zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGaranties O&G contractors voldoen aan voorwaarden petroleumwet

Garanties O&G contractors voldoen aan voorwaarden petroleumwet

-

Does Travel - naar Suriname

“De door de regering van Suriname gegeven garanties aan contractors, die met Staatsolie een Production Sharing Contract (PSC) hebben gesloten, voldoen aan de in de Petroleumwet 1990 daarvoor gestelde voorwaarden. Hetzelfde geldt ook voor de Model-PSC, die door Staatsolie wordt gebruikt bij onderhandelingen met Contractors.”

Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van Mr. Abygail S.F. Mohammedamin, die onlangs als best geslaagde, de Masteropleiding Surinaams recht aan de Anton de Kom Universiteit heeft afgerond. Gezien de relevantie van haar afstudeeronderzoek voor de oil and gassector in Suriname, heeft zij op maandag 19 februari een exemplaar van haar afstudeerthesis mogen aanbieden aan de CEO van Staatsolie, de heer Annand Jagesar (foto).

Mr. Mohammedamin gaf bij die gelegenheid aan dat zij met haar onderzoek een bijdrage heeft willen leveren aan het verbreden van de kennis over de oil and gas regelgeving van Suriname.

“Die kennis is heel belangrijk voor het creëren van vertrouwen bij buitenlandse partners, die belangstelling hebben om in de Surinaamse oil and gassector te komen investeren.” De Staatsolie-topman was erg onder de indruk van de door haar geleverde prestatie en toonde zich ook zeer ingenomen met het resultaat van het verrichte onderzoek: “Ik ben heel trots op je. En de gemeenschap mag ervan verzekerd zijn dat alles wat wij als Staatsolie doen, transparant en volgens de bestaande wettelijke regels gebeurt. Jouw onderzoek bevestigt dat wij op het goede spoor zitten. Bedankt hiervoor en succes in je verdere carrière”.

In haar onderzoek heeft Mr. Mohammedamin aan de hand van literatuurstudie en interviews met relevante deskundigen, onderzoek gedaan naar de reikwijdte van de door de Regering conform artikel 15 lid 2 Petroleumwet 1990, af te geven garantie aan Contractors. De betreffende garantie wordt in de vorm van een staatsbesluit gegeven en dient “ter waarborging van de juridische en fiscale behandeling van de investeringen van de Contractors en de nakoming van de verplichtingen van Staatsolie uit hoofde van de PSC”, aldus de jonge jurist.

Het thema van het onderzoek was: “De door de Regering gegeven garantie ex. artikel 15 lid 2 Petroleumwet 1990, in het licht van de petroleumovereenkomsten, gesloten tussen Staatsolie en Contractors, nader bekeken”. Volgens Mr. Mohammedamin was de aanleiding voor het onderzoek dat er enige tijd geleden onduidelijkheid bleek te zijn ontstaan over de rechtsgeldigheid van het staatsbesluit S.B. 2018, no. 52, waarin de Regering deze garantie aan de Contractors heeft gegeven.

“Die onduidelijkheid had onder andere betrekking op de vraag of de Regering met dit staatsbesluit buiten zijn in artikel 15 lid 2 Petroleumwet 1990 gegeven bevoegdheid was getreden”. In het kader van het onderzoek is tegelijk ook onderzocht in hoeverre de door Staatsolie gehanteerde Model-PSC voldoet aan de in de artikelen 6 en 9 t/m 27a Petroleumwet 1990 daarvoor opgenomen vereisten.

“Kort samengevat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek dat de met het staatsbesluit gegeven garantie, bij de afkondiging ervan in 2018, niet voldeed aan de vereisten van art. 15 lid 2 Petroleumwet 1990. Deze tekortkoming is echter gecorrigeerd met een wijziging van de Petroleumwet 1990 per 1 januari 2023. Hierdoor voldoet het staatsbesluit thans wel aan de voorwaarden van bovengenoemd wetsartikel. Met betrekking tot de door Staatsolie gehanteerde Model-PSC is de conclusie dat deze voldoet aan de in de artikelen 6 en 9 t/m 27a Petroleumwet 1990 daarvoor opgenomen vereisten”.

Naast de conclusies, doet Mr. Mohammedamin ook enkele aanbevelingen ter verbetering van de leesbaarheid van staatsbesluit S.B. 2018 no. 52.

Mr. Mohammedamin heeft de ambitie om zich verder te bekwamen op het gebied van oil and gas law. Vermeldenswaard is dat zij in 2021 ook als best geslaagde de Bacheloropleiding in de Rechtswetenschap heeft afgerond.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. De cr… kunnen een voorbeeld nemen aan deze jonge dame. I.p.v. foute dingen doen.

    Met een diploma kom je veel verder in de maatschappij.

    P.s., haar diploma is NIET gekocht!


    Maak melding
  2. Als ze in Sur hft gestudeerd is haar diploma vr 50% nep.
    Laat ze uitzoeken waarom de olie maatschappijen niet met deze regering willen werken. Ze rekken de boel.
    Zo jong en gaat gelijk in de roversnest. Daar krijgt ze ook diploma voor.
    Kom ons niet vertellen 2021 is ze afgestudeerd. School en werkelijkheid verschillen. Je moet niet corrupt zijn en onder deze gasten moeten we dat nog zien. Kijk naar PG en hele rechtelijke macht. Vr geld doen ze alles


    Maak melding
  3. Ook hier blijkt overduidelijk dat BRAINS & BEAUTY héél goed samen kunnen gaan zelfs tot op WETENSCHAPPELIJK NIVEAU….!!!…..Waar ieder normaal mens apetrots zou moeten zijn over de prestaties van deze jonge, intelligente en beeldschone jonge vrouw, komt hierboven de eeuwige jaloezie en vooral de oh zo beruchte Surinaamse KRABBEN MENTALITEIT van een bepaalde nitwit, in volle wasdom tot uiting.

    Dergelijke individuen blijven hun leven lang zwaar gefrustreerd en verbitterd, ten opzichte van eenieder die op geheel eigen krachten en inspanningen, uiteindelijk succesvol in het leven komt te staan…..

    Dat maatschappelijk succes vooral doorzettingsvermogen/volharding vereist, bewijst deze jonge juriste andermaal……
    Abygail Mohammeddamin was in zowel 2021 de best geslaagde van de Bacheloropleiding Rechtswetenschappen als ook in 2024 de best geslaagde bij de Masteropleiding Surinaams recht…….
    Een hele mooie bekroning trouwens, dat deze jonge vrouw haar afstudeer thesis heeft mogen aanbieden aan de CEO van Staatsolie die daar ongetwijfeld dankbaar gebruik van zal maken binnen zijn organisatie…..
    Velen in Suriname kunnen wat het bovenstaande betreft, een voorbeeld nemen aan deze prachtige vrouw…!!!…

    Kortom een Surinaamse om SUPER TROTS op te zijn…….

    Indien deze bijdrage wordt geplaatst, dan merk ik de jaloerse en afbrekende reacties wel uit die beruchte Surinaamse KRABBENTON…..


    Maak melding
  4. @Panli 22 februari 2024 Bij 17:26
    @Toussaint
    “Het komt misschien hard aan wat ik zeg. Maar het is de WAARHEID.
    Ze zijn een mislukking van de wereld!”

    Het is jou verwrongen, racistische ‘waarheid!’
    Mensen zoals jij zijn de werkelijke minkukels, die vaak zo’n ontzettend k.u.t-leven hebben, dat ze al hun grieven projecteren op wat ze het meest als bedreiging ervaren. Types zoals jij zien alleen maar, wat jullie willen zien. In Nederland is het niet anders. Onderzoek heeft uitgewezen dat de criminaliteitscijfers, bv. onder de Marokkanen tussen de 10 en 12% schommelt. D.w.z., dat 88 à 90%, geen crimineel is!

    Suriname is, ondanks dat het land ruim 4 keer groter is dan Nederland, een kleine gemeenschap waar bepaalde dingen soms zichtbaarder zijn. En als mensen zoals jij zich verrijken over ruggen van de marrons en/of creolen, door ze ‘uit te melken’, dan hoor ik jullie niet! Of als jullie ‘leiders’ hun zakken vullen met het geld van dubieuze figuren, die eigenlijk een gevangenisstraf uit zouden moeten zitten! Get a life!

    Mensen als jij reageren zich alleen maar op creolen e.d., af. Dan is het niet zo verwonderlijk dat je er ook het meeste last mee krijgt! En als het te zwaar op je leunt, dan ga je toch ergens anders wonen…Pan-li!

    Bob Dylan zong deze tekst van het album ‘Infidels’:

    “Steal a little and they’ll throw you in jail…,
    Steal a lot and they’ll make you king!”

    Welkom in Su!


    Maak melding
  5. @Toussaint
    Het klinkt misschien racistisch, maar zo bedoel ik het niet.
    Ik vraag me alleen af waarom je een tendens ziet onder hen.
    Kijk maar in Nederland. Er zijn legio mogelijkheden. Maar ze pakken hun kansen niet. Ga maar kijken op het HBO etc. Weinig tot geen.
    Dat vind ik erg en dat meen ik.
    Zo kan ik nog talloze voorbeelden geven.

    Ze hebben nu al een achterstand op de nieuwkomers.
    Er zijn natuurlijk uitzonderingen!


    Maak melding
  6. @Panli 22 februari 2024 Bij 19:12
    @Toussaint
    “Het klinkt misschien racistisch, maar zo bedoel ik het niet.
    Kijk maar in Nederland. Er zijn legio mogelijkheden. Maar ze pakken hun kansen niet. Ga maar kijken op het HBO etc. Weinig tot geen. Dat vind ik erg en dat meen ik.Zo kan ik nog talloze voorbeelden geven. Ze hebben nu al een achterstand op de nieuwkomers. Er zijn natuurlijk uitzonderingen!”

    Panli,
    Je zei dat je geen hindoestaan bent en eigenlijk interesseert het me niet zo. Je zal een aziaat zijn; “good for you!” Een racist is voor mij een racist en jij noemt mensen ‘mislukkingen van de wereld’ en zegt doodleuk dat je het niet zo bedoeld! Het is alsof ik een stem van een Ku Klux Klan-lid hoorde nagalmen. Ik weet niet in wat voor kringen jij verkeert, maar er zijn een hoop HBO-ers van creoolse komaf in Nederland. Helaas door het geïnstutionaliseerde racisme niet het aantal dat zou moeten, maar ze zitten niet allemaal zo stil als je zou denken, dus je gaat heel kort door de bocht.

    In de jaren ’80 was er wat men noemt, een ‘marokkanenprobleem.’ Er werd ‘De Commissie Van der Zwan’ in het leven geroepen, die een duidelijk vastomlijnd plan had om dit te ’tackelen’, maar tot ieders stomme verbazing werd er (door voornamelijk witte mensen) geroepen, dat het te racistisch zou zijn, terwijl degene waar het omging er geen moeite mee hadden. Men moet dus geen witte mensen (in dit geval) laten bepalen wat racisme is, maar degene die er last van heeft! Het kwam er op neer dat het plan niet doorgezet werd en de Marokkanen raakten steeds gefrustreerder, want ondanks dat ze jarenlang gezwoegd hadden voor hun diploma, kregen ze ook, niet of nauwelijks een stageplek en als zodanig ook nauwelijks werk! Hetzelfde geldt nu nog steeds, ook in hoge mate voor anderen, ‘met een kleurtje’, om het maar even zo uit te drukken.

    We kunnen uren lang soebatten over, wat wel of niet zo zou moeten, maar we kunnen onze energie beter steken in waar de schoen knelt. Jij bent ook één van die ‘knellende schoenen’, want i.p.v. dat je je afvraagt wat de oorzaak is, ben je alleen bezig met het gevolg. Je bent een spreekwoordelijke ‘arts die iets voorschrijft, zonder een precies te weten wat er scheelt.” Om het kort te houden: “probeer verder te kijken dan je neus lang is en maak niet overal een racistische issue van. Je had als reactie de dame in kwestie simpelweg kunnen feliciteren en haar verder geluk toe kunnen wensen, maar de racisme zit zo diep in je geworteld, dat je het niet kan laten om toch een racistisch statement te maken en het feit dat je het zegt, maar niet zo bedoeld is misschien wel het ergste. Het ga je goed, Panli…heel veel wijsheid toegewenst…


    Maak melding
  7. Panli,
    Nog even dit:
    Niet iedereen heeft het in haar/zich om een HBO-diploma te halen en afgezien daarvan zijn HBO-ers over het algemeen ‘kantoormensen’ en/of leidingevenden. Waar momenteel het meeste behoefte aan is zijn MBO-ers. Mensen die handvaardig zijn, ambachtslieden, etc… Vooral landen ‘in ontwikkeling’, maar ook ontwikkelde landen staan te springen om diverse vaklui. Met hele volksstammen alleen maar aan een bureau zitten, ‘zet geen zoden aan de dijk…’


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES