zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPensioenraad Suriname doet voorstellen ter versterking van sociaal zekerheidstelsel

Pensioenraad Suriname doet voorstellen ter versterking van sociaal zekerheidstelsel

-

Does Travel - naar Suriname

De Pensioenraad Suriname heeft recentelijk haar openbare vergadering gehouden, waar cruciale voorstellen werden gepresenteerd. Marius Karioredjo, voorzitter van de Pensioenraad, benadrukt dat de Wet Algemeen Pensioen 2014 een integraal onderdeel vormt van het sociale zekerheidsstelsel, dat essentieel is voor het inkomenswelzijn van gepensioneerden.

Sociale zekerheid wordt als een fundamenteel recht beschouwd, zoals vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, dat Suriname op 28 december 1976 heeft geratificeerd.

De focus van de openbare vergadering lag op de wijziging van de pensioengrondslag, waarbij uitgebreid werd gesproken over de minimale uitkering, premiebijdrage en automatische indexering. Diverse belanghebbenden waren aanwezig bij de vergadering op 24 februari 2024.

Voorzitter Karioredjo benadrukt de noodzaak om een model te vinden waarbij de wijziging van het minimumloon ook leidt tot een verhoging van de pensioenuitkering, en pleit voor een update van de wet uit 2015.

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) heeft het minimumuurloon vastgesteld op SRD 35, waarbij stappen worden ondernomen om dit verder aan te passen. De voorzitter van de Pensioenraad wijst erop dat de pensioenuitkeringen hierbij achterblijven.

De Pensioenraad acht het daarom noodzakelijk dat de Wet Algemeen Pensioen 2014 wordt aangepast om het sociaal zekerheidsrecht beter te laten functioneren en te zorgen voor een verbeterd verloop van de pensioenuitkeringen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

1 REACTIE
  1. Dr. Willem Drees was wat dat betreft, zijn tijd ver vooruit zoals blijkt uit een gedeelte van een zijn passages uit, ‘Herinneringen en opvattingen’:

    Democratisch socialisme
    ,,Als ik denk over democratisch socialisme dan betekent democratie voor mij niet alleen het recht van een volk, in zijn geheel, door algemeen kiesrecht bij vrije verkiezingen zijn vertegenwoordigers aan te wijzen, maar dan betekent ook, daar bovenuit, de geestelijke vrijheid. Het recht van vrije meningsuiting, het recht van ontplooiing van de persoonlijkheid, de eerbiediging van gevoelens van andersdenkenden. Ook de sfeer in de maatschappij, en daarmee raak ik dan het begrip socialisme, dat moeilijker te omschrijven is in zoverre dat het sterk wisselt in verband met de veranderingen in maatschappelijke omstandigheden. Het socialisme is geboren uit het verzet tegen de buitengewone slechte omstandigheden waaronder de massa leefde bij de ontwikkeling van het industrieel kapitalisme. Het omvat een algemeen maatschappelijk ideaal en richt zich tevens op onmiddellijke sociale hervormingen die tot dat ideaal kunnen leiden. Zo’n ideaal is in zijn menselijke gebrekkigheid nooit
    volkomen te verwezenlijken. Maar het socialisme wil een betere samenleving: een samenleving van veel grotere gelijkheid, van veel grotere sociale vaardigheden, van grotere bestaanszekerheid, van grotere medezeggenschap en, in grote mate, gemeenschappelijk bezit.”

    Sociale zekerheid
    ,,…Terwijl men voor de oorlog alleen een beperkte sociale zekerheid mogelijk achtte – een sociale verzekering alleen van loonarbeiders, en dan op de basis van het kapitaaldekkingssysteem zoals levensverzekeringmaatschappijen dat doen – waarbij men 40 jaar premie betaald om aan het eind recht op een uitkering te hebben, werd nu het veel algemenere beginsel van sociale zekerheid voor de gehele bevolking toch in wezen langzamerhand door allen aanvaard, ook door de confessionele partijen die vroeger vooral aan de vorm van sociale zekerheid die ik zojuist noemde sterk hechtten: we waren op weg naar een algemene volksverzekering. Een voorloper daarvan was de Noodvoorziening Ouden van dagen uit 1947, die echter een tijdelijke voorziening was. Die is gevolgd door de Algemene Ouderdomswet, de AOW.

    …Op economisch gebied is ook veel door de jaren heen wel in de richting gegaan waarin begonnen is. Maar veel is ook anders gelopen. Wat dat betreft zijn mijn illusies minder geworden. De mens is mij in die zin tegengevallen. Natuurlijk zijn er altijd goede en minder goede mensen. Maar veel mensen zijn in staat om elkaar om alle mogelijke denkbare redenen te benadelen en te bestrijden, en dan niet alleen in oorlogen, maar ook met terreurdaden. Als men voor een doel voelt en daarnaar streeft, dan meent men dat elk middel om dat doel te bereiken gerechtvaardigd is.
    ———————————————————————————————————————————–
    Passages uit: Dr. W. Drees – Herinneringen en opvattingen, Copyright 1983, 1984.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES