zaterdag, april 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameKoedemoesoe over energietarieven: "Den man o kiri den sma"

Koedemoesoe over energietarieven: “Den man o kiri den sma”

-

Does Travel - naar Suriname

ABOP-parlementariër Ramon Koedemoesoe vindt de verhoging van de energietarieven in één keer met 40% te veel en ondraaglijk voor de Surinaamse samenleving. Hij had eerder gezien dat de totale verhoging van 61% beetje bij beetje zou plaatsvinden.

“Den man o kiri den sma. Ik ben er geen voorstander van”, benadrukt de politicus.

De volksvertegenwoordiger begrijpt aan de andere kant de nood van de regering van Suriname, die de hoge kosten voor subsidies niet meer kan betalen. Een voorstel zou zijn om geld te halen uit de hout- en goudsector.

“Laten ze het geld ook daar gaan zoeken. Maar wanneer je een hond wil slaan, vindt je makkelijk een stok. Dus de regering moet bereid zijn om dat geld daar te gaan zoeken. Want in de politiek is één ding zeer belangrijk: ‘de wil. Je moet willen’. We praten telkens over de hout- en goudsector, maar uiteindelijk ligt het aan de regering om dat geld daar te gaan halen. Er zijn zoveel bronnen in dit land”, aldus de ABOP’er.

De parlementariër stoort zich eraan dat terwijl de regering aan de ene kant mensen middels koopkrachtversterking probeert te ondersteunen, dezelfde regering aan de andere kant bezig is hetzelfde geld middels verhogingen weg te nemen.

“Je geeft de werkende klasse iets, maar aan de andere kant neem je het weer. Dan maak je de mensen armer. Terwijl het de bedoeling was dat we de zaak draaglijker voor de mensen zouden maken. Maar als we nu kijken naar de laatste ontwikkelingen, dan we meki den sma moro pina”, aldus Koedemoesoe, die benadrukt dat ondernemers en handelaren alles in hun kostprijs zullen doorberekenen voor de consument. Uiteindelijk zal de consument de dupe van alles worden.

De ABOP’er stelt dat er wel geld is om een brug in het westen van Suriname te bouwen en om grote geldbedragen aan bepaalde ondernemers te betalen. “Laten we dat geld kanaliseren naar de kleine man. Dan gaat men zeggen dat we de president weer aanvallen. Als we zeggen dat er geld is, dan laten we dat geld gebruiken toch. Want dat geld in de staatskas is van het volk. Maar nee, men kiest ervoor fu go teki a moni na a saka fu a poti volk. En gi den sani dati mi no de”, aldus Koedemoesoe.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. Ik vind Koedemoesoe hypocriet dat hij nu komt janken dat deng mang o kiri deng sma:

    Zijn partijgenoot is toch de minister die de tarieven heeft verhoogd?
    Koedemoesoe moet maar gaan huilen bij Brunswijk en minister Abiamofo.

    De regering bezuinigt aan de ene kant om met geld over de balk te smijten aan de andere kant.

    Anand Beharie heeft gelijk om te zeggen dat de Surinaamse regeringsleiders allemaal STAATSKASROVERS zijn of zijn geweest.


    Maak melding
  2. Verkiezingsprogramma 2025 van ABOP.
    1.Energie tarieven gaat omlaag.
    2.BTW gaat van 12 naar 5%.
    3.SWM tarieven gaan omlaag.
    4.Koers gaat naar SRD 21
    5.Goud en hout inkomsten gaan omhoog.

    Goed plan.


    Maak melding
  3. De volksvertegenwoordiger begrijpt aan de andere kant de nood van de regering van Suriname, die de hoge kosten voor subsidies niet meer kan betalen.

    niet kan of niet wil?
    waarom is het ambtenaren apparaat nog steeds veels te groot?
    waarom “werken” er nog steeds zoveel mensen op staatskosten die de hele dag niets doen?
    daar vallen miljoenen mee te bezuinigen, maar ja stemvee nodig toch
    denk je nu echt dat deze grafregering er voor de bevolking zit?
    die zitten er alleen maar om hun eigen zakken te vullen en via fraude projecten geld weg te sluizen hun eigen zak in of van vriendjes en familie
    er is GEEN enkele in de regering die er voor het volk zit
    veel hebben een grote mond en denken het beter te weten, maar komen nooit met oplossingen
    het enige wat een surinamer kent? is het probleem benoemen, maar nooit met een oplossing komen
    het dna had vanwege wanpraktijken allang die dikke chan eruit moeten gooien
    dat ze dat niet hebben gedaan of geprobeerd zegt genoeg over het hele wanstallige dna
    les 1 in suriname
    vertrouw nooit iemand die een regeringsbaan heeft
    les 2 vertrouw niemand in suriname, zelfs je eigen familie niet


    Maak melding
  4. De heer Koedemoesoe, slaan in grote lijnen ‘de spijker op z’n kop.’

    Vooral als men bedenkt dat aan de ene kant, men de klimaatcrisis wilt tegengaan, duurzame energiebronnen wil stimuleren en aan de andere kant, de energieprijzen onevenredig hoog laat stijgen, zonder er eerst een volledig betrouwbaar elektriciteitsnet voor te garanderen…

    Toch maar even wachten met de, te prijzige elektrische auto’s, meneer de president…?


    Maak melding
  5. Het belangrijkste wordt vergeten. De subsidie gaat naar iedereen! (Objectsubsidie). Ook mensen met dikke portemonnaie en grote huizen en airco. Daar gaat het grootste deel naartoe.
    De arme mensen worden nu geholpen met extra tegemoetkoming (subhectsudidie).
    Elke verstandige Surinamer moet begrijpen dat objectsubsidie niet houdbaar is.
    Dus laat iemand uitrekenen hoeveel subsidie naar de arme en hoeveel naar de rijke mensen gaat. Dan zul je zien dat er nu vooral actie wordt gevoerd om rijke mensen te steunen. Want subjectsubsidie gaat niet naar iedereen, maar naar de mensen die het nodig hebben.
    Trouwens, arme werkende bevolking moet via belastingen dat geld op brengen.
    Zij is dus hier de dupe van.
    Wie durft dit hardop te zeggen?


    Maak melding
  6. Alle goud en hout, hoe dan ook eruit gehaald moet 50% terug naar het volk. Want het is van niemand en behoord nog steeds van SU. Het probleem is dat welke politieke figuur wil zo een wet maken want alle topfiguren zitten er dik in en je kan niet maar 5% innen en tevreden zijn.( stomme minister rusland van nps toen) en daardoor is SU ook armer geworden.


    Maak melding
  7. het domste wat vorige regeringen hebben gedaan is subsidie invoeren voor energie en drinkwater , en in vele districten was energie en drinkwater gratis , dat was de grootste fout , maar iemand zei hier al dat ze dat deden om stemvee te creeren , heeft asibina hier over wel eens uitgelegd in het dna waarom deze districten de energie en drinkwater gratis kregen en ook geen aansluitkosten hoefden te betalen


    Maak melding
  8. Zakkenvullerij niks anders, de bevolking zal erop moeten letten of ze kleine wasjes of grote wasjes moeten draaien ben benieuwd hoe het volk gaat stemmen 25 mei 2025


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES