie bekleden bij de overheid in suriname, wanneer ze iets moeten regelen voor een vrouw dan willen inruil daarvoor seks.In de jaren 80 toen men de volkswoningen bouwden moesten sommige vrouwen hun spreiden voor de mannen die bepaalden wie wel of geen woning krijgen. Dit soort zaken moet men ook aanpakken.Als lubbers kan worden aangeklaagd dan zal men in Suriname ook niet bang zijn om wie dan ook aan te klagen. Kom op ladies.


  Maak melding

 3. sexuele intimidatie een groeiend probleem?? in Swit Sranan?
  tja , dit probleem bestaat al heel lang (ook) in Swit Sranan, maar niemand durfde hier opennlijk over te praten…liever laat dan nooit, zal ik zeggen..in ieder geval een hoeraa voor de minister (vrouw…die durft)hoe kan ’t anders, die dit ” euvel” aan de schandpaal wil nagelen. Uma nanga man fu Sranan kon wi no kibri un ede moro langa ini a santi/toko toko en tenapu leki WAN na baka a dya dya uma minister amarello – williams..


  Maak melding

 4. Het probleem van de sexuele intimidatie is gedeeltelijk te wijten aan het gedrag van sommige dames.
  En dan doel ik op de kleding die sommige dames (ook op de werkvloer) ten toon stellen.
  Uitdagende minirokjes of jurkjes, laag uitgesneden hals, waarbij de borsten van de vrouwen als het ware uitpuilen uit hun blouse.
  Tja, als de vrouwen met dit soort kledij lopen te pronken, dan is het naar mijn mening vragen om moeilijkheden.
  Ik zou dit soort vrouwen adviseren om zedig gekleed te gaan.


  Maak melding

 5. Pedro,jou opmerking is niet meer van deze tijd.
  ook al is een vrouw uitdagend gekleed ,dan nog hebben mannen niet het recht ze lastig te vallen.Een vrouw moet zich in welke omgeving dan ook veilig kunnen. Zelf werk ik ook in een typisch mannen organisatie, gelukkig heb ik nooit last gehad van sexgetinte opmerkingen of toespelingen.


  Maak melding

 6. De minister moet eerste gaan kijken wat er in het hoogste recht college van het land gebeurt.Wie allemaal zitting in hebben,het zijn op een paar na allemaal aanranders en pedofielen.Het hoogste rechtcollege moet juist het goede voorbeeld van het land zijn.Als daar een wildwesten situatie heerst wat denk je van de anderen.


  Maak melding

 7. Pedro Pedro
  Of je bent één van deze “mannen” of je zit sexueel in zwaar weer. Sedert wanneer heb jij het recht om een ander zijn kleding uit te zoeken? Waar haal jij het lef vandaan om te zeggen dat kleding een soort uitnodiging is?
  Zelfs al zou een vrouw half naakt lopen dan nog is dit haar keuze en niet een uitnodiging naar deze of gene. De vrouw bepaalt zelf wel wat er gebeurt. Dat jij en sommigen dit niet kunnen verdragen getuigd van een slechte inborst die welhaast wellustig kan worden genoemd.
  Shame on you.


  Maak melding

 8. Het is goed dat er wat gedaan word aan dit probleem. Het is onderzocht. Dat is goed nieuws. Maar als ik iemand van de regering zou zijn. Dan zou ik meer aandacht besteden aan de vreselijke verkrachting die in suriname plaats vind. Men heeft gemerkt dat suriname daarvoor minder aandacht heeft. Weet u hoe vernederen dat is. Stel u zich voor. Denk met u normale verstand. Voor mijn maakt het niet uit welke ras het is.Ik ben voor mensen rechten. werldwijd.


  Maak melding

 9. sorry, hoor pedro, maar een vrouw mag volgens mij dragen wat ze wil. trouwens in Suriname is het warm, hoe wil je alles dan bedekken, zonder dat je gaat zweten als een otter.
  Mannen moeten juist blij zijn als vrouwen zich mooi maken. weet je dat in het javaans het woord voor vrouw is “wong ayu” wat letterlijk vertaald kan worden als mooi mens?
  Een beschaafd man moet kunnen genieten van het kijken naar vrouwelijk schoon, dit kunnen waarderen en kunnen respecteren. Een echte man moet zich ook kunnen beheersen. wan oema sma kang moi, maar dat no wan takie dat ie mag fas ing zomaar.en de een vind zich mooi als ze zedig gekleed is, maar een andere vrouw heeft een sexy stijl. snappen sommige mannen dat dan niet.alle mannen komen uit het lichaam van een vrouw, genoeg reden dus om een vrouw hoog te houden. ook al is ze arm, en moet ze hosselen om aan geld te komen.


  Maak melding

 10. Kan iemand Brunswijk gedetailleerde informatie geven wat sexuele intimidatie is?
  Volgens mij denkt hij aan salarisverstijving of iets eetbaars .

  Blakamaribo


  Maak melding

 11. Mevrouw de minister, ik hoop dat de wet ook voor uw collega,s en X=Collega,s geld en niet alleen voor de kleineman.
  En ook in heel suriname,niet dat in het binnenland men andere normen en waarde hanteert.

  Ga zo door exelentie.


  Maak melding

 12. skotoe in zijn pakje doet niet mis, ik geloof, dat deze groep moet weten wat het betekent, om de man bij huiselijk geweld op te pakken en heel snel ook en dan savonds de schade op te komen nemen. bij andere enerverende, noodzakelijke zaken is er geen auto of hebben ze het druk. deze vorm van harrashment is bij mensen die heel graag willen werken voor hun gezinnetje triest, zij die anders denken en willen wat op een manier dat .. zijn ziekelijk. ophangen die handel die op deze manier zijn of haar stempel wil laten gelden en ook de vrouwen die gebruikt worden om voor anderen te regelen voor promotie of iets dergelijks. brunsie heeft op zijn 30 ste , 30 kinderen, hoe heeft dat kun gebeuren. mensen met positie maken misbruik van. ik zou zeggen een ombudsman met goeie kwaliteiten laten verzamelen en rapporteren aan de wet goeroe.

  het recht om te leven.


  Maak melding

 13. ben het deels met pedro eens en deels met de reacties.door de warmte in su kun je niet in een boerka rond lopen, maar met alles te koop lopen is ook niet de bedoeling, ondanks de hitte. wat de reacties op pedro’s commentaar betreft ben ik het ook deels eens. immers een man met een blote torso wordt niet sexueel geïntimideerd door vrouwen, ook al zouden zij in vergelijking met de meeste vrouwen dit wel leuk vinden, maar dat heeft met egotripping te maken.


  Maak melding

 14. Pedro , niks te sorry voor je , want met jou stelling geef je aan dat jij zo,n type bent wiens gedachte constant in je kruis
  gebied is en z,n pik achterna loopt. Elk mens heeft t recht om zich door z,n manier van kleden te presenteren, sommige doen t op een uitdagende manier, anderen weer classy, stijlvol, anderen weer hoerig. Ieder z,n meug, denk ik daarbij. Maar dat mag geen aanleiding zijn voor een man om daardoor handtastelijk te zijn of seksueel getinte opmerkingen daarover te maken tegenover de vrouw in kwestie.Je hebt ogen , je hoeft ze niet constant dicht te houden (gelukkig maar) kijk en geniet van wat er volgens jou te genieten valt en laat gesis,of rottige opmerkingen achterwege.De meeste vrouwen voelen zich prettig als ze weten dat ze goed en leuk uit zien, zijn daardoor zelfverzekerd en zitten echt niet op vervelende opmerkingen te wachten.Elke zichzelf respecterende vrouw vind t leuk om en compliment te krijgen, maar niet met bijbedoelingen.De boodschap is dus, complimentje ok, maar laat t daarbij, en als je dat niet kunt opbrengen kijk dan de andere kant uit.


  Maak melding

 15. Nadat ik alle reacties op mijn mening heb gelezen wil ik hierover het volgende zeggen:
  Het is geenszins mijn bedeoeling geweest om vrouwen in gewaagde sexy kledij belachelijk te maken of te beledigen.
  Inderdaad dames, elke vrouw heeft het recht zich te kleden hoe zij wil.
  De heren moeten dan ook van de dames afblijven.
  Dat respecteer ik voor 100%.
  Echter, indien een vrouw er voor kiest om sexy kleding te dragen en er mee te lopen pronken, dan geeft deze vrouw onbewust een signaal an de man.
  De man beschouwt dit signaal als een lokroep naar de vrouw.
  Wees eerlijk: de meeste vrouwen die zich met sexy kledij in het openbaar vertonen willen hiermee aangeven sdat zij mooi, modebewust en kijkwaardig zijn.
  Je presenteert je als het ware hoe je bent of hoe je gezien wilt worden:
  Uitdagend, sexy, gewillig,kinky, teasy.
  En als een man plotseling sexuele avances maakt, dan schrik je.

  Het is precies als in een reclame voor een mooie nieuwe auto.
  De ondertoon van de autoreclame is: kijk naar me, raak me aan, rijdt me, koop me!!!!!
  Dit is precies het geval met de sexy kleding, met 1 verschil: kijk naar me, maar raak me niet aan!!!
  Helaas wordt het signaal door de heren verkeerd begrepen.
  Had dat signaal dan liever niet gegeven dames, want wat is de kick om je edele delen in het openbaar te showen?
  Tot slot een vergelijking:
  Laat twee dames op straat paraderen voor een stel heren.
  De ene dame is gekleed in een burka en de andere in een strakke minirok met laag decolete.
  Welke dame denk je zal worden nagefloten, geroepen of aangeraakt door de heren?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.