zaterdag, april 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameKalloe: "We hebben tot nu toe drie tot vier presidenten gehad. En...

Kalloe: “We hebben tot nu toe drie tot vier presidenten gehad. En die waren grote dommies”

-

Does Travel - naar Suriname

Oud-minister, ondernemer en ingenieur Richard Kalloe stelt dat Suriname vanaf 1987 een aantal presidenten heeft gehad die alleen maar ellende en rotzooi in het land hebben gemaakt.

“We hebben tot nu toe drie tot vier presidenten gehad. En die waren grote dommies. Ze hebben op geen enkele wijze enige matige van vooruitgang kunnen bewerkstelligen. Terwijl ze voldoende geld hadden”, zei Kalloe in het radioprogramma Bakana Boskopu op Pipel FM.

Volgens de oud-minister is het daarom belangrijk dat de huidige versie van de grondwet van Suriname zo spoedig mogelijk overboord wordt gegooid en we teruggaan naar een meer zuivere parlementaire democratie, zoals we die eerder gekend hebben met de grondwet van 1975.

“Het kiesstelsel is nu veranderd, maar het regeersysteem deugt ook niet. En we merken dus dat het huidig systeem te veel macht legt in handen van één persoon (president). We moeten eigenlijk teruggaan naar het oude Arron-systeem met enkele kleine veranderingen.

Ik heb al een concept nieuwe grondwet op basis van de Arron-grondwet. En dat is bijna kopieconform de grondwet van Nederland. We moeten op een aantal punten een aantal zaken veranderen en dan hebben we een hele goede grondwet met een zuivere parlementaire democratie”, aldus Kalloe.

Met zo een nieuwe grondwet en zuivere parlementaire stelsel zullen volgens Kalloe alle etnische groepen zeggenschap hebben, waardoor zij zich ook niet meer achtergesteld zullen voelen. Belangrijk is daarom dat alle politieke partijen, die mee zullen doen aan de verkiezingen in 2025, zich nu al uitspreken of zij de grondwet van 1987 gaan handhaven of een nieuwe gaan aannemen.

De oud-minister vindt de introductie van het landelijk evenredigheidsstelsel in 2025 een heel goede zaak. Hij stelt dat hiermee ook de zogenaamde ‘gedwongen coalities’ tot het verleden zullen gaan behoren en zullen vooral de kleinere politieke partijen minimaal 10 tot 20 zetels naar zich toetrekken.

“En dat zal ten koste gaan van de VHP, NDP en de NPS. De NPS zal zeer waarschijnlijk verdwijnen en de VHP gaat een lilliputter partij worden”, aldus Kalloe.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Als ik mij niet vergis is Kalloe in een regering Venetiaan ontslagen als minister maar ook in een regering waarvan de veroordeelde drugscrimineel tevens meervoudige Moordenaar het voor het zeggen had.

    Deze man is tot 2 keer toe ontslagen als minister dus wie is hier de DOMMIE?


    Maak melding
  2. Richard Biswamitre Kalloe (9 oktober 1949) is een Surinaams politicus van Hindoestaanse afkomst.
    Biografie
    Kalloe is afgestudeerd ingenieur (Landbouwuniversiteit Wageningen) en landbouwconsulent. Hij was minister van Handel en Industrie in de eerste regering-Venetiaan. Op 20 september 1996 werd hij beëdigd als minister van Openbare Werken in de regering-Wijdenbosch II. Zijn benoeming was omstreden; hij behoorde tot de twee kandidaten van de BVD tegen wie vicepresident Pretaap Radhakishun grote bezwaren had. Radhakishun dreigde op 16 september zelfs met aftreden. Het ministerschap van Kalloe was van korte duur; op 16 januari 1997 werd hij benoemd tot algemeen directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), op voordracht van zijn partijgenoot minister Atta Mungra van Financiën. Hij werd als minister opgevolgd door Rudolf Mangal. Als directeur van de Ontwikkelingsbank werd hij beschuldigd van wanbeleid. Hij werd bij de BVD voorgedragen voor royement, en werd later presidiumlid van de A 1.
    Kalloe is columnist bij het dagblad De Ware Tijd, en was presentator van het radioprogramma Het nieuws nader bekeken van Radio Apintie. Toen het programma in juni 2002 werd gestopt, beweerde Kalloe dat dat gebeurde in opdracht van de NPS. Zijn bewering, in de uitzending van 16 juni, dat de NPS meer wist van de mysterieuze verdwijning van 400 ton padie zou de NPS in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Kalloe maakte toen de overstap naar de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse waar hij hedendaags nog steeds werkzaam is.
    In september 2012 was Kalloe als lid van de NDP te gast in Info Act, het televisieprogramma van de Surinaamse overheid. Presentator Clifton Limburg vroeg Kalloe op een bepaald moment in het programma wat hij ervan vond dat NDP-coalitiepartner Paul Somohardjo in Ecuador gesprekken had gevoerd met Chan Santokhi, voorzitter van de oppositiepartij VHP, over een eventuele toekomstige samenwerking. Kalloe zei dat “zoiets te verwachten was van iemand zoals Somohardjo” en zei ook dat “Somohardjo geen ontwikkelingsvisie had”. Somohardjo raakte erg verontwaardigd hierover en noemde Kalloe een “gestructureerde mislukkeling” en zei dat “alles wat Kalloe aanraakt gedoemd is te mislukken”. De zaak escaleerde helemaal toen Somohardjo dreigde met het uitreden van de Pertjajah Luhur uit de coalitie (hierdoor zou de regering van president Bouterse geen meerderheid meer hebben in het parlement).
    Voorganger:
    T. Gobardhan Minister van Handel en Industrie
    1993 – 1996 Opvolger:
    R.K. Dragman
    Voorganger:
    R. Randjietsingh Minister van Openbare Werken
    1996 – 1997 Opvolger:
    R.V. Mangal

    Commentaar: Het komt op mij over dat al die afgestudeerde landbouwingenieurs van Suriname in Wageningen niet deugen.
    kijk maar naar de PALU


    Maak melding
  3. De laatste tijd komen er geluiden uit het (ndp) riool van Suriname (van Dijk S) en nu
    ene onzekere R.Kalloe.
    “De NPS zal zeer waarschijnlijk verdwijnen” ?!
    In 2025 is de kiesdempel 5800, de NPS heeft in 2020 totaal 32394 stemmen behaald
    en kreeg toen 3 zetels.
    Ik deel 32394 door 5800 en kom uit op 5,585….. zeg maar 6 zetels een verdubbeling dus.
    Hoezo verdwijnen?!
    Riool uitspraak van R, Kalloe dus, zal hoogstwaarschijnlijk met oud zeer (ontslag ) te maken hebben.


    Maak melding
  4. kalloe , noem die vier presidenten die dommies waren bij naam , of ben jij bang voor die vier presidenten , kalloe kom jij op en verkiezingslijst te staan en van welke partij , durf jij zeker ook niet te vertellen


    Maak melding
  5. Kalloe heeft een heel goed punt. Voor de onafhankelijkheid was er een etnische balans in de regeringen. Na de onafhankelijkheid gingen de creolen domineren. Het resultaat daarvan is goed te zien.
    Dus terug naar regeringen met een proportionele etnische vertegenwoordiging is een goed idee. Geen enkele etnische groep hoort de andere etnische groepen te domineren in een land als Suriname met diverse bevolkingsgroepen.
    En ja, de president lijkt wel God in het huidige stelsel. Goed dat hij minder macht krijgt.
    Wat betreft Nederland, daar is de democratie flink uitgehold. Een demissionaire regering neemt de ene na de andere maatregel buiten het parlement om. Oppositie partijen worden monddood gemaakt en zelfs aangeklaagd.


    Maak melding
  6. Racisme is een van ergste uitingen van domheid en Kalloe steekt, wat racisme betreft, met kop en schouders boven andere Surinaamse racisten uit. Kalloe mag dan wel.landbouw ingineur zijn, maar dat wil niet zeggen dat hij geen dommie is.


    Maak melding
  7. lachwekkend dat een idioot die op alle punten heeft laten zien niets te kunnen
    met een idee aankomt?
    deze grootspreker is zelf onderdeel van het probleem
    maar dat zien dat soort figuren nooit
    blijft lachen die su politiek
    allemaal beunhazen die niets kunnen of presteren behalve eeuwig een grote bek geven en de boel leeg roven


    Maak melding
  8. Waarom betrekken mensen altijd Nederland erbij als het om surinaamse (politiek) zaken gaat? Houd een keer op sopropo en kousenband te vergelijken.


    Maak melding
  9. Kalloe is zeker niet dom>> hij moet dit doen(allerlei BS gaan verkondigen )>> iedereen die ooit een positie via de ndp heeft vervuld wordt nu opgedragen zich te uiten; anders worden ze uit ‘het systeem’ gegooid>> we hebben er al een aantal langs zien komen er volgen nog meer>> waarschijnlijk zijn die nog BS onderwerpen aan het zoeken/verzinnen 🙂 🙂 “oen da ai”, we volgen de lafbek op “zijn schaakbord met ezels” :):)


    Maak melding
  10. Tja Dommie`s in de politieke gebeuren heb je altijd dit soort figuren zitten en ze zijn heel goed in om elkaar heel erg zwart te maken dat zit in onze bloed niemand word gegund dat is een ding zeker.
    Maar niemand kijkt naar de huidige regering hoe goed hij bezig is voor Suriname en voor de volk.
    natuurlijk is verkeerde start van aanpak geweest van deze regering maar dat had een reden voor en je ziet nu de resultaat dat er veranderingen beetje voor beetje komen in suriname en inplaatst van dat volk achter deze regering moet staan gaan jullie hem alsnog dwaarsbomen.
    geen een regering is eerlijk geweest voor de volk tot nu toe. wees eerlijk volk.

    Maar deze Chan is op goede weg voor de herstel en aanpak van Suriname en dat zien jullie toch ook mensen?…


    Maak melding
  11. WAT,

    Ben je echt dom? Of treiter je alleen? Heb je niet gelezen in het artikel dat meneer Kalloe verwijst naar de Nederlandse grondwet als oplossing voor de gebrekkige Surinaamse grondwet?
    Wat scheelt jou?


    Maak melding
  12. Is deze jongen familie van de vorige vp adhin beter bekend als de heer A.loe
    deze jongen heet zo te lezen kalloe, beter bekend als de heer Ka loe
    en waar blijven onze racisten, dit zijn koe lies mochten jullie twijfelen


    Maak melding
  13. Het gaat er niet om wat je gestudeerd hebt maar wat je er mee doet.
    Richard Kalloe heeft in Wageningen gestudeerd voor een titel en niet voor de inhoud.
    Hij kan dan slechts onzin roepen als marionet van zijn bazen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES