Visumplicht Suriname, Bahamas, Grenada afgeschaft

25

PARAMARIBO, 6 jul – Suriname, Bahamas en Grenada hebben de visumplicht voor elkaars onderdanen afgeschaft. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De drie lidlanden van de Caricom hebben een overeenkomst gesloten voor afschaffing. Het is de kroon op ruim anderhalf jaar diplomatieke inzet van vooral Surinaamse zijde. Verschil van inzicht in de uitvoering heeft stagnerend gewerkt.

De onderhandelingen hebben langer geduurd dan was verwacht. Suriname heeft in januari 2005 voorstellen gedaan voor afschaffing van de visumplicht bij verblijf van maximaal negentig dagen. Grenada bleek bereid de visumplicht zelfs af te schaffen voor houders van onder meer diplomatieke paspoorten. Bahamas wil niet verder gaan dan negentig dagen.

Daar wordt gevreesd voor een migratiegolf vanuit de rest van de regio. Niet alleen doet de economie van de Bahamas het goed, ook de nabijheid van de Verenigde Staten geldt als extra aantrekkingsfactor. De Caricom bereidt zich voor op vrij personenverkeer. In eerste instantie zal het vrije verkeer beperkt zijn tot universitair getraind kader, kunstenaars en mediawerkers.


25 REACTIES

 1. Misschien een tip voor zowel de Surinaamse als de Nederlandse overheid:
  Bekijk de mogelijkheid voor de afschaffing van de visumplicht voor Surinaamse en Nederlandse onderdanen bij verblijf van maximaal 90 dagen.
  Het personenverkeer tussen Suriname en Nederland is vele malen intensiever dan tussen Suriname en de Bahamas en Grenada.


  Maak melding

 2. het beste wat suriname kan doen is de visum plicht voor suri-euro mensen afschaffen omdat er honderdduizenden mensen al jaren schrewen voor afschaffing.


  Maak melding

 3. Er zijn wel beperkingen. Dus niet bedoeld voor de gewone wroko-mang die het elders wil gaan proberen wat geluk en werk betreft.


  Maak melding

 4. Is me, Bahamas is misschien een andere route voor de slikkers met bestemming USA & Europa.
  Wat is anders de toegevoegde waarde voor Suriname mbt het opheffen van het visumplicht voor deze destinatie’s ? Ik zou dit graag willen weten.


  Maak melding

 5. Begrijpen jullie het nog niet? Suriname doet niks voor surneds. Het wil alleen dat surneds alles voor haar doet. Het is toch immers éénrichtingsverkeer? Intensieve geld en goederen(-stroom) (-hulp)van surneds naar suriname, thats all. Zo erg dat de surinaamse bank nu ook wil meeprofiteren door hele hoge kosten te berekenen voor overmaking van geld naar suriname. Mar vraag me wat suriname doet om de surneds tegemoet te komen als ze op familiebezoek willen……. niks nada.
  Dus surneds, don’t ask anymore what you can do for surinam, ask what surinam can do for u


  Maak melding

 6. wie weet vieren we volgende jaar-de afschaffing van de slavernij-en de afschaffing van de visumplicht op een dag

  klinkt wel een beetje waanzinnig

  in werkelijkheid gaat het niet om het geld of zo–van mij mogen zij dat bij de ticket optellen
  maar met een visum voel je je echt een buitenlander


  Maak melding

 7. De visumplicht dat geldt voor de surinamers en de nederlanders moet ook afgeschaft worden.Ik vraag me af waarom het zo moet. De surinaamse overheid moet dit gaan afdwingen

  see you


  Maak melding

 8. Het wordt tijd dat Suriname dat van Nederland ook afschaft,heel Surinamers die in Nederlands wonen, zijn toch ook in Suriname geboren.


  Maak melding

 9. Nederlandse-Surinamers of surinaamse-nederlanders worden bewust rancuneus geboycot terwijl ze meer te bieden hebben.Wat hebben surinamers die naar de bahama’s of grenada gaan aan suriname te bieden????Het mes kan aan twee kanten snijden voor wat de SuriNeds betreft.


  Maak melding

 10. Zijn er geen surinaamse psychologen of surinaamse promofendi psycholgie die het fenomeen relatie surinaamse surinamer en surinaamse nederlander kunnen onderzoeken en analyseren en ook daarbij een oplossing kunnen aangeven hoe de relatie te verbeteren?
  Waarom kijkt de doorsnee surinamer in sranang zo neer op zijn nederlandse landgenoot?
  Is er sprake van een soort djaroesoe of kraboebarie mentaliteit of zijn er andere factoren, zeg maar van koloniaal-historische aard die een rol spelen?
  Waarom hebben surineds in Su het zomzwaar te verduren, worden ze soms letterlijk uitgekleed en ondervinden ze als ze willen remigreren zoveel tegenwerking?
  Worden ze als verraders gezien, en waarom niet als verloren zonen en dochters die terugkeren, met open armen en liefde ontvangen?
  Waarom mogen surneds geen (opbouwende) kritiek leveren op de slechte gang van zaken in Suriname, terwijl dat juist gezien moet worden als een ondersteuning van hen die in Su zelf een beter leefklimaat willen scheppen voor zichzelf en voor hun medelandgenoten?
  Kunnen de sociaal-psychologische wetenschappers onder de surinamers die zich een beetje in dit onderwerp verdiept hebben mij wat antwoorden geven?


  Maak melding

 11. Surineds, die zich beter willen voordoen dan dat ze in Nederland zijn ,worden idd uitgekotst in Suriname,ze doen alsof ze het o zo goed hebben in Nederland,hahahaha maar reken maar ze zijn 10x niets en willen komen vertellen hoe het moet en niet moet in Suriname.Wat opbouwende kritiek?Neerhalen bedoel je,dat is het enige wat ze kunnen.
  Surined die willen remigreren verwachten dat ze alles in de schoot toegeworpen krijgen,men moet buigen voor ze,niets er van,Nederland was toen maf om hun in een gespreid bedje te ontvangen ze kregen alles,huisje beestje boompje,zonder dat ze 1 dag gewerkt hadden.Waarom , halen de Turken en Marokkanen hun land niet zo door de modder?Waarom verwachten ze niets van hun land als ze remigreren?Waarom zorgen ze dat ze hun eigen woninkje hebben?Juist ja, ze werden als ARBEIDERS binnen gehaald,ze hebben niets kado gekregen en moesten keihard werken voor hun centjes.Surineds met hun grote bek altijd,Suriname dit,Suriname dat,blijven jullie maar in Nederland dan.
  Nog effe en de Surineds verwachten dat de loper voor hun uitgerold wordt brrrrrrrrr.
  In Suriname spelen ze altijd Big-Shot,als ze terug zijn in Nederland zijn ze nothig at all.


  Maak melding

 12. Zijn de zogeheten Surneds soms vergeten dat Nederland als eerste een visumplicht heeft ingesteld voor mensen uit Suriname omdat men een te grote toeloop vreesde? Als tegenmaatregel heeft Suriname hetzelfde gedaan voor mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat Surneds daar last van hebben, is dan jammer voor hen. Dat is nou eenmaal de consequentie als je ervoor kiest Nederlander te zijn.
  Persoonlijk heb ik daar geen enkele moeite mee ook al ben ik in Suriname geboren en getogen; officieel ben je in Suriname gewoon een buitenlander of je dat leuk vindt of niet. Dit schijnt men weleens te vergeten.

  En dat het almaar kritiek leveren door bepaalde groepen Surneds op vrijwel alles wat in Suriname gebeurt op een gegeven moment irritatie oplevert, is ook zeer begrijpelijk (zie bijv. onlangs de kwestie Khan; overigens een knap staaltje van de heren juristen).
  Kritiek leveren is tot daar aan toe.
  Maar dat eeuwige gezeik over van alles en nog wat. Het is ook nooit goed.
  Soms is genoeg echt genoeg!


  Maak melding

 13. weidum, misschien is het hier niet het juiste forum om een discussie te starten over dit onderwerp, maar ik vind het wel een stevige discussie waard.
  Ik vind dat surs en surneds over dit onderwerp stevig moeten brainstormen, zodat we allemaal te weten komen wat precies de patronen zijn in het gedrag van de surneds dat de surs hinderlijk vinden, en natuurlijk ook omgekeerd.
  Hoe je het ook bekijkt de surneds blijven sranangmangs, ze blijven zelfs na tientallen jaren verblijf in nederland zich emotioneel verbonden voelen met hun land van geboorte.
  Het grootste deel wil maar al te graag remigreren, maar door allerlei factoren is dat vaak een hele moeilijke opgave.
  Surneds vinden het al discrminerend als ze voor een vakantie in “hun” land een visum moeten aanvragen. Het blijft iets onbegrijpelijks en geeft hen het gevoel dat ze buitengesloten worden.


  Maak melding

 14. Surinamers hebben niet graag dat Surineds hen wat vertellen.het koloniaal denken zit er nog steeds bij hen.Surinamers nemen het liefst iet van een bakra aan. kijk maar naar het groot aantal Blanke nederelanders die er nu rond lopen.die mogen komen vertelen hoe het moet, leuk doen in suri en dan terug komen naar nederland en suriname de grond inboren met hun verhalen hoe lui/dom de surinamers niet zijn.en dan mogen de surineds gaan bewijzen dat men een verkeerd beeld van Suriname heeft


  Maak melding

 15. Het visum beleid van Suriname slaat totaal op niks zeker op het traject
  Nederland-Suriname.
  Suriname moet eens het huidige beleid zeker op de schop zetten, en stoppen met allerlei rare regels toe te passen die men in Nederland omgekeerd voor surinamers toepast die naar NL willen komen.
  Nu moet je voor een visum ruim van te voren het via je reisburo aanvragen of naar de Ambassade in amsterdam als je het zelf aanvraagt.
  Ga je naar de ambassade zelf dan moet je vroeg in de ochtend je paspoort in leveren en dan kan je het pas na half 4 in de middag weer ophalen. Dus moet je heel de dag vrijnemen van je werk en maar doelloos rond zwerven door amsterdam tot je het weer kan ophalen.
  Een Nederlandse toerist die geen binding met suriname heeft en gewoon aan het uitkiezen is waar hij naar toe op vakantie gaat hangt al snel af als hij hoort wat hij allemaal moet doen om een visum te krijgen. Dus kies hij maar een ander landt dan niet zulke rare regels heeft.
  Suriname kan een voorbeeld nemen aan Turkije die verkopen gewoon op de luchthaven als je aankomt in Turkije een Visum aan alle passagiers. Het is binnen 1 min geregeld en hun inkomsten uit hun visumbeleid is vervijfvoudigd door deze manier van visum verkoop. Ze moeten gewoon op zanderij een loket neer zetten en dan kan iedereen gewoon daar hun visum kopen. Het per slot om de financienen die hier uit worden gegenereerd.
  Even voor de duidelijkheid vooral voor de surinaamsche regering, suriname heeft er totaal geen baat bij dit huidige visum beleid want zo ben je juist inkomsten aan het weren, van toeristen die naar suriname komen om juist daar vreemde valuta’s uit te geven. De surinaamsche economie wordt er alleen maar beter van als er meer toeristen komen. De regering moet ophouden met het met gelijke munt terug betaald zetten politiek. Als NL regel a invoert wil het omgekeerd niet zeggen dat die exacte regel a ook voor Suriname goed is. Dus regering overweeg even wat de voor en nadelen zijn van de regels die jullie in voeren en niet dom weg regels van NL kopieren.


  Maak melding

 16. meneer weidum,het verschil tussen u en prem is dat prem weet waar hij over praat,al ben ik het niet helemaal met hem eens,het is zijn mening.wat u doet is moddergooierij.wist u dat wij niet allemaal steuntrekkers zijn die willen gaan profiteren maar gewoon harde werkers met of zonder titel die ook hun bijdrage willen gaan leveren? ik weet niet of u bij deze groep hoort,maar ze zijn er wel.het probleem is(en dat heeft onlangs een d.n.a.lid zelf bevestigd)wij surinamers met een nederlands paspoort hebben niet de rechten die andere(bv.chinezen, columbianen,brazilianen,guyanezenenz.) hebben. hun mogen rustig het land binnen zonder probleem. jij niet.althans ,ik neem aan dat je zelf in nederland woont.denk daar een beetje over na en ik hoop dat je toch de zaken anders gaat zien.Wij zijn zo slecht nog niet,een beetje kritiek mag toch wel?Degene die daar wil komen werken krijgen temaken met onoverbrugbare obstakels maar voornoemde nationaliteiten kunnen daar zonder probleem naar hartelust plunderen en moorden.hoe vindt U dat? Als U het met zo’n beleid eens bent dan zijn sommige zaken bij U heel ver te zoeken.Neemt U dit aub in overweging

  hermanos


  Maak melding

 17. Herman,

  Ik nen in Ned.geboren en getogen,mijn ouders zijn 3 jaar eleden geremigreerd naar Suriname,ik volg na mijn studie(2jaar),ik wil alleen maar zeggen dat alles goed is velopen voor mijn ouders,ze heben hun eigen huis laten bouwen,Pa krijgt zijn pensioen van de Heineken,ze hebben geen beroep gdaan op de Surinaamse staat.Ze hebben binnen6 maanden hun verblijfsvergunning gehad,en zijn nu bezig met de Surinamse nationalieit.

  Zoals ik het begrepen heb, is iedereen welkom om het land op te bouwen , er zijn zat facatures in Suriname,als je bereid bent een adertje te laten,maar Surineds willen het onderste uit de kan,geloof me nou maar,uitzonderingen daar gelaten.Als je met hart en ziel voor Suriname gaat,en niet aan weelde denkt,wat je hier gewend bent,komt het goed.

  En ja ik werk en studeer daarnaast,dit alles voor de liefde voor,hoe dan ook ,mijn geliefd SURINAME.En weet je wat, als Surinaamse kennissen horen dat ik wil emigreren naar Suriame word ik voor gek verklaard,how comes ,denk je???????Maar geeft niet ik vertruw op mezelf en op Suriname.

  Dat er een visumplicht is naar Suriname neem ik op de koop toe heb daar absoluut geen moeite mee, voor de Ned.Turken geldt het ook,maar die klagen niet.

  Sorry,als ik heb getypt alle Surineds,nogmaals uitzonderingen daar gelaten.Maar als je hier de ractie`s leest, zal je me begrijpen,als ik zeg dat de meeste Surineds,alles aangrijpen om Suriname de afgrond in te duwen,en dat stoot mij tegen de borst.Ik Houd Van Mijn Volk en Mijn Land.


  Maak melding

 18. Regering Par’bo,

  Toen het binnenland te kampen had met hoog water, hebben de Surineds zich hier verenigd om het leed te verzachten bij hun broeders in het binnenland. Ik weet niet in hoeverre er een soortgelijke actie werd uitgevoerd vanuit Greneda of Bahama. Echter wil ik u vragen de mogelijkheid te bekijken vanuit ideologische motieven de visumplicht af te schaffen voor Nederlanders (SuriNeds en autochtonen).

  Dat Nederland dit eventueel nog eenzijdig zal blijven handhaven, mag geen redenen zijn mijn verzoek/voorstel niet in overweging te nemen. Het is in elk geval wel een vriendelijk gebaar naar ons (surineds) die het al zo moeilijk hebben te leven onder deze omstandigheid.

  Vriendelijke groet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.