zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenNatuurEconoom Goedschalk biedt president petitie tegen grootschalige landbouwplannen

Econoom Goedschalk biedt president petitie tegen grootschalige landbouwplannen

-

Does Travel - naar Suriname

Econoom John Goedschalk van Climate Change Advisory Services zal president Chandrikapersad Santokhi dinsdag 12 maart de petitie ‘Keep Suriname the greenest country on earth!’ met 14.500 online ingezamelde handtekeningen aanbieden. Dit als tegenactie op het plan van de regering om 560.000 hectare van het Surinaamse grondgebied te bestemmen voor grootschalige landbouwarealen.

“Zal de vernietiging van 560.000 hectare bos uw nalatenschap zijn voor Suriname?” staat in de begeleidende brief aan Santokhi. “Of zal u de historie ingaan als de president die Suriname als het groenste land van Suriname behouden heeft? De president die respect heeft voor de grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren? De president die het welzijn van de wereldbevolking en het welzijn van onze planeet aarde vooropstelt? Ik hoop ‘ja’ op alle vragen behalve de eerste.”

Met het plan van de regering, dat is bevestigd, wordt in totaal 560.000 hectare Surinaams bos bedreigd door het om te zetten naar een landbouwbestemming. Dat is een ingrijpend en relatief groot verlies van bos voor Suriname als werelds ‘groenste land’, dat in de afgelopen 21 jaar een ontbossing kende van in totaal slechts 137.746 hectare.

Schending grondenrechten
Met omzetten van dit gebied naar landbouwgrond zullen acht inheemse en tribale dorpen verloren gaan en tientallen kreken worden vervuild en vergiftigd. Dat laatste geldt ook voor drie belangrijke rivieren die deze en andere dorpen nodig hebben voor voeding en culturele waarden. Dit plan van de regering zal dan ook een schending zijn van de grondenrechten van inheemse en tribale gemeenschappen, die nog steeds wettelijk niet zijn erkend door Suriname, als enige land van de Amerika’s.

Bovendien zal de omzet naar grootschalige landbouw ook alle biodiversiteit vernietigen die er leeft. Deze impact zal verder reiken dan de beoogde 560.000 hectare, aangezien een conflict tussen mens en dier hierdoor zal ontstaan. Het zal immers resulteren in het doden van veel beschermde diersoorten zoals jaguars, kwatta aapjes, reuzenotters en veel meer.

Impact klimaat en economie
Voorts zal het ook een negatieve impact hebben voor de gehele wereld, want met het vernietigen en verbranden van grote hoeveelheden bos, zal er enorm veel koolstofdioxide (CO2) vrijkomen in de atmosfeer. CO2 is het voornaamste uitgestoten broeikasgas dat leidt tot opwarming van de aarde en daarmee klimaatverandering.

Eveneens zal er een aanzienlijke reductie zijn van onze jaarlijkse opname van CO2 als deze bossen verloren gaan. Dit zal uiteindelijk het begin van het einde betekenen voor Suriname zijn status als ‘koolstofnegatief land’. En daarmee riskeren we ook de mogelijkheid om potentieel jaarlijks tot 2 miljard US dollars te verdienen aan zogenoemde ‘carbon credits’.

“U begrijpt dat ik als natuurbeschermer hier niet aan voorbij kan gaan. Met dit schrijven vraag ik u dit rampzalig plan te stuiten en hiervan schriftelijk en mondeling blijk te geven uiterlijk 14 maart 2024 ”, aldus Goedschalk in zijn begeleidende brief aan de president.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Wat mij verbaast is dat goed opgeleide Surinamers en zichzelf heel kritisch beschouwende pers hier weinig aandacht aan besteden.
    De bevolking moet geïnformeerd worden door de geschoolde kaders.
    Onderzoeksjournalisten en geschoolde burgers hebben hier een taak te vervullen. De politieke elite dient alternatieven aan te dragen. Dan kom je samen verder.
    Graag zou ik willen weten of dit betekent dat zonder verdere discussie dit idee van de regering in beleid wordt omgezet? Wat doen de DNA leden?? Trieste zaak als men hier geen prioriteit aan geeft.


    Maak melding
  2. Santokhi is een loopjongen van Nederland dat zelf weer een loopjongen van het WEF is. Klaus Schwab heeft ze goed te pakken bij hun b@ll€n.
    Bovendien gaan ze daar genetisch gemodificeerde gewassen verbouwen. Het is bekend dat genetisch gemodificeerde voedsel ontstekingen veroorzaakt.
    Dat is dan weer goed voor de farmaceutische industrie.


    gemodereerd
  3. olie, goud en andere bodemschatten raken een dag op. Er wordt jaren decennia lang gehamerd op investeren in land en tuinbouw het z.g. voedselschuur van het Caraïbisch gebied. De rijke industrielanden hebben hum bossen vernietigd en door de industrie de aarde. Als nu niet geïnvesteerd wordt in land en tuinbouw hebben de toekomstige generatie voedsel te kort en dan zal het groen het bos geen soelaas bieden.
    Ga niet alla dol bomen kappen maar goed overleg met alle partijen beleid maken.
    Succes.


    Maak melding
  4. Ik kan soms deze personen noet begrijpen. We schreeuwen steeds dat er geinvesteerd moet worden in de productie sector en als de president landbouwgronden wenst te veven dan is het dat wr sorake zal zijn van ontbissing en de predicaat van groenste land in de wereld verloren zal gaan. Wel het zijn vsn de groenste land in de wereld zal ons geen cent op brengen noch ontwikkeling. Laat goedschalk dan aangeven waar er grond vrij zijn om in het groot aan de productie te werken. Die zijn er niet. Dus wil man productie dan zal enigszins aan ontbossing moeten worden gedaan. De ontwikkelde landen ook aan ontbossing gedaan en kijk waar hun economie nu zijn. Suriname kan niet naast deze landen staan. Ik zou adviseren kom niet alleen maar met kritiek maar kom ook met oplossingsmodellen.


    gemodereerd
  5. Watskebeurt 11 maart 2024 Bij 22:55
    Wat mij verbaast is dat goed opgeleide Surinamers en zichzelf heel kritisch beschouwende pers hier weinig aandacht aan besteden.

    =======================================================

    “Suriname heeft 4.273.095 hectare landbouwgrond. Dit is ongeveer 26% van het totale landoppervlak van Suriname. Echter, van deze beschikbare landbouwgrond is slechts 280.620 hectare ontgonnen. En van die ontgonnen grond is slechts 58.000 hectare (of 20%) daadwerkelijk in productie.

    Bronnen:

    Ontdek de Landbouw in Suriname wiki
    Nationaal Landbouwplan Suriname 2023 – 2030”

    zelf ben ik geen voorstander van het ontbossen van primair oerwoud. volgens bovenstaande cijfers is er dus 222.620 ha landbouwgrond die al ontgonnen is maar niet in productie is dus wellicht kan men zich daarop focussen?


    Maak melding
  6. Het is juist belangrijk voor de volgende generaties dat het Oerwoud intact blijf, omdat je geen overstromingen wil, geen oververhitting, minder zuurstof, minder dieren kortom het wordt anders niet leefbaar in Suriname.
    Een oerwoud is er niet zomaar, het heeft een functie.


    Maak melding
  7. Wat ik wel zag , dat er veel grond was wat geërfd is ,waar niets meegedaan wordt oneindig veel grond.
    Hele stukken kunnen nog gebruikt worden wat leeg staat, voor tuinbouw.
    kijk eerst in je eigen straatje.


    Maak melding
  8. Wat ik wel zag , dat er veel grond was wat geërfd is ,waar niets meegedaan wordt oneindig veel grond.
    Hele stukken kunnen nog gebruikt worden wat leeg staat, voor tuinbouw.kijk eerst in je eigen straatje.


    Maak melding
  9. Reactie op Shirley de Miranda 12 maart 2024 Bij 12:12

    Behalve de overige klinkklare onzin die je kwaakte, schreef je bovendien ook:
    “of dat je denkt dat de president in jouw dienst staat en moet salueren als jij dit eist.”

    Nou, ik heb nieuws voor je:
    De voltallige regering INCLUSIEF DE PRESIDENT staat INDERDAAD VOLLEDIG in dienst van het totale volk!!!!
    Schijnbaar behoor je nog tot die generatie die het letterlijk in de broek doet voor elke zogenaamde hoogwaardigheidsbekleder.
    Voor jou informatie:
    Bij elke HOOGWAARDIGHEIDSBEKLEDER/BEKLEEDSTER die naar de wc gaat om te schijten, komt er stront uit de anus net als bij ieder ander persoon ONGEACHT haar/zijn maatschappelijke positie!
    Jouw persoonlijke adoratie en jouw wanstaltelijk PLEASEGEDRAG t.o.v. deze president gaat zelfs zover, dat je bewust of onbewust voor elke handeling die hij pleegt, bij wijze van spreken, steeds een grote knieval voor hem wenst te maken!
    Uiteraard dient ieder persoon met respect te worden behandeld maar adoratie op deze bijna pathologische wijze als ook jouw denkwijze dat HET VOLK er voor de president is, gaat mij veel te ver.
    Voor zover je het nog niet wist:
    Dit laatste is dus precies ANDERSOM in elke democratische samenleving……..de PRESIDENT IS ER VOOR HET VOLK OM DIE DAGELIJKS TE DIENEN…!!!…

    Ik hoop trouwens niet voor je, dat je in of nabij Ecusson of Saint-Roch verblijft……zelfs Paramaribo is (vooral´s-avonds en ´s-nachts) een héél stuk VEILIGER..😂😂😂….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES