zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandDorpsbewoners Oost-Suriname zoeken het hogerop

Dorpsbewoners Oost-Suriname zoeken het hogerop

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/TAPANAHONY, 5 jul – Bewoners van twee door watersnood getroffen dorpen in Oost-Suriname werken aan een nieuwe gemeenschap. Dit meldt De West. Er wordt gebroken met de traditie van bouwen op vlak land langs de rivier. Het hoger gelegen Agidi Paandasi langs de Tapanahonyrivier, moet model gaan staan voor een ommekeer. Er wordt al gebouwd.

Met fondsen ingezameld door de Nederlandse stichting Sabanapeti zijn tien woningen opgezet. Voorzitter André Pakosi van Sabanapeti heeft met de plaatselijke organisatie U G’wa Soo (zoek het hogerop, red.) een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Er is een kleine houtzagerij opgezet. Opmerkelijk is de ruimtelijke ordening, die afwijkt van de traditionele dorpsinrichting in het binnenland.

Niemand mag naar eigen believen een woonplek uitkiezen. Er is een heus ontwikkelingsplan uitgewerkt en er moet netjes een perceel worden aangevraagd. Ook is ruimte ingebouwd voor onder meer straten, woningen voor traditionele leiders, overheidskantoren, pleinen en ontspanningscentra. De Nederlandse gemeenten Utrecht en Amsterdam hebben vijftigduizend euro geschonken.

opening
Fernandes Express
BODO Party

5 REACTIES
 1. Ik ben zo blij en gelukkig dat ze die stap nu zelf maken, dan hoeft niemand het voor ze te doen.
  Het hoeft niet onder dwang, ik wens ze heel veel succes

  groetjes


  Maak melding
 2. Kijk! dat bedoel ik nou als ik het heb over groeien en groeikernen. Goed zo, ga door!Maak een mooie stadje met alle voorzieningen. Het bos is goed om te leven! Heeft alles, maar we moeten denken aan de nakomelingen. Dus bouwen dan hoeven ze niet naar de stad waar ze van alles en nog wat beschuldigd worden als een kleine groep rottigheid uithaald.

  Ora et labora!


  Maak melding
 3. Ik ben verheugd dat ook de binnenlandbewoners zijn gaan beseffen dat ook in de jungle er recht en orde moet gelden.
  Jarenlang was er de misvatting dat het “bos” het exclusieve eigendom is van de marrons of inheemsen en dat Paramaribo daar niets te zeggen heeft.
  De binnenlandbewoners moeten niet wachten totdat de centrale overheid met ontwikkelingsplannen voor het binnenland komt( u zult heel lang wachten), maar zelf met initiatieven komen.
  In dit kader is een felicitatie waard aan de initiatiefnemers van het project in Oost-Suriname.
  Hopelijk dat dit een stimulans kan zijn voor
  soortgelijke projecten in andere delen van het binnenland.


  Maak melding
 4. Pedro,

  Ik kan mij heel goed vinden in jouw reactie. Ik sluit mij dus nagenoeg geheel daarbij aan.
  Eén puntje moet wel genuanceerd worden wat mij betreft, namelijk de “misvatting” waar je het over hebt. Deze misvatting is in mijn beleving als busiman slechts een veronderderstelde misvatting van buiten de marron- en inheemse gemeenschappen. Die hebben zich in wezen nooit een houding van alleenrecht van het “bos” aangemeten. Ze hebben zich enkel op hun historische rechten willen beroepen toen zij zich in hun bestaan bedreigd voelden. En niet geheel zonder reden denk ik. Want je kunt moeilijk de slavernij en de werkelijke oorzaak van zijn beëindiging ontkennen! Zo ook dat de inheemsen de oorspronkelijk bewoners van Suriname als grondgebied zijn. Ik weet zeker dat je deze redenering kunt volgen.
  Groet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES