Rijstkaf mogelijk milieu- en mensvriendelijker

2

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 12 jun – Kaf in energie omzetten wordt binnenkort werkelijkheid voor het district Nickerie. Dit meldt energiebedrijf EBS. In plaats van een bedreiging te zijn voor milieu en gezondheid, kan dit restant uit de rijstproductie nuttig worden aangewend. Het Nederlandse Swes Agro is bereid om een samenwerking aan te gaan.

Er zal een kafenergieplant worden opgezet in Nieuw Nickerie. Spanningen tussen ondernemers en buurtbewoners kunnen dan tot het verleden gaan behoren. Swes Agro is zelfs bereid het kaf op te halen bij de verwerkingsbedrijven. Er hoeft dan niet langer in de open lucht te worden gebrand, waardoor huizen aanhoudend asregens over zich heen krijgen. Nu al wordt geklaagd over longaandoeningen.

Het hoeft allemaal niet meer. Het kaf zal omgezet worden in gas, dat zal worden ingezet voor het opwekken van energie. Er moet nog gesproken worden met de verwerkers. Sommigen eisen een vergoeding voor hun afval of ten minste een korting op hun energierekening. Maar volgens EBS is dit niet haalbaar, omdat nu al energie geleverd wordt tegen een gesubsidieerde prijs.


2 REACTIES

 1. hehe, eindelijk rijstkaftvergassing, jongens, jongens, 20 jaar geleden is er al een heel goed plan ingedien bij de overheid.wat hebben al die tijd lopen doen????ja boeren het mes snijdt in dit geval aan vier kanten, 1. jullie zijn jullie rommel kwijt
  2. er is geen gevaar meer voor longziektes
  3. er wordt energie met het gas opgewekt
  4. van het restproduct een hoog waardig keramisch poeder kan er bouwmaterialen worden gemaakt, zoals tegels, dakpannen, muren etc


  Maak melding

 2. Suri heeft eindelijk de wiel ondekt.
  meer is niet te zeggen.
  Miskien heeft Vene voordelen aan daarom is dit project eindelijk goedgekeurd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.