Groot deel waterwinningsgebieden wordt bedreigd

0

PARAMARIBO, 5 jan – Reeds dertig procent van de waterwinningsgebieden in en rond Paramaribo wordt bedreigd door verzilting of verontreiniging. Dit meldt de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM. Vooral bij de ondiepe putten is het risico groot. Er is dringend behoefte aan wettelijke bescherming, wil de overheid een goede voorziening garanderen.

Er zijn zeker drie verbodsbepalingen nodig om onder meer boringen tegen te gaan. De laatste veroorzaken nu nog vaak bacteriële en chemische verontreiniging. Ook de waterwinning voor verkoop van fleswater vormt een bedreiging door verlaging van grondwaterstanden en bodemdaling. Voor de SWM betekent dit hogere pompkosten. Ook bedrijfsmatig zijn er aanpassingen nodig.

De tarieven zijn nog niet kostendekkend. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen heeft het garanderen van voldoende goed grondwater een prijs. De samenleving zal dit goed moeten beseffen. Milieuorganisatie Conservation International werkt met een Amerikaanse universiteit aan een project om de landelijke drinkwaterbehoefte in kaart brengen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.