Exportcijfers meer dan verdriedubbeld in 5 jaar

0

PARAMARIBO, 1 feb – De export vanuit de Nieuwe Haven Terminal is toegenomen met ruim driehonderd procent de afgelopen vijf jaar. Dit meldt de Ware Tijd. Export van bauxiet en aluinaarde is niet meegerekend. Volgens statistieken van de NV Havenbeheer zijn ruim negenduizend containers uitgevoerd in 2005. Scheepvaartondernemers zijn niet bepaald geneigd een gat in de lucht te springen.

Volgens Remy Vyzelman, voorzitter van de Surinaamse Scheepvaart Associatie, is de export van rijst, garnalen, bananen en hout afgenomen ten opzichte van twaalf jaar geleden. Met wat fysieke aanpassingen zou veel hoger gescoord kunnen worden met zowel export als import. Onder meer dient de Nieuwe Haven Terminal gerehabiliteerd te word. De vaargeul van de Surinamerivier moet dieper.

Een vaargeul van zo’n twee meter dieper zou de aansluiting op het internationaal scheepvaart netwerk aanmerkelijk kunnen verbeteren. Nu wordt Suriname gemeden door de grotere schepen. Vijzelman geeft wel toe dat er aanmerkelijke vooruitgang is geboekt ten opzichte van recente jaren. De import van containerlading, losse lading en brandstof steeg gemiddeld met ruim zestig procent.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.