Bouterse ziet vliegen in rampgebied als dreiging

38

PARAMARIBO, 25 mei – Enorme zwermen vliegen in het rampgebied vormen een directe dreiging voor de plaatselijke volksgezondheid. Dit zegt NDP-leider Desi Bouterse. Terwijl buitenlandse en lokale hulpverleners zich opmaken voor normalisatie, lijkt de litanie nog lang niet ten einde. “Er kan een epidemie uitbreken, we hopen dat het niet gebeurt”, aldus Bouterse.

Hij wil dat de regering zo snel mogelijk ingrijpt. Het wegtrekkende rivierwater schijnt een waar oord van verderf te hebben achtergelaten in tientallen dorpen. Bouterse noemt begraafplaatsen en latrines die zijn doorwroet door het water en troep die nu overal verspreid ligt. “Het zijn zaken die wij kennen van de beelden uit Afrika. Je bent constant met een vlieg in gevecht.”

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR, is intussen op de hoogte gebracht. Volgens de Ware Tijd zal met het Bureau Openbare Gezondheidszorg, BOG, worden nagegaan wat voor maatregelen getroffen moeten worden. Bouterse vreest een uitbraak van ziektes die door de vliegen kunnen worden overgedragen. Ook ratten en malaria steken overal de kop op.


38 REACTIES

 1. Het maakt niet uit of de heer Bouterse ze ziet vliegen. Hij heeft hier wel een punt.

  Idd. is het aan de Suri. overheid om daar maatregelen tegen te nemen, anders volgt er een ramp op ramp…


  Maak melding

 2. zo heilig is 82??
  dat zijn de enige mensen die door de jaren eeuwen heeb zijn gestorven in SUriname?
  de elllende van de afgelopen 50 jaar is ergen dan de doden van 82…


  Maak melding

 3. als bouta niet zo zou ageren tegen nederland en negatief uit kramen , zouden we veel meer hulp kunnen krijgen, laat hem met zijn drugs verdiende geld nu iets doen voor het volk van suriname


  Maak melding

 4. jullie gunnen,bouta weerniets,hij voelt alles
  aan,de meeste reacties,komen uit.de persoon dat daarop moet letten ligt nog in zijn pyjama te slapen.ik kan mij voorstellen, wat er allemaal in het binnenland gebeurd.
  God behoede iedereen.

  Akuba.


  Maak melding

 5. Desi heeft wel een punt als hij aanhaalt dat de gezondheid van de bevolking prioriteit heeft.

  De opbouw voor zo ver die mogelijk is kan pas na puin ruimen beginnen.

  En en belangrijk onderdeel is voorkomen dat er zieketes uitbreken.


  Maak melding

 6. Meneer Bouterse bekommert zich oprecht om Suriname en Surinamers. Dit heeft hij sinds meet af aan bewezen. Een leider met ideologie, idealisme en nationalisme in hart en nieren. Elk land dat zich heeft ontwikkeld is met zulke leiders gebeurd. En dit kan niet worden gezegd van meneer Ronald Venetiaan en meneer Ram Sardjoe. Een voorbeeld uit duizenden is dat zij samen met meneer pronk en Den Uyl 3,6 miljard ontwikkelingshulp voor Suriname en Surinamers hebben verpruts en zichzelf, vrienden en kennissen hebben verrijkt. Zij hebben geen ontwikkeling gebracht voor Suriname en het volk niet hebben ontwikkeld. Zelfs met 3.6 miljard aan ontwikkelingshulp heeft het volk moeten pinaren. Wat betreft de 1982 “moorden”, het volgende. Wie kan zich nog herinneren dat de hindoestaanse elite een moordpoging had beraamd in een mandir aan de Pad van Wanica? Ik herhaal: een mandir! Wie kan zich herinneren dat de hindoestaanse, creoolse en javaanse elite, genaamd VHP, NPS en de KTPI racisme, die het kolonialisme had gecreëerd, hebben voortgezet ter wille van eigen belang? Deze elite heeft decennia lang het volk onthouden van b.v. goede medische en onderwijsvoorzieningen? Als gevolg van de daden van de VHP, NPS en KTPI zijn honderden doden gevallen in Suriname. En dit is dood door schuld! Om maar niet te praten over de ellende van het kolonialisme. Ik wil de 1982 moorden niet goed praten, ik ben tegen elk vorm van moord. Maar waarom telt alleen de moorden van 1982 en niet de voornoemde moorden van de VHP, NPS en KTPI? Waarom tellen de moiwana en overige moorden niet? De moorden van 1982 betreft een elite groep en kan in stand worden gehouden. Alleen dat komt op de media en wij denken dat alleen bestaat wat wij op TV zien en in kranten lezen. En wie bepalen deze media? Juist ja, in de meeste gevallen de elite. Maar weet één ding: Er bestaat meer, veel meer dan we zien, horen en lezen. Als je met een eerlijk hart te weten wilt komen dan kom je wel achter veel waarheden. Succes!
  kenneth


  Maak melding

 7. Beste mensen. Het is volgens mij niet de bedoeling om elkaar constant tegen te spreken. Zo komen we nergen en volgens mij is het de bedoeling een constructieve discussie op gang te brengen.
  Bouterse is niet mijn favoriete personage maar ook zijn mening telt. De situatie in Suriname is zeer bedreigend; de geschiedenis vanuit vergelijkbare situaties leert dat de volksgezondheid in het gedrang komt als er geen juiste prioriteiten gehanteerd worden in het bestrijden en het oplossen van de ramp in Suriname. Want dit mag in de moderne samenleving waarin wij leven nooit meer gebeuren. Dit had en moet een belangrijke agendapunt (moeten) zijn voor de regering als die zich wenst te profileren.
  Dus laten we eens AUB de neuzen in dezelfde richting hebben en “krabbenmentaliteit’achterwege laten.

  M.vr.gr. Gerry


  Maak melding

 8. De revolutie is prachtige periode als je afgaat op die mensen die het telkens over een dag in 82 en niets anders hebben. 80 -87 en maar 15 mensen zijn dood gegaan,prachtig. Er is geen land met zo een record.

  Het maakt niet uit wat er in 82 gebeurt is. bouterse heeft het over de afgelopen week. Elke keer als de naam bouterse valt praten jullie over 82. Elke keer als jullie sardjoe zijn naam zien schrijf ook maar zijn zoon schiet op straat en word vrijgelaten, somo heeft de eerbaarheid van vrouwen aangetast,gilds zit in de droga,en dus vene ook want vene trekt nog steeds met hem op,
  de dsb zit in witwas praktijken,raghoebarsingh loopt nog vrij rond ,en dit allemaal is recent,niet 20 jaar geleden.Maar het is leuk de problemen van nu te verbloemen met Bouterse.Maakt niet uit wat er gebeurt, diefstal moord, land word uitverkocht, iemand weet op een of andere manier 8december en bouterse in het verhaal te wringen en dus is de oorzaak,wat natuurlijk fictie is, van het probleem bekend,de oplossing,die hebben ze niet.

  Er is een overstroming in het binnenland.De minister van defensie valt bijna dood neer, omdat het hem te veel is, laat bouterse de zaak leiden,fit en gezond.
  Hou je bezig met nu, vandaag en de toekomst.

  Als deze mensen de straat over steken en bouterse gilt “pas op ,kijk uit die auto komt”, lopen ze gewoon door, want bouterse ziet ze vliegen want hij heeft die lijken in 82 niet gezien,dus wat voor auto ziet hij…boem.


  Maak melding

 9. Laat die ouwe wonden van ’82 genezen. En Gebruiken jullie liever de kennis van alle sranamangs en de daad kracht van de gene die dat hebben ( waaronder Bouterse) om het land op te bouwen.

  Wees als Surinamers voor eens en altijd positief en gebruik je gezond verstand.


  Maak melding

 10. boutaaaaaaaaaaa , klootzak!!! stort het geld dat je onrechtmatig afgepakt heb van de surinamers op de hlp fonds.. doe nou eens een een keertje een goede daad in je leven!!!!


  Maak melding

 11. aan john.
  hoeveel ben je kwijt heef D.d.b geld van je
  jammer he
  Bouterse goedzo
  joe na pikieng vo sranang en so asa tang

  Kromantie


  Maak melding

 12. De ziekte genaamd decembermoorden (82)
  mischien wordt er binnenkort een medicijn voor gevonden.Kijk maar naar achteren wraak zuchtig sranan mangs,mischien denk je zo vooruit te komen,,,,,,nnoouu Succes.

  vooruit kijkende sranan mang


  Maak melding

 13. jullie allemaal die zo negatief praten over Bouterse zijn niet eerlijk tegenover je zelf
  Bekijkt u de situatie van beide kanten dan zullen jullie merken dat niet alleen Bouterse fout is geweest maar de machthebbers van toen waaronder Arron van de NPS. Het is die zelfde NPS die tot de dag van vandaag nog moeite heeft met Bouterse. Wie zijn wij om te oordelen, Laat dat aan de Here over. Kunnen jullie het beter doen dan Bouterse ? Ik denk van niet, hij is tenminste een echte leider die met het volk praat, Hij heeft veel positiefs in zijn kabeza dan jullie hebben
  Erkend zijn goeie daden en waardeer dat. Er zijn zoveel andere politici die ook feiten hebben op hun namen, maar wat zeggen jullie daarvan, niks toch.En waarom steeds Bouta, hij is de enige die ons kan helpen tegen die tarantula’s uit nederland. Hij heeft ons veel geleerd, eigen waarde , vaderlandsliefde, eerbied voor de vlag, vrouwen in hoge posities enz
  Laat niemand je beinvloeden, leest dat boek van Mc cleod als je niets afweet van de militaire periode of stuur een mail naar mij toe dan zal ik je vertellen over deze periode

  als je dat niet wilt , zit en hou je mond of ga werken


  Maak melding

 14. Kondre mang

  luister laten we het verhaal van 82 vergeten , want ik kan u zeggen dat mijn leider (de heer Desi Delano Bouterse)hier mischien POLITIEK verantwoordelijk was, maar van de echte verantwoordelijke wij niets horen.Denkt u echt dat het haagse strafhof/de Amerikanen mijn leider niet hadden opgehaald ivm deze gebeuren,ALS het echt een onrechtvaardige daad van hem was
  geweest.
  Ik praat hier geen moorden goed maar ik denk dat hier niet de echte verantwoordelijke op het matje wordt geroepen.(De heer Bouterse) maar dat de echte verantwoordelijke uit Nederland komen.
  Daarom steeds als de Nederlanders zien dat mijn leider president kan worden dan komen ze met iets anders,eerst zagen ze dat hij president kon worden ,toen hebben zij een zogenaamde getuigen in een drugszaak gevonden die zelf hoofdverdachte was die WILDE VERKLAREN IN RUIL VOOR STRAF VERMINDERING dat hij in een auto zat met ene RADJ en dat deze Radj tegen hem heeft gezecht dat die meneer daar in die auto aan de overkant van de straat Desi Bouterse is en dat hij verantwoordelijk is voor de drugs transport.Overigens deze verklaring legde hij pas na maanden in hechtenis te zijn.Nu heeft deze persoon aangegeven dat zijn verklaring over de heer Bouterse niet op waarheid berust.Nederland zegt altijd te streven naar rechts gelijkheid maar hier kan men spreken van een wel willende gertelijke dwaling.
  Toen de heer Seeuw in Nederland een verklaring kwam afleggen , heeft men geprobeerd hem om te toveren tot kroon getuigen tegen De heer Bouterse.Iwan graanoogst is toen naar Nederland gekomen om een verklaring afteleggen terwijl er een Onderzoek naar hem liep maar hij is nooit aangehouden ,Omdat in dat zelfde onderzoek naar voren kwam dat Nederlandse rechercheurs vanuit Colombia een drugs lijn hadden opgezet naar Suriname en van Suriname naar Nederland om te kijken wat de betrokkenheid van Bouterse en Graanoogst was.WIE ZIJN HIER DAN DE BOEVEN.MAAR DAT IS HET CULTUUR IN NEDERLAND SCHURKEN MOETEN BOEVEN VANGEN.
  ZIE HET BOEK VAN ELLA KALSBEEK.Het hooftstuk over het COPANE TEAM.(Colombia Nederland Paramaribo)
  Later heeft men Bouterse veroordeelt om hem zijn beweging vreihijd te ontnemen want dan als hij president zou worden dan kon hij niet naar andere landen.
  Eerst was het de gebeurtenissen in 82,toen was het drugs smokkel.

  Bradas nanga Sissa
  zien jullie niet in dat hetzelfde wat ze met ANTON DE KOM en met LOUIS DOEDEL hebben gedaan ze nu met mijn leider willen doen.
  ANTON DE KOM hebben ze in een Duitse concentratie kamp vergast , en LOUIS DOEDEL hebben ze in een gekken huis plat gespoten
  WAT WILLEN ZE MET DESI BOUTERSE DOEN.
  Zien jullie niet in dat deze mensen ons willen bescheiten,om maar te zwijgen over andere zaken.
  Toen men in Nederland in Assen die 13 MOLUKSE treinkapers heeft laten afschieten wie is daar toen voor veroordeeld,Toen die Nederlandse Dutch batters mee hebben gewerkt aan die massa moorden in Bosnie wie is daar voor veroordeeld NIEMAND. De echte verantwoordelijke zaten hier in Nederland ,wat is er toen met hun gebeurd,het KABINET is gevallen.

  Ome DESI hou je tai ik ben moe om over die BAKRAS te praten.

  tot gauw

  GRINGO


  Maak melding

 15. Ger, hou jij je liever aan de eer als echte sranang mang.wit mang joe no mang tem.volgens mij ken je onze geschiedenis niet.groetjes en brasas.

  vooruit kijkende sranang mang


  Maak melding

 16. Not no fout,ben je hier geboren,of in su.IK denk dat nederland ons eerder zou helpen,als de terrorist RONNY BRUNSWIJK om hulp had gevraagd.nederland die protifeert maar ,scheinheillig.

  vooruit kijkende sranang mang


  Maak melding

 17. ai ai…laten we ophouden met praten over groepen, landen, geloven e.d…..
  je hebt goede en slechte mensen, oprechte en landgetrouwe…mannen die hun vrouw mishandelen of misbruiken/vernederen…en omgekeerd…
  Laten we kijken naar daadkracht, inzet, landsgetrouw (wie dit ook is..van welk bloed en waar hij/zij ook woont..); positief voor Suriname, de schouders eronder, problemen zien en erkennen en er wat aan doen…
  Laten we bakra’s,gringo’s, moslims, juka’s, koelie’s, trendvolgers, wij en zij afschaffen !!!! Wie gaat en leeft voor en met Suriname is welkom …samen voor ’n beter Suriname.!!! Leven de humane mens !!


  Maak melding

 18. Iedereen is vergeten waar het om gaat. Typisch. De krabbenmentaliteit steekt de kop op. Hoe komt het dat na al die jaren de verbinding naar deze rampgebieden nog steeds zo slecht is. Typisch, i.p.v. het probleem op te lossen, gaan we of elkaar neerhalen of onnodig politiek bedrijven. Dit is niet het moment daarvoor. Iedereen mist de integriteit en de liefde voor onze arme medemens in het rampgebied. Het is in-triest!Een schande!


  Maak melding

 19. weet je wat ik niet snap als bouterse het over iets goed heeft dat in het belang van het volk is ,beginnen jullie gelijk over 82dat is juist wat ons geleerd is en daarom zijn wij surinamers zo achterlijk en daar lachen de blanken ons ook uit omdat zij ook niet willen dat we vooruitkomen en daarom kom suriname ook niet vooruit omdat we steeds over het verleden blijven haken terwijl de toekomst veel plannen bied om zelfstandig het land op te bouwen.laten we het verleden lost laten en kijken naar de de toekomst ik ben geen fan van bouta wand hij hoort achter de tralies thuis het is niet goed te praten wat hij gedaan heeft maar er zijn ook nog meer moordenaar oplichters verkrachters in de regering van front maar daarover lullen jullie niet


  Maak melding

 20. Beste mensen;
  als we heel goed kijken dan weten wij allemaal dat de complete chaos in Suriname veroorzaakt is door de toenmalige koloniale tijden (katibo).
  Nu is het onze taak om deze wonden te verzorgen.
  Ps. wie gaat er trouwens Nederland vervolgen voor de gevallenen uit die periode net zoals ze nu nog steeds op zoek zijn naar eventuele oorlogsmisdadigers uit de tweede wereld oorlog met de Duitsers.


  Maak melding

 21. De negatievelingen ,moeten zich `s een keertje afvragen:Is het idd Bouterse,die zooo slecht is geweest?En als jullie heel eerlijk zijn,zal je tot de conclussie komen, dat,dat niet het geval geweest kan zijn,1 voorbeeld,Ronny Brunswijk, die heeft oorlog misdaden gepleegd,geholpen door Ned.en wattttttt ziennnnnn ik,hahahahahah hij is volksvertegenwoordiger,en als klap op de vuurpijl is ie ook nog in Ned.veroordeeld voor drugsmokkel,hij loopt nog vrij rond en ja geholpen door Venitiaan,omdat hij kostte wat kost wilde door regeren(zijn zakken waren nog niet vol).
  Dus mensen ,laat Bouterse maar aub,hij staat toch klaar voor de hulpbehoevende mensen,hij laat zien dat ie idd een man met hart en nieren is voor VOLK en VADERLAND.


  Maak melding

 22. Al zou Dhr.D.D.Bouterse, schuldig zijn dan nog is het het prijzenswaardig dat hij iets goeds doet.
  Het is een voorbeeld die ex minister Gilds, ook zou moeten nemen om toch een bewijs van betrokkenheid te tonen.
  Iemand veroordelen zonder de ware toedracht te weten zal een rechtzaak altijd bemoeilijken en het volk doen verdelen in voor en tegenstanders zonder enige nouance.


  Maak melding

 23. Ik denk dar dhr Bouterse het goed bedoeld heeft en zijn hart op de juiste plek heeft .

  Hij heeft ook openlijk toegegeven politiek-verantwoordelijk te zijn voor de donkere dagen uit zijn regime.Ik heb ook familie verloren , maar heb hem het totaal vergeven om vooral zelfconsumptie te voorkomen.(dus degene die niet willen vergeven ‘succes ermee’)

  Suriname heeft tijdens het regime bouterse de meeste ontwikkeling in verhouding met beschikbare fondsen doorgemaak , en dat is een feit!

  M.v.g.


  Maak melding

 24. Jerry , d.Miranda ,

  Niet iedereen is naar de havo geweest en openminded als jij.

  Helaas mag jij dit lezen van iemand die jij zelf voor-oordeeld op basis van geruchten.
  Maar maak je niet druk mijn oude race-maat , ik heb het je reeds vergeven!

  M.v.g.


  Maak melding

 25. Daarom zal het nooit goed gaan met suriname wij blijven steeds in het verleden steken bouterse maakt zich terecht zorgen over het rampgebiedd en jullie beginnen over 1982 typis surinamers mensen aanvallen op hun verleden dat kunnen jullie alleen maar soms schaam ik mij dat ik suri ben ,ik moet liegen en zeggen dat ik e,n ander ras ben terwijl ik zoveel van suriname houdt leer een ding overal terwereld waar er oorlog is vallen er doden das normaal dus laat die man met rust en over drugs das ook werelds gebeurt overal en over nederland proberen jullie het nou is zelfs en niet gelijk bij mamie nederland aankloppen leren ,werken de moeite doen als ik klaar ben met mijn studie ga ik ook voorgoed naar suri om mijn land op te bouwen en daar te sterven ik zeg altijd ik woon in nederland ,maar ben eigenlijk op vakantie laats ook hadden twee suri,s ruzie de ene zei van ben je vergeten dat je schaafijsverkoper in suri was nu speel je echte man ,dus dat bedoel ik steeds mensen op hun verleden pakken zo zijn wij en zullen blijven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.