zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'CELAC cruciaal voor regionale gelijkwaardigheid en welvaart' 

‘CELAC cruciaal voor regionale gelijkwaardigheid en welvaart’ 

-

Does Travel - naar Suriname

President Santokhi beschouwt CELAC als een belangrijk instrument voor het creëren van een welvarende en gelijkwaardige regio. Tijdens de 8ste summit van de regionale organisatie in Saint Vincent and the Grenadines benadrukte het Surinaamse staatshoofd het belang van een gedeelde visie en eenheid binnen de regio om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken.

“Het is de eerste keer dat een CELAC-meeting is voorgezeten door de Caricom. Premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent and the Grenadines heeft het heel goed gedaan”, aldus de regeringsleider in een vraaggesprek op 2 mei 2024. Hij complimenteert premier Gonsalves voor de manier waarop hij leiderschap heeft getoond bij het bemiddelen tussen Guyana en Venezuela over het Esequibo-grensconflict.

In een terugblik merkt president Santokhi op dat er veel uitdagingen zijn in de CELAC-regio. “Op politiek niveau zijn er veel spanningen tussen landen. Deze regio staat nog voor uitdagingen als het gaat om crises.”

Het staatshoofd zegt dat er ook positieve zaken zijn. Zo zijn er landen in de regio die sterk zijn in het creëren van een gezamenlijke markt. “Brazilië is bijvoorbeeld zeer bedreven in het tot stand brengen van een gezamenlijke markt. Het land is toonaangevend in de export van diverse producten. President Lula wil ook de positie van Brazilië versterken door middel van samenwerking op verschillende gebieden. Hierdoor kunnen andere landen ook profiteren van economische ontwikkeling.”

President Santokhi geeft aan dat de summit ook een belangrijk forum was voor het bespreken van veiligheid, migratie en klimaatkwesties. Enkele CELAC-lidlanden zijn ook lid van de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (ACTO). “Wij leveren de wereld gratis zuurstof met ons Amazone-regenwoud. We krijgen hier geen cent voor. We gaan gezamenlijk beleid formuleren zodat we gecompenseerd kunnen worden. We moeten inkomsten kunnen genereren uit ons duurzaam bosbeleid.”

In augustus van dit jaar wordt er een ministeriële bijeenkomst van ACTO gehouden in Suriname. President Santokhi laat weten dat er overeenstemming is bereikt over een meer pragmatische aanpak van de effecten van klimaatverandering.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. President Santokhi geeft aan dat de summit ook een belangrijk forum was voor het bespreken van veiligheid, migratie en klimaatkwesties. Enkele CELAC-lidlanden zijn ook lid van de Organisatie van de Overeenkomst voor Amazonische Samenwerking (ACTO). “Wij leveren de wereld gratis zuurstof met ons Amazone-regenwoud. We krijgen hier geen cent voor. We gaan gezamenlijk beleid formuleren zodat we gecompenseerd kunnen worden. We moeten inkomsten kunnen genereren uit ons duurzaam bosbeleid.” (red.)

    Terwijl president Lula van Brazilië, het vernietigen van de ‘longen van de Aarde’ een halt heeft toegeroepen, hebben de Chinezen een vrijbrief gekregen om ons prachtige Surinaamse oerwoud, met ‘voetbalvelden’ tegelijk te kappen…! Daar gaat onze ‘gratis zuurstof’…


    Maak melding
  2. Klimaatdoelen? Chili had prachtige tropische woud helaas door brand verwoest. De chinezen zijn geobserdeerd door geld netals witte mensen en zwarten en witten denken dat de wereld hun toebehoort met veel narcistische trekjes voorbeelden in nl eigen soort volk eerst en in suriname Wanpipel zwarte kleur moet mengen, en de bruine hindoestanen loeren elkaar om elkaar afte maken van oudsher van verre voorouders geerfd idioten maar in india is het niet zo hevig als buiten india.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES