donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenNatuurAsabina: "Gemeenschappen binnenland worden bedreigd door de jaguar"

Asabina: “Gemeenschappen binnenland worden bedreigd door de jaguar”

-

Does Travel - naar Suriname

Volgens BEP-parlementariër Ronny Asabina betaalt Suriname als land de prijs voor behoud van de natuur en het milieu. Tijdens de verdere behandeling van de Milieu Raamwet donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) illustreerde de politicus deze stelling onder andere te verwijzen naar beschermde diersoorten, waaronder de jaguar.

“De jaguar is een beschermde diersoort, maar de gemeenschappen in het binnenland worden bedreigd door deze diersoort. Zelfs vee en huisdieren vallen ten prooi van dit dier. Maar we zeggen dat het beschermd moet worden”, stelde de parlementariër.

Hij wilde daarom weten op welke mate ook deze gemeenschappen in het binnenland worden beschermd. Suriname is nog steeds voor ongeveer 93% bedekt met bos en is daardoor een van de zeer weinige ‘Carbon Negatieve’ landen, die gunstige opties heeft om daarmee inkomsten te verwerven.

De vraag van Asabina bleef, ondanks hij meerdere malen erop aandrong, onbeantwoord. Hij merkte op dat zeker 80% van de gestelde vragen tijdens de tweede ronde van de behandeling van deze wet, onbeantwoord zijn gebleven, terwijl er ook geen deadline is gekoppeld aan de schriftelijke beantwoording van sommige vragen. Op basis hiervan heeft zijn fractie niet meegewerkt aan de totstandkoming van deze wet.

Ook de NDP-fractie onthield zich van stemming. De Milieu Raamwet is uiteindelijk aangenomen met algemene 27 stemmen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
  1. Dat krijg je als de oerwoud wordt gekapt voor hout en vernietigd wordt door goudzoeker. En dat niets terug geplant wordt. Wacht maar zal niet lang duren dat Jaguar de kinderen gaat meenemen. Dan wil ik zien of Brunswijk jullie kind terug kan geven. Alleen maar zakkenvullers in eigen belang is in Su heel erg hoog, een derde telt niet meer mee.

    De Staat moet alle vergunning intrekken. Of hoge belasting laten betalen 50% zodoende kan Staatskas gespekt worden dan hoeft niemand honger te lijden en betere voorziening treffen.


    Maak melding
  2. Kan Asabina ons vertellen hoeveel binnenlandbewoners de afgelopen 100 jaar aangevallen zijn door jaguars? Als hij twee concrete gevallen kan noemen, is dat heel.veel. Ik weet één geval van een kind dat te Domburg door een jonge jaguar, die als pet werd gehouden, is aangevallen. Ik weet dat er niet zo lang geleden twee kinderen, kort na elkaar zijn gedood door pumas, maar ook de aanval van pumas op mensen, komt heel zelden voor in Suriname. Er zijn in Suriname veel meer mensen aangevallen en gedood door honden dan door jaguars en pumas. Asabina moet geen problemen creëren die er helemaal niet zijn. Door ongenuanceerde uitspraken brengt hij nodeloos twee voor ons ecosysteem belangrijke diersoorten, in gevaar.


    Maak melding
  3. Het is de natuur die bedreigd wordt door de mens en niet andersom. Ongeschoolde lieden die door wanbeleid in het machtscentrum zijn terechtgekomen doen vaker ongefundeerde uitspraken en aannames. De illegale goudwinning en ontbossing kost Suriname meer dan dat het opleverd. Sibie wintie en watra ma zal met jullie afrekenen. U can bet on that!


    Maak melding
  4. Die Chinezen bedriegen de poema’s.
    Weet je hoeveel poema’s deze chinezen hebben opgegeten.
    En die domme Surinamers die schieten deze mooie dieren af, en dan verkopen ze die aan de Chinezen.


    Maak melding
  5. De milieuwet werd aangenomen met 27 stemmen.
    BEP en de NDP zijn tegen en hebben NIET gestemd op het behoud vd Amazone met haar beschermde diersoorten.

    Dat is de belangrijkste informatie uit dit bericht. De Jaguar red zichzelf wel, zeker nu ze vallen onder de beschermde diersoorten.


    Maak melding
  6. Asabina de jaguars in de bossen loeren op jullie kinderen maar de jaguars van jou in Paramaribo en omstreken pakken elke dag hun prooi. Meneer Asabina wanneer ga jij je daarover druk maken en hun echt aanspreken of ben je bang dat je dan weggestemd word. Met de jaren zie en hoor je deze man de meest stomme opmerkingen maken of vragen stellen.


    Maak melding
  7. Waarom zoekt men hiervoor geen buitenlands hulp??
    De dieren worden door de gasten die de bossen vernielen gejaagd waar de mensen wonen. Honger drijft ze nr de dorpen.
    Misschien een natuurpark vr ze. Er was een organisatie in Su.


    Maak melding
  8. Asabina je hebt tegen gestemd dus ze mogen van jou al het oerwoud kappen of vernietigen en ook al het wild afschieten, heb je zo een trek in wildvlees.


    Maak melding
  9. Precies @ Deja Vu
    Gelul om die Chinezen legaal de jaguar te laten afschieten!
    Het is nooit genoeg!!!!!
    Het goud wordt gestolen, hout.

    Ondertussen worden vissen vergiftigd en nu willen ze de jaguar dood gaan schieten.

    Nee, wie gaat ons verlossen van deze onkundige, ongeschoolde, onzin uitkraaiende bandieten.

    2025!!!
    Laat het, het jaar van de afrekening worden.
    Opzouten met waardeloze, uitzichtloze regering.


    Maak melding
  10. Beste Anita, ik sluit me volledig aan bij uw en soortgelijke reacties. Bovendien wordt het oerwoud niet alleen vernietigd door de ‘goudzucht’, maar ook voor een aanzienlijk deel, om China te voorzien in hun niet te stuiten drang neer Surinaams tropisch hardhout. Als de leefomgeving van diverse diersoorten, daardoor kleiner wordt,dan is het niet zo verwonderlijk dat mensen in het binnenland daar last van gaan ondervinden zoals o.a., in Brazilië en India al enige tijd het geval is…

    En Asabina betreft: “Waar modder zit, is er blijkbaar geen ruimte meer voor gezond verstand…”


    Maak melding
  11. Ik woon tussen het bos ,aanweerskanten bos ,want de mensen onderhouden hun erven niet trots zij dat beloofd,kos mij klauwen met geld, dan wil je niet weten ,wat ik aan beesten heb gezien, begin bij de grootste, Kaaiman,wasbeer, luiaards, slangen, pingos,leguanen, sapakara,vogels vlinders kikkers, papagaaien enz wie red mij soms trots ze mooi zijn uit deze ellende.O/W gebeld glis ingeschakeld


    Maak melding
  12. Precies wat ik wilde zeggen.
    Iemand heeft dat al aangehaald.
    De binnenlandbewoners moeten het beter weten dan ik, ik heb het over het kwik in de rivieren en vissen.
    Ik denk dat dat een groter probleem vormt voor de Surinamer.
    Degene die de regels maken zoals Asabina wonen in de Paramaribo en nemen het geld en de rest die werkelijk afhankelijk is van vis en wild en het rivier water ( voor zichzelf en hun kostgrondje en dieren ) mogen stikken.
    Men zal moe van mij worden; maar als je het werk als mede regeerder van het land niet aan kan, laat het werk over aan anderen die het wel kunnen.
    Zijn de activisten nog steeds in hun winterslaap??


    Maak melding
  13. Beste Jantje, zo te lezen heeft u niet alleen een communicatieprobleem met uw buren, maar ook met uw omgeving. Ik zou hier vooral nuchter onder blijven en vooral aantoonbaar blijven maken, hoe belangrijk het is om één te zijn met de prachtige omgeving die van tijd tot tijd onderhouden moet worden.

    Blijf uw prachtige leefomgeving koesteren en bedenk dat anderen ‘klauwen met geld’ uitgeven aan een dierentuin voor uw ‘natuurlijke beleving.’ Men zou meer men hun omgeving en de dieren er omheen moeten leren omgaan, zoals bv. de Masai in Kenia dat doen…


    Maak melding
  14. Die dieren die je opnoemt kun je allemaal eten, dan hoef je niet meer naar de stad om eiwitten te kopen @Jantje.

    Ben je vegetarisch begin een zoo en organiseer tours, om wasberen en luipaarden in hun natuurlijke omgeving te bekijken.
    Zat potentie om doekoe te maken en daarmee je landgoed te onderhouden.

    Velen zijn jaloers op je.


    Maak melding
  15. De nakomelingen van de marrons vluchten nu in tegenovergestelde richting en laten het bos voor de dieren, goudzoekers en Chinezen. Ze vragen en krijgen in de steden grond toegewezen. Ze hoeven e dus niet meer te zijn. Laat die prachtige Jaguars in hun natuurlijke omgeving want de ex binnenlandbewoners bedreigen de leefsfeer van de stadsbewoners met hun roofzucht.
    Vorig jaar waren er Jaguars op kwatta niets vreemds het land wordt overal verkaveld dwars door de leefgebieden van bedreigde dieren. Vroeger bestond bv de Ringweg niet hoeveel natuur heeft die weg niet gekost? Als ik aan Sunnypoint denk dan denk ik Asabina ga mooi zitten!


    Maak melding
  16. Asabina is bezig met zijn sponsoren en die willen wrschl ” jaguar tanden” en vlees in ruil voor een container t-shirt.
    Asabina is zeker niet gek, hij weet dat sommige ()mensen niet doordenken.
    Tip: Til je luie reet op en ga wat meer werken om de chinese t-shirts te kopen… je kan ook met bladeren ofzo je partij gaan promoten in het bos ipv 10 tallen beesten op te offeren voor enkele tanden en een paar kg vlees


    Maak melding
  17. debby , het is wel jou lover ddb die goudconcessies en houtkap gegeven heeft aan de chinezen en brunswijk , het leefgebied van de jaguar en andere roofdieren wordt steeds kleiner , dus dan zoeken ze de woongebieden waar mensen wonen , jou vriend asabina is ook verantwoordelijk voor deze toestand , toen hield hij zijn mond , asabina de grootste ja knikker in bouterse 2


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES