zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDrugsgebruik Surinaamse jongeren baart zorgen

Drugsgebruik Surinaamse jongeren baart zorgen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jul – Het toenemende drugsgebruik onder jongeren baart zorgen. Dit stelt de Nationale Anti-Drugs Raad, NAR. Volgens onderzoek heeft ruim vier procent van de jongeren van rond veertien jaar tenminste één keer marihuana gerookt. Ruim twee procent van de jongeren rond de vijftien jaar heeft al kennis gemaakt met cocaïne, hasj, XTC of crack.

“Een alarmerende en zorgwekkende trend. Dit is een teken dat dit deel van de bevolking ergens gevoelig voor is”, zegt NAR-voorzitter Manodj Hindori tegenover de Ware Tijd. Het onderzoek is in december 2004 verricht onder scholieren en studenten. In januari dit jaar is een ruimer onderzoek uitgevoerd onder de bevolking. Vastgesteld is dat ruim tien procent van de ooit drugs gebruikt heeft of nog gebruikt.

Negen procent heeft ooit marihuana gerookt en minder dan één procent heeft eens cocaïne gebruikt. Nader onderzoek onder de jongeren moet uitwijzen of er sprake is van structureel gebruik. “Maar de indicaties van een stijgende trend zijn er”, aldus Hindori. De oorzaak wordt gezocht bij onder meer de ruimere beschikbaarheid van marihuana en cocaïne, de lage prijs en nieuwsgierigheid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Dat de rotzooi er is weten wij allemaal. Vraag is hoe voorkomen wij dat het meer wordt en hoe brengen wij de jeugd en andere nieuwsgierigen ertoe dat het misschien nu als prettig wordt ervaren maar dat de toekomst alles behalve leuk zal zijn. Als je je tijd besteed aan het gebruik van drugs gaat je leven zonder enige inhoud aan je voorbij. Kijk maar naar de vele landgenoten in Nederland. In suriname rookten zij vroeger een “Jonko”, kwamen naar Nederland en konden ineens beschikken over harddrugs. Het gevolg spreekt voor zich. Drugs maakt het niet uit of je rijk, arm, geschoold of wat danook bent. Drugsgebruik zorgt ervoor dat je jezelf vernietigd, dit weet en er verder niks aan kan doen. Nou, is dat een mooi vooruitzicht of niet?. Drugs, gewoon niet doen. Leven is veel leuker zonder de rotzooi. Eet liever een bami of een teloh met terie. Is niet altijd goed, maar je vergooit niet je leven en toekomst en het kan nog lekker zijn ook.


  Maak melding
 2. schandalig is dat,men weet niet waar ze mee bezig zijn .zeer vernietigend,levensgevaarlijk,maakt je heel agressief en asociaal.


  Maak melding
 3. Het gebruik ( experimenteren) met drugs is zeer gevaarlijk. Het is de duivel zelf. Het geeft je het gevoel de wereld aan te kunnen en dat je het onder controle hebt. Voordat je het door heb heeft het je in je macht. Ik heb gelukkig nooit gebruikt naar mijn ex wel.
  Hij deed zo stoer,kon de wereld aan. Nu 17 jaar later zwerft hij in Amsterdam rond, zonder toekomst perspectief.


  Maak melding
 4. Velen zijn nog huiverig wat betreft de harde aanpak van drugsbeleid in de wereld. Echter mede door de gerichte en harde aanpak van het huidige beleid in Suriname gaat het al de goede kant op. Suriname is in de VN niet lang geleden genoemd als een voorbeeldland t.a.v. verdraagzaamheid en respect voor elkaar dan wel over anders denkenden.
  Laten we hopen dat het huidige drugsbeleid in Suriname zal leiden tot een resultaat waardoor de leden van de VN, concreet gaan nadenken en Suriname ook hierin zullen erken als een vreedzame Nation.
  Drugsproblematiek is niet uniek, het is een wereldprobleem van oudsher.
  Laten we hopen dat Suriname in de Caribean/Latin de leading wordt in deze kwestie en mooi Sranang Kondre een zichtbaar vrolijke kleur wordt op de wereldkaart. Het Surinaamse volk weet het zeker!!!! EEN VOOR ALLEN, ALLEN VOOR EEN. Met dank aan allen die in deze een bijdrage leveren om de wereld te verbeteren.
  Vriendelijke groet,
  Guru Brahm Singh


  Maak melding
 5. Mijn jeugdliefde, een bloem van een meid, ging na het behalen van haar AMS diploma (met uitmuntende cijfers)naar Nederland om er verder te studersn. Zij was het mooiste meisje dat il ooit gekend had en ik was smoor verliefd op haar .Hoewel ik geen contact met haar had bleef ik in stilte hopen dat ik haar ooit als ik zelf ook naar Ned zou gaan weer zou ontmoeten en dat het alsnog iets moois zou worden tussen ons.
  Een paar jaar nadat zij vertrokken was ging ik zelf ook naar Ptata om er een vervolgopleiding te doen en eventueel stage te lopen.
  Vanaf de eerste dag van mijn aankomst stelde ik alles in het werk om “mi lobiwang” op te sporen om haar zodoende weer te ontmoeten.
  Niemand die ik ontmoette en die haar ook gekend hadden wist van haar adres of verblijfplaats. Na twee jaar tevergeefs zoeken had ik de hoop opgegeven, misschien is ze getrouwd met een bakra en woont ze in een of ander dorp ergens, dacht ik.
  Wie schetst mijn schrik, teleurstelling en medelijden, toen ik terugkerende van mijn stageadres in Leiden, haar op een namiddag bij het Centraal Station in Amsterdam herkende, in het gezelschap van enjele bij het station rondhangende drugsgebruikers.
  Ze zag er erg onverzorgd uit en was zelf al jaren verslaafd aan hard drugs.
  De rest van haar verhaal zal ik u lezers besparen.


  Maak melding
 6. het is logisch dat een groot deel van de Surinaamse jeugd het wel ziet zitten om drugs uit te proberen. Als je de algemene sfeer daar hebt gevoeld dan weet je waarom ik dit zeg. Als je je ouders ziet hosselen naast hun gewone baan (als ze die al hebben) om zichzelf en hun kroost in leven te houden. En je ziet aan de andere kant ministerszoontjes en andere rijke lui,stoer doen en de grote jongen uithangen, dan is het niet gek dat je als jongere de moed verliest en even wil ontsnappen uit de werkelijkheid die verre van rooskleurig eruitziet. Die kinderen weten heel goed dat ze weinig kans hebben op succes tenzij ze bereid zijn om over lijken te gaan.


  Maak melding
 7. i hope that the youth of surinam doesn,t follow the crowd of holland.daga,weed,marihuana is legal in amsterdam.i think it is those outsiders with there destructive behaviour influence the youth of this great nation to do bad things.i was born in surinam and we didnot know drugs.what,s going on/wake up you,ll.


  Maak melding
 8. HETTY: Nobody need to go the city of Amsterdam.And you were born and Surinam and you dindt know drugs?. Well have i got news for you!. this is the year 2012. There are trains and boats and planes cars internet, they fly to the moon and weve got social media. welcome to this era.


  Maak melding
 9. blijf af van drugs dan heb je een lueke toekomst al moeten we in deze tijd onze riemen strak trekken we zullen overleven zonder opstappelling van problemen als je met drugs begint heb geen helder kijk in de toekomst en gaat sliupend je leven vernietigen


  Maak melding
 10. mensen denken dat het leven alleen pleziermaken is maar men vergeet de verplichtingen van het leven want het is altijd verleidelijk in deze maatschappy om je te beheersen maar je moet gewoon verder kijken dan je neus is kijk naar de arme mensen in de wereld dan kan je misschien wat van oppikken hoe leuk we het hebben dan vele mensen in deze wereld en nog zijn we hebberig misschien is dat ook de opvoeding van de maatschappy het materialistis denken Hou het leuk mensen want meeste gewoone mensen hebben het slecht want we zijn gerelateerd aan materiaal en dat is het foute van ons mense tot we pas oud worden om het te weten dan is materiaal geen belangrijk ding meer maar genegenheid die je van mensen ontvangt zo denk zolang je leeft ook aan anderen al kan je meestal niet helpen denk eraan ONE LOVE ONE WORLD ONE NATION”””””””””!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES