zondag, april 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameSaya verwacht nog ergere pinarie zonder VHP in regering na 2025

Saya verwacht nog ergere pinarie zonder VHP in regering na 2025

-

Does Travel - naar Suriname

Het onderlinge gevecht en a-no-mi gedrag tussen exponenten van de VHP en ABOP in Suriname moet volgens de Haïtiaanse ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon tot het verleden gaan behoren. Want terwijl de ene persoon een ‘banabon’ speelt en de andere een ‘kankantribon’, beseft men volgens hem niet dat beide partijen schade hierdoor ondervinden.

“Mi no sabi san na kankantri en san na bana. Want a no fu dati den sma ben stem poti unu. De NDP deed het niet goed, dus het electoraat heeft gestemd om uit die pienarie te komen en zodat het beter zou gaan met het land. Dan zijn we niet eens daar en we blijven elkaar bevechten. Denk je dat de VHP hierdoor meer stemmen gaat krijgen? Denk je dat de ABOP hierdoor meer stemmen gaat krijgen? Na broko we broko unu srefi”, zei Saya op D-TV.

Volgens de ondernemer raakt de Surinaamse kiezer met dit soort gedragingen juist ontmoedigd om weer naar de stembus te gaan in 2025. In zijn optiek zou een VHP-NDP-regering na 2025 een goede optie zijn. Zolang hij de VHP blijft ondersteunen gelooft hij wel erin dat de oranjepartij voor een tweede termijn zal terugkeren. Zonder de VHP verwacht hij nog ergere pinarie in het land. Ook Chan Santokhi mag een tweede termijn als president. Alleen adviseert de ondernemer de VHP-voorzitter om schoonschip binnen de partij te houden en de rotte appels eruit te halen.

Saya, die de VHP nog steeds ondersteunt, heeft vooral geen goed woord voor het gedrag van vicepresident Ronnie Brunswijk. Volgens de ondernemer heeft Brunswijk nooit verantwoordelijk willen nemen voor zaken die verkeerd gaan binnen de regering. Hetzelfde gebeurt nu ook in de Pan American case. Voor wat ontkennen betreft, zou de tweede man van Suriname naar zijn inziens op eerste plaats moeten eindigen. “Sinds mi sabi a man, nooit a man no du neks. Altijd a man taki a no sabi neks”, stelt hij.

De Haïtiaanse ondernemer stoort zich ook aan bepaalde uitspraken die door VHP-parlementariër Cedric van Samson in de afgelopen periode zijn gedaan. Volgens Saya zou Van Samson hebben aangegeven dat alle mensen in de getto’s van Suriname criminelen zijn. Ook de uitspraak ‘armoede is een keus’ kan volgens Saya niet door de beugel.

“Den man e luru en. Den man poti yu fu vertegenwoordig blakaman, maar now ye taki eigenlijk dati alla blakaman na rover. En i feni dati alla sma san abi strafblad no mag go na parlement. Suma na yu? Wat betekent strafblad eigenlijk? Misschien heeft iemand ruzie gehad met zijn vrouw en is hij aangehouden, maar is hij onschuldig. Weet je hoeveel onschuldige mensen in Santo Boma zijn opgesloten?”, aldus Saya.

Volgens de ondernemer zouden de VHP en voorzitter Chan Santokhi een grote fout maken indien ze Van Samson weer herkiesbaar stellen en op de kandidatenlijst plaatsen in 2025. Hetzelfde geldt ook voor de niet-hindoestaanse parlementariërs Ronny Aloema, Cheryl Dijksteel en Grachelle Sluisdom. Deze personen zouden naar zijn mening juist gefaald hebben om hun positie binnen de partij in te nemen.

“Den man no wroko gi a positie, den man no fight, den man no du neks. En daarom now a schuld en fadon tap Chan. Alla san na Chan”, aldus de ondernemer die de hindoestaanse bevolkingsgroep een belangrijke schakel van de Surinaamse economie noemt. Zonder de steun van deze groep is volgens hem geen enkele politieke partij in staat om een verkiezing te winnen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. Deze Haitiaanse Tonton Macoute makaak heeft K@ in zijn édé ton ton; volgens hem.kan het niet door de beugel wanneer van Samson zegt dat alle blakaman rovers zijn. maar zelf zegt deze ton ton makaak dat alle blakaman VHP parlementariers geen poot uitsteken om.te werken. Wat is het verschil tussen zijn uitspraak.en de uitsprask van Van Samson? (beide zeggen dat blakaman waardeloos zijn). Deze Haitiaan heeft alleen kritiek.op niet Hindoestanen in de VHP, waarom zou de VHP, als ze zijn redenering volgen, van hem als Haitiaanse blakaman een waardevolle bijdrage mogen verwachten? Saya, ik heb niets tegen mijn Haitiaanse broeders en zusters, die zich in Suriname zijn komen vestigen, maar als ze stomme racistische uitspraken in Suriname komen doen en daarmee de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen nog meer komen verzieken dan ze al zijn. dan mogen ze (en met name jij) in Haitie blijven.


    Maak melding
  2. Jonge doe je drugs en houd je bek. Ga naar Haïti terug. Hij praat omdat die mensen die hij laat halen de criminele soort zijn. Denkt hij dat Frans Guyana die mensenhandel niet gt stoppen??


    Maak melding
  3. hoezo in 2025 een regering van van vhp en ndp , saya jij bent niet goed snik , trouwens de ndp mag niet mee doen als ze voor oktober 2024 geen nieuwe voorzitter hebben , debby dus jou ndp gaat ten gronde omdat jou lover ddb gevlucht is als een laffe hond , en hij noemde zich een militair , ga weg , gewoon een lafbek hé robje g , hoe zit het met jou vlijmscherpe pen , ben je nog aan het slijpen , lukt niet hé


    Maak melding
  4. Saya denkt dat t volk nog dommer wordt na zijn uitspraken, hij moet gewoon terug naar zijn eigen land en daar alles recht zetten wat scheef en krom is.


    Maak melding
  5. Als dit soort figuren als Saya tegenwoordig Surinamers advies komt geven over de politiek ,dan geloof ik dat het einde der wereld echt nabij is….ROMMEL : Saya,Bordo,Bravo,Oostburg,Pique,Makoe enz enz.


    Maak melding
  6. Henkes, bolleboos, hoe komt dat jij het verschil niet ziet?
    Van Samson zou gezegd hebben, all black men van Suriname, Saya zegt all black men van de VHP.
    Het gaat om 2 verschillende populaties, bolleboos.
    Dat jij die onderscheid niet maakt als Surinames bolleboos is wel erg teleurstellend.


    Maak melding
  7. prachtig gezegd meneer Saya.

    u heeft alle gelijk.

    als iedereen als u zou denken zou suriname snel vooruitkomen.

    ook ten aanzien van Bravo. Het enige wat hij doet is arme mensen iets toereiken op zn kabinet.

    voor de rest wil hij niet nadenken en analyseren en helpen oplossen. Lijkt te moeilijk voor Bravo.

    Maar Bravo doet zijn best hoe dan ook.

    Laten we hopen nu de moordenaar van de ndp gevlucht is dat ndp met kop en staart verdwijnt van de aardbodem en dat alle getto people een scholing en training krijgen zodat ze bewust kunnen stemmen.

    big up saya
    big up chan
    big up bravo
    big up coalitie
    big up su


    Maak melding
  8. Wat deze Haïtiaan met grootheidswaan – en gefaciliteerd door de president – eigenlijk doet is verkapte bedreigingen uiten aan het adres van alle niet-VHPstemmers en zijn leger van Haïtiaanse ‘bendeleden’ staan paraat. Het feit dat deze Haïtiaanse ondernemer, Jean ‘Saya’ Mixon, met zijn doordringende en intimiderende blik, een regering van VHP-NDP als mogelijk voorsteld, geeft te denken wat men op de achtergrond aan het overleggen is en wie die ‘partners’ zijn, waarmee dit overleg plaatsvindt…!

    Het Surinaamse woord ‘Pinari’, is afgeleidt van het Nederlandse woord ‘Penarie’, die vele betekenissen kent: 1. Angst, 2. Angstig, 3. Behoefte, 4. Benarde toestand, 5. Benardheid, 6. Benauwdheid, 7. Benauwenis, 8. Ellende, 9. Gebrek, 10. Geldelijke zorgen, 11. Geldnood 12. Geldverlegenheid, 13. Groot gebrek, 14. Hachelijke toestand, 15. Hinder, 16. Knelpunt, 17. Knoei, 18. Lastige situatie, 19. Misère, 20. Moeilijkheden en 21. Moeilijkheid.

    De vraag is welke van deze ’toestanden’ Suriname te wachten staat, als deze dwingeland zijn zin niet zou krijgen. Als het ook maar enigzins lijkt op de situatie waar zijn land van herkomst momenteel in verkeert, dan zijn de vooruitzichten niet erg rooskleuring, zoals ook dit nieuws bericht benadrukt:

    AGENTEN DOOD DOOR BENDEGEWELD HAÏTI
    “Bij ernstig geweld in Port-au-Prince, de hoofdstad na Haïti, zijn zeker vier politieagenten omgekomen. Bendes voerden gewapende aanvallen uit op onder meer politiebureaus. Ook op de luchthaven en in het centrum waren beschietingen. Volgens de lokale media werden veel mensen verrast door het geweld. In alle haast werden scholen, overheidsinstellingen en bedrijven gesloten. Veel mensen zouden de straat op zijn gevlucht.”

    Het geweld komt op het moment, dat premier Henry in Kenia is om te spreken over internationale hulp voor het land. Haïti heeft geen gezag om het geweld in te dammen. Een door Kenia geleide troepenmacht moet de orde herstellen. Bron: ANP, 1 maart 2024

    Tan bun


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES