dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBod multinationals op Surinaams aardoliepotentieel

Bod multinationals op Surinaams aardoliepotentieel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jul – Drie multinationals hebben een bod gedaan op potentiële aardolievoorkomens in het Surinaamse kustgebied. Dit meldt Staatsolie. Het Australische Hartmann Oil, het Amerikaanse Murphy Oil en Saino Petro uit China zijn geϊnteresseerd. Er wordt nog overwogen met wie in zee te gaan. Een definitief besluit wordt nog dit jaar genomen.

Verwacht wordt dat voor het jaareinde productiedelingsovereenkomsten gesloten kunnen worden met de uitverkoren bedrijven. Er is geboden op de exploratieblokken 15, 36 en 37. Staatsolie noemt dit een succes. De inschrijvingsperiode was van 1 januari tot en met 1 juli 2006. Er zijn datapakketten beschikbaar gesteld. De toekomstperspectieven zijn nu aardig verruimd.

Staatsolie heeft al een productiedelingsovereenkomst gesloten met het Spaanse Repsol YPF. Ook is een raamovereenkomst getekend met het Deense Maersk Oil og Gas AS. Staatsolie is opgericht in 1980. De wingebieden bevinden zich in Tambaredjo en Calcutta, in Saramacca. Het productiepotentieel aan land is goed voor ongeveer honderd en twintig miljoen barrels.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. En wanneer mag suriname zijn eigen brandstof ontwikkelen? zodat import niet meer hoeft.!

  Aasgieren zijn goed in suribodem te plunderen


  Maak melding
 2. Relax, jhaat.

  Suriname heeft buitenlands kapitaal en technologie nodig om zijn aardolie voorkomens te ontwikkelen en met Staatsolie hebben we een flinke vinger in de pap.

  Hetzelfde hadden we moeten in de goudsector en bauxietsector.
  Namelijk een eigen goudbedrijf en bauxietbedrijf hebben en produktie overeenkomsten afsluiten.
  Het zijn deze sectoren die zijn en worden geplunderd.
  Al die jaren bauxiet vanaf eind jaren ’30 van de 20ste eeuw heeft Suriname niks opgeleverd.

  jammer!


  Maak melding
 3. Worden we wederom blij gemaakt met de spreekwoordelijke dooie mus, of krijgen we werkelijk te zien wat is geboden op de exploratieblokken 15, 36 & 37 ! Kunnen we eindelijk een beetje verheugd zijn of sluipt het spook van de Cambior deal nog steeds door Suriname.
  Welke Suri journalist zou zich willen inzetten om te achterhalen wat deze deal inhoud en hoeveel de ‘Suriname take’ is wanneer deze blokken olie (goud)mijnen blijken te zijn.


  Maak melding
 4. ja en wanneer mogen de surinamers van profiteren, ik denk van nooit, neem een vb bij slm, telesur enz de surinamers worden uitgebuit door hun eigen regering. ontwinkelingen worden opzetelijk niet uitgevoerd, hierdoor moet men alles duur betalen, bv internet ,achterstand bij schoolgaande, ik vind het heel erg voor die mensen die uitgebuit worden.


  Maak melding
 5. Waar ik benieuwd naar ben is de aard van de samenwerking. Als ik kijk naar de “Deals” die de overheid de afgelopen jaren heeft gesloten, heb ik er weinig vertrouwen in tot ik de inhoud goed ken. Regelmatig hebben zich diverse buitenlandse investeerders aangemeld, waarvan er gezegt werd dat het positief zou zijn voor Suriname. Er is echter gebleken dat het uitkwam op het uitmelken van onze natuurlijke hulpbronnen en weinig of geen respect voor de natuur. Er worden grote winsten gemaakt, die de surinaamse economie nergens in terug ziet en de goedkope surinaamse werknemers worden eveneens uitgebuit. Een voorbeeld is het canadese goudwinningsbedrijf.

  Ontwikkeling en samenwerking vind ik prima, heel graag zelfs. Alleen op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect.


  Maak melding
 6. surinamers, ik profiteer namens jullie.
  papa somo is nog slecht 2 miljoen rijk.
  soharto van indonesia staat op 12 miljard/.

  en dat kan toch niet . ik pa somo wil ook meer nullien voor de komma.


  Maak melding
 7. Ik denk dat het goed zou zijn indien de Surinaamse bevolking in alle openheid zou worden voorgelicht over wat er precies gaat gebeuren met de rijkdommen van dit mooi, prachtig en rijk land. De Bevolking mag hier ook om vragen en als het antwoord niet bevredigend is, dan maar op gepaste wijze acties voeren. Er is al teveel “weggegeven” en slechts enkelen zijn hier beter van geworden. Het lijkt mij een voorwaarde voor goed onderhandelen door te hebben geleerd van zaken uit het recente verleden. Goud en hout is al in de uitverkoop gedaan. Hopelijk niet de olie en wat er nog is of moet komen.


  Maak melding
 8. Ja natuurlijk liggen de gieren op de loer, want er is voorspeld dat wereldwijd de olie straks op is, waar ga je het dan halen? Precies, uit landen waar nog niet genoeg geplunderd is. De olielanden worden al leeggeplunderd, goedschiks of kwaadschiks, Irak is al bijna leeggezogen door die honden, het land is verwoest. Nu zijn andere landen aan de beurt. En Irak kon zich nog lang verzetten, wat zal Suriname doen als ze hun zin niet krijgen? Binnen een dag is Suriname kapotgemaakt…………. zo triest allemaal. Ja en ik wantrouw alles, vooral als het met zulke dingen te maken heeft, want achteraf zal blijken wat voor fouten zijn gemaakt. Kijk maar naar het volk van Irak, ze stonden zo achter bevrijding en slaan zich nu op hun kop. Laat dit Suriname niet overkomen………..

  Suriname wordt niet te koop aangeboden, nee het mag gratis weg. De dieven zien het wel zitten, want het geld wat ze zullen krijgen gaat in eigen pot. De bevolking moet niet denken, dat doen de heren in de regering wel. Zij zorgen dat het geld ergens terechtkomt (ja op eigen rekeningnummers).


  Maak melding
 9. Klinkt fantastisch!
  Als je dit leest lijkt erop alsof Suriname een rijk olieland zal worden.
  De vraag is dus: wanneer zullen deze en andere overeenkomsten Suriname daadwerkelijk welvarend maken?
  Ik wacht af…………..


  Maak melding
 10. Wie gaan er namens ons land zitting nemen in de onderhandelingscommissies als het zo ver is baja?
  Zullen het weer zulke geboren capabele onderhandelaars zijn als bij alle overige (vorige) deals die ons land is aangegaan met buitenlandse investeerders?
  Het is overigens een goed betaalde job in sranan heb ik begrepen.
  Ik ben bezig mijn kinderen te stimuleren om te gaan studeren voor surinaamse onderhandelaar. Dat is een beter betaalde baan als een gewone onderhandelaar.
  Dan kunnen ze later als ze zo een baan hebben makkelijk hun geld verdienen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES