dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSuriname wil strengere aanpak misdaad grensgebied

Suriname wil strengere aanpak misdaad grensgebied

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jul – Suriname gaat voor een totaal andere aanpak van de criminaliteit in het grensgebied met Frans Guyana. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie. Er zal nauw worden samengewerkt met de Franse politie. Criminelen zal het zo moeilijk mogelijk gemaakt worden om hun heil aan de andere zijde te zoeken. De ingezette gezamenlijke aanpak, zal geformaliseerd worden.

“Dit moet ertoe leiden dat de grensoverschrijdende criminaliteit tussen Frans-Guyana en Suriname op een andere wijze wordt aangepakt,” zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. De samenwerkingsovereenkomst die hij onlangs heeft getekend in het Frans-Guyanese Saint Laurent de Maroni is een eerste stap. De overeenkomst voorziet in gezamenlijke patrouilles op de Marowijnerivier.

Ook de oevers mogen betreden worden. Franse en Surinaamse politieagenten mogen over en weer twee kilometer landinwaarts. Het parlement moet de overeenkomst nog goedkeuren. Coalitiepartner A Combinatie, AC, wil niet meewerken. Volgens AC-leider Ronnie Brunswijk zal niet meegewerkt worden aan schending van het Surinaams grondgebied. De misdaad tiert welig in Oost-Suriname.

Drugssmokkel en illegaal personen- en goederenverkeer zijn er schering en inslag. Langer wachten lijkt geen optie. “Er is een samenwerking tussen beide landen en daar waar Suriname bijstand kan verlenen gebeurt dat ook. Alleen moeten we ervoor zorgen dat alles conform de regelgeving, wet en recht plaatsvindt”, aldus Santokhi. De formalisering wordt aan beide zijden ingezet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Steeds harder straffen is naar mijn bescheiden mening geen direkte oplossing. Wat daar plaats vind is gewoon overleven. Bied ze mogelijkheden om een normaal betaan te mogen hebben door een stukje welvaart van Par,bo daar naartoe over te hevelen. te beginnen albina uit te bouwen richting Bigiston. Militairen, politiemensen, onderwijzers, verpleegpersoneel te huisvesten.Deze pioniers moeten de lokalen op termijn scholen. Lok winkeliers, marktkooplui daarheen. Richt een marktplaats en winkelstraten op. Dat bedoel ik met een groeikern. Voordat je denkt heb je een gemeenschap met sociale controle. Je moet weer kind worden om volwassen te worden. Een diepzeehave aan de linkerover tussen Albina en Bigiston. Kost geld, wij zullen er niet van genieten, maar de jeugd in heel SU heeft daar toekomst.
  Miguel Heilbron ga daar op vakantie en kijk als dit idee realistich is. Andere studentenstedebouw, wegenbouw e.a. zie dit als een uitdaging. Toen Par,bo werd gebouwd was er ook niet meteen geld. Moest ook groeien.


  Maak melding
 2. waarom doet santokhi, dat ook niet in Nickerie, daar gebeurt ook het zelfde wat smokkel en drugs betreft, maar dat vind hij wel goed want het zijn mensen die op hem lijken die er van proviteren.


  Maak melding
 3. Ben ook eens dat de regeren iets doet voor de mensen.Want als iemand geen inkomsten heeft dan kunnen ze zich ook niet verzorgen. Het trieste is dat de surinaamse regering niet begrijpt waar over dit gaat.Ik vind dat iemand die op een grond gebied geboren word dat die mee mag eten en zich verzorgen.Dat vind ik normaal.En ik vind ook dat een leider niet moet stelen van z’n onderdanen.Ik zou het op prijs stellen als ooit een leider komt die een beetje minder ziek is,Want de leiders van suriname die nu zijn die zijn ziek.En zwak.Ze denken meer aan buiten vrouw.naaien naaien betekent armoe zaaien.


  Maak melding
 4. .

  Het is niet alleen marowijne die problemen heeft met criminaliteit, maar heel suriname.
  Niet alle Marron doet mee aan criminaliteit alzo niet alle Hindoestanen,Javanen,Indianen, stads creolen, brazilanen enz.

  Beschuldig marron maar kijk om je heen.
  Marron hebben recht van spreken want het is toch democratie. Wie kom anders op voor de Marron gemeenschap. Marron doet het goed om zijn eigen zaak te behartigen.

  Probleem van Suriname zijn geen Marron.

  Doordat de marron noodgewongen een veilig heen komen moet zoeken in Paramaribo,Frans-guyana, Nederland, Frankrijk en Amerika waren mogelijkheden om opleiding te volgen . Vele Marron studeren nu op de universiteit. Marron die afgestudeerd zijn zijn momenteelt bezig in het bedrijfleven om ervaring op te doen.

  Van deze groep hoor je nooit wat als het gaat om criminaliteit. Ze doen niet mee en wil ook niet gezien worden als crimineel. Als je een marron ben en je overtreedt de wet dan moet men die persoon opsluiten.
  Een boef is een boef en het maakt niet uit of je een marron ben.

  Marron komen nooit in aanmerking voor een beurs om in het buiten land te studeren. Marron zijn jaren aan hun lot over gelaten door de regering in Paramaribo.

  Oorlogen is nooit goed te praten maar iedere oorlogen heeft een oorzaak. Onder drukking van een bevolkingsgroep kan aanleiding zijn voor onrust in de gemeenschap. Marron werden onmenslijk behandeld door landgenoten er is nooit respect voor de marron geweest door sommige landgenoten. Surinamers moet Surinamers leren respecteren ongeacht wat je afkomst is. Verbeter de wereld begin bij je zelf.


  Maak melding
 5. Het verbaast mij niet dat Ronny Brunswijk tegen de samenwerkingsovereenkomst is.
  Zijn rijkdom heeft hij mede te danken aan zijn (nog altijd florerende) smokkelhandel via de Marowijnerivier.
  Meewerken aan de overeenkomst zou voor hem het einde betekenen van zijn criminele imperium en zijn luxueuze levenswijze.


  Maak melding
 6. Henk en Andre,

  Jullie denken dat het zo makkelijk gaat.
  Natuurlijk heeft Santhokie gelijk om de criminaliteit in te dammen.
  Zware straffen worden gebruikt om criminelen uit de gemeenschap te halen voor een lange tijd.
  En als je praat over het opbouwen van dat gebied zal ik je maar een vraag stellen ….wie heeft het kapot gemaakt!!!!

  Was het geen Brunswijk en zijn djoeka’s het geweest.
  En schreeuwen ze om hulp.Hun hebben het zelf kapot gemaakt en nu moeten wij ervoor gaan opdraaien.Sluit alle djoeka’s maar op.

  heb je tenminste minder roofovervallen in Paramaibo in omgeving.

  En wat nickerie betreft moet Andre aan Gilds vragen waarom hij het niet gedaan heeft.
  Want hij is toch ook een zwarte geweest of niet.

  maar het viel het in zijn voordeel daarom heeft hij het niet gedaan.


  Maak melding
 7. brunswijk heeft gelijk dombo’s
  zoals er voor criminelen wetten bestaan bestaan er ook wetten en verdragen voor de gezagsdragers .
  zij dienen zich ook daaraan te houden en de wetten niet aan hun laars te lappen want daarmee overtreden zij ook de wet .


  Maak melding
 8. even een correctie over de djoeka´s cq het woordt.
  geachte snekie-tere,

  het zijn de stads bewoners oftewel de “rede moesoe´s” die de schijt van de joden (de basjas, denk maar aan jodensavanna) hebben en moesten opruimen.

  “djoeka” betekend dus in goed ABN het schijt van de joden opruimen.

  dank u voor dit begrip.

  noltie


  Maak melding
 9. Eerst werkgelegenheid creëeren door een nieuwe gevangenis te bouwen!
  Vervolgens de kleine crimies naar de nieuwe oord sturen met een nieuwe programma dat zij toch iets kunnen betekenen voor het land
  De zware jongens worden indivudueel in Santanomo bayoma geplaatst water em brood. No. Mercy principe.
  En alles wat op dit moment rondloopt wat bekend is met zware criminaliteit opruimen want dit bewaren kost geld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES