Verkiezingen VHP nieuwe fase Surinaamse democratie

8

PARAMARIBO, 18 jul – De bestuursverkiezingen binnen coalitiepartij VHP markeren een nieuwe fase in de democratie. Dit stelt oud-minister van Binnenlandse Zaken en politicoloog Hans Breeveld. Er wordt nog niet genoeg bij stilgestaan wat voor impact de verkiezingen kunnen hebben op de verdere ontwikkeling van het democratisch bestel. Het betreft immers een novum.

“Het is de eerste keer in de Surinaamse geschiedenis dat er op zo’n transparante wijze een verkiezing in een politieke partij is geweest. Alle politieke partijen moeten hier een voorbeeld aan nemen”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Met name de deelname van meerdere kandidaten is nieuw voor de VHP én voor andere politieke partijen. Daar mag best van geleerd worden.

“De VHP-verkiezingen moeten een testcase zijn voor alle politieke partijen. Nu is het moment in politiek Suriname aangebroken om naar bestuursverkiezingen te gaan, waarbij de leden op rationele wijze hun leiders aanwijzen of afwijzen. De democratie vibreert”, aldus Breeveld. Met de verkiezingen in de VHP is ook een einde gekomen aan de emancipatorische periode in de politieke geschiedenis.

Partijen als de VHP en de NPS van president Venetiaan zijn ooit ontstaan uit emancipatorische behoefte. Charismatisch leiderschap moest de eigen etnische groep hogerop zien te krijgen. “Die periode is nu voorbij, nu mag elk lid van een politieke partij ambities hebben om voorzitter te worden.” Het partijvoorzitterschap hoeft niet langer gezien te worden als aangelegenheid van een elite.


8 REACTIES

 1. bla bla bla Hans Breeveld,
  Als je zo onder de indruk bent geraakt vanwege de recente verwikkelingen binnen de VHP, dan zou je binnen jou eigen NPS de daad bij het woord moeten voegen door bij de volgende bestuursverkiezingen ook met een lijst te komen.
  By the way, waarom heb je gewacht totdat de VHP met meerdere kandidatenlijsten is gekomen?
  Je kon toch zelf binnen jou eigen NPS al veel eerder met een lijst kunnen komen?
  Of wilde je eerst de kat uit de boom kijken bij de concurrentie?
  Wat ben je toch een dappere politicoloog dr. Hans breeveld!!


  Maak melding

 2. Ik ben het gedeeltelijk eens met Breeveld.Er was een zwaar gevecht voor nodig alvorens deze theoretische verandering in de VHP gestalte kon krijgen.De strijd is echter nog niet gestreden binnen de VHP. De echte strijd gaat nu beginnen. De tegenkandidaten van Sardjoe kunnen rekenen op rigoreuze rancuneuse maatregelen. Zijn opponenten kunnen het schudden binnen de VHP en misschien ook maatschappelijk. Deze tegenkandidaten zullen uiteindelijk een eigen partij oprichten om hun politieke idealen uit te voeren.De fossielen binnen de VHP zullen hun macht niet zomaar afstaan.Ook de fossielen in de NPS,dulden geen nieuwkomers met frisse ideeen.


  Maak melding

 3. Ik denk dat dhr. Breeveld over enthousiast reageert op zo’n geringe stap, die feitelijk niets nieuws is in Suriname. Ook in de NPS vinden sinds jaar en dag bestuursverkiezingen plaats volgens dit model ondemocratisch model. Wat er namelijk gebeurt is dat er kandidaatslijsten worden opgesteld waarin alle posten reeds zijn ingevuld; voorzitter, penningmeester enz. Als lid ben je verplicht om op een lijst te stemmen, ook al zie je de overige kandidaten op de lijst niet zitten. Schijn democratie dus. Waar ik op wacht is het moment waarop je niet op een lijst, maar slechts op een individu kan/mag stemmen. Dat is een heel andere tori en zo ver is het ook in de VHP nog lang niet.


  Maak melding

 4. De geinteresseerden onder de lezers weten ongetwijfeld nog het gedoe in de NPS met de lijst van Arti Jesserun waarop de heer Venetiaan als voorzitter was gepositioneerd, maar de rest van het bestuur bestond uit andere personen dan die op de officiele lijst Venetiaan. Politiek op z’n smals!


  Maak melding

 5. Is een creoolse c.q.een hindustaanse partij nog relevant anno 2006?

  Volgens mij kunnen dit soort partijen alleen overleven als ze in staat zijn om angst, voor andere etnisch bevolkingsgroepen, bij hun stemvee aan te wakkeren. “Verdeel en heers” dus. Verder hebben ze niets te bieden.


  Maak melding

 6. Beste mensen,
  Bijna de hele Surinaamse regering denkt en handelt etnisch.Wie werkt voor het volk?
  Alle politieke partijen zijn geschoeid op het etnisch belang.Gaat u de geschiedenis maar na en nu nog steeds.Op regeer niveau denken in hokken kan een land nooit tot ontwikkeling brengen.
  Beleven van je cultuur en vast houden aan je etnische denken doe je thuis en in je culturele groep.
  Als volksvertegenwoordiger moet je voor het land werken.
  Dit is juist heel ver zoek bij de meeste gezagsdragers.
  Politieke partijen moeten een heel ander koers opgaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.