dinsdag, mei 7, 2024
HomeNieuws uit SurinameSewdien: "Van den Bergh wilde zich niet aan regels van Suriname houden"

Sewdien: “Van den Bergh wilde zich niet aan regels van Suriname houden”

-

Does Travel - naar Suriname

“Ik denk dat het de emoties zijn bij hem”, zegt LVV-minister Permanand Sewdien. Hij reageerde woensdag voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM)- vergadering over het boek ‘Corruptie op het hoogste niveau – Zaken doen in Suriname’ van de ondernemer Gerard van den Bergh. Ook de foto van Sewdien prijkt op de cover van dit boek.

De bewindsman voerde aan te begrijpen dat Van den Bergh gewend was om in een lekker land als Suriname te wonen, maar nu in de kou in Nederland zit aangezien hij zich niet aan de regels van Suriname heeft willen houden. Dat zou kennelijk de reden zijn waarom hij zo een boek heeft gelanceerd.

“Want Nederland is anders wonen dan hier; ook al is hij daar geboren. Want je hebt toch beperkingen. Ik heb met hand en tand onze wet en recht te respecteren en te verdedigen. En dat zal ik ook blijven doen. Ik wordt echt met de haren erbij gesleept, terwijl ik niets ermee te maken heb”, aldus de minister, die ook juridische stappen tegen de ondernemer heeft ondernomen.

Hij stelt het boek zelf ook te hebben gelezen en daarom kan zeggen dat er onwaarheden erin zijn geplaatst. “Het is politiek en hij is ook goed bedreven erin. Er wordt een soort rookgordijn opgeworpen en het wordt gebruikt als een afleidingsmanoeuvre richting het publiek”, aldus de minister.

Sewdien gaf ook een korte uiteenzetting van de problemen die het ministerie van LVV met de ondernemer Van den Bergh heeft gehad. Zo had LVV ongeveer twee jaren terug een strenge controle vanwege een zware uitbraak van vogelgriep in Nederland, de plaats waar Van den Bergh zijn broedeieren vandaan haalde.

“LVV beschikt over een dienst Veterinaire Inspectie die onafhankelijk is en de minister kan daar geen invloed uitoefenen. Van den Bergh, die broedeieren ging importeren, deed het niet conform de regels. Want voordat je je eieren op de boot zet, moet je je vergunning al hebben aangevraagd. Dat heeft hij de eerste keer niet gedaan en toen de eieren hier waren heeft de dienst door de vingers gekeken.

Dit is later weer voor de tweede keer gebeurd en toen kreeg hij weer een waarschuwing. Hij ging precies zo door de derde keer en toen hebben we gezegd: stop. Die partij is toen vernietigd. Hij kwam toen met schadevergoedingen en heeft zelf beslag laten leggen op auto’s van LVV. Een lading daarna hebben we weer afgekeurd en vernietigd, want je moet afleren. Toen heeft hij ons voor het gerecht gesleept”, zei Sewdien.

Volgens de bewindsman krijgt de Veterinaire Inspectie van LVV instructies van de Internationale Veterinaire Inspectie in geval er ergens een ziekte uitbreekt en daaraan moet de dienst zich ook houden. Deze zaken zijn ook bij de rechter aangehaald. Daarom vindt hij dat Van den Bergh zijn huiswerk maar beter moet gaan maken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
  1. (Red.) Sewdien: ,,… Want voordat je je eieren op de boot zet, moet je je vergunning al hebben aangevraagd. Dat heeft hij de eerste keer niet gedaan en toen de eieren hier waren heeft de dienst door de vingers gekeken.
    Dit is later weer voor de tweede keer gebeurd en toen kreeg hij weer een waarschuwing. Hij ging precies zo door de derde keer en toen hebben we gezegd: stop. Die partij is toen vernietigd.”

    Het lijkt erop alsof meneer Sewdien zijn eigen straatje en die van de president aan het schoonvegen is, door alle schuld bij de heer Van den Bergh neer te leggen. Ondanks een ‘zware uitbraak van vogelgriep in Nederland’, heeft zijn dienst het gevaar door de vingers gezien! Tot twee keer aan toe!

    U bent als LVV-minister, de eindverantwoordelijke en als zodanig heeft u met uw halfslachtige beleid, het dierenwelzijn in Suriname, in gevaar gebracht. In Nederland waren die eieren meteen vernietigd, zoals dat met tienduizenden pluimvee is gebeurd! En dan vraagt meneer Van den Bergh maar een schadevergoeding aan. Dat hoeft u toch niet te honoreren, aangezien u als eindverantwoordelijke genoodzaakt bent, de heer Van den Bergh op zijn verantwoordelijkheid te wijzen, dat dit een precaire aangelegenheid van algemeen dierenwelzijn betreft. Ook de volksgezondheid was daarmee in gevaar., omdat aangetoond is dat vogelgriep overdraagbaar is/was van dier op mens. Dit is riekt naar ministeriële gemakzucht! U zou zich dood moeten schamen!


    Maak melding
  2. Regel is regel en dat moet gelden vanaf het begin. Je kan niet 1 of 2 keer door de vingers kijken want stel dat juist de partijen eieren besmet waren??? Dan had de overheid de hele surinaamse bevolking risico laten lopen! Hoe dan??? Deze minister, als hij nou betrokken was of niet, verdient een brevet van onvermogen. Eigenlijk moeten we massaal een zaak aanspannen tegen de overheid want ze hebben met het door de vinger kijken van importen van mogelijke besmette eieren, de totale bevolking in gevaar gebracht. Wat een domme uitspraak minister….in een ander land was je naar huis gestuurd


    Maak melding
  3. De minister van LVV heeft punten, die sterk zijn.

    Al die mensen die de kronen Baka bakra ondersteunen, mogen voor mij op het dak gaan zitten bij 40 graden op de hete zinkplaten.

    Er zijn vele Surinamers die er alles aan doen om deze regering in een kwaad dag licht te stellen en ook dit willen gebruiken om dat te doen.

    Grote groepen Surinamers deugen niet en buigen nog steeds voor krom Baka bakra’s i.p.v. de nationale belangen van de republiek Suriname te verdedigen.

    Laat men foto’s vd Koning Willem, Maxima en hun kids ongevraagd te maken, allerlei berichten te publiceren dan zal je merken wat privacy is en rechtszaken tegen je te krijgen, excuses en schadevergoeding te betalen.

    Het Engelse Koningshuis, Harry en Meghan hadden er ook veel last van.

    Suriname heeft ook regels/wetten, verdragen getekend en veiligheid van de Surinamers moet ook bewaakt worden, gezondheid in goede staat blijft, dan dat een kron Baka bakra met besmette eenden eieren in Suriname komt en Surinamers ziek van kunnen worden en zelf dood kunnen gaan.


    Maak melding
  4. Ben het 100% met Toussaint eens. Ik heb het hele verhaal van vogelgriep in Europa en de import van broedeieren uit Europa gevolgd en ik gaf van den Bergh ongelijk en Sewdien gelijk. Maar het is toch onbegrijpelijk dat Sewdien tot tweemaal toe door de vingers keek en Van den Bergh in de gelegenheid gesteld heeft eieren uit een besmet gebied in te voeren. Als het omgekeerde speelde zou.Nederland het nooit goed gevonden.hebben dat mogelijk besmette eieren uit Suriname in Nederland ingevoerd werden. Waarom.keek Sewdien door de vingers, was hij misschien bang om de bakra bassi Van den Berg direct aan te pakken?


    Maak melding
  5. Ik vertrouw geen woord meer dat uit de mond komt van deze VHP politici. Voor het eerst heb ik meegemaakt dat politici van een politieke partij de kleine Surinaamse samenleving zo erg kunnen bedonderen. Wo sit ing is uitgelopen tot corrupteie van een mega omvang. Het woord van deze figuren is geen cent waard. Je kan ze gewoon niet meer vertrouwen.Vogelgriep wordt gebruikt om dit vieze zaakje te rechtvaardigen.Er zijn belangen van friends & family die veiliggesteld moesten worden.Zo simpel is het.De grote importeurs van kippenvlees, dus VHP vrienden en politici mochten geen schade ondervinden van de grootschalige activiteiten van Van der Bergh.Daarnaast wordt er beweerd dat men het bedrijf liever in handen zag komen van Kirpalani.Kortom dit zijn werkwijzen die sl decennia in Suriname toegepast.


    Maak melding
  6. In het boek kees je ook de app berichten van deze vent en van den bergh. Jou je snavel maar. Vertel de dommie’s die het boek niet hebben gelezen.
    Lees je ergens dat ned partij trekt voor chan?? Nee natuurlijk niet.
    Wilders hft ook de opmerking gemaakt dat het een corrupte bende is.


    Maak melding
  7. De binnenlandse markt/ binnenlandse ondernemingen is/ zijn belangrijker en mag/ migen beschermd worden.

    ddb, ndp ea voor hem hebben vele Surinasmse ondernemungen laten doodbloeden.

    Gelukkig dat ze nu voorgoed zijb uitgeschakeld.

    ddb, ndp, abrahams, adhin, jenny simons, Eens maar nooit weer.


    Maak melding
  8. ha ha 😂🤣 die [debby-robje g] , jij zal zeker eieren die besmet waren gegeten hebben , altijd te zien in jou reacties , en jij bent ook besmet met het bouta virus , of heeft die voortvluchtige moordenaar soms die eieren uitgescheten


    Maak melding
  9. sewdien , jij maakte de grootste fout , er mochten van een bedrijf waar vogelgriep bij andere bedrijven waar geen vogel griep was maar binnen een straal van 10 km , geen kippen en eieren getransporteerd mogen worden , maar die sewdien bepaalde een straal van 80 km , dus sewdien als van den bergh eieren heeft gekocht van een bedrijf die op 30 km en waar geen vogelgriep heerste , dan heeft van den bergh geen besmette eieren naar Suriname laten komen , sewdien je wilde de doksenclub kapot maken omdat van den bergh jou vriend kirpalani voor de rechter had gesleept , en sewdien ben jij soms ook een vriend van bouterse , jou vriend was 10 jaar bevriend met bouterse , maar toen die bouterse in 2020 de verkiezingen had verloren ging jou vriend naar de vhp , teringzooi


    Maak melding
  10. @Passant, jij spoort helemaal niet meer. Jij moet onder curatele gesteld worden. Net zoals er bij Leandro van Lelydorp wordt overwogen om zijn handelingsbekwaamheid te ontnemen, zou met jou hetzelfde moeten gebeuren. Iemand zou zeggen dat jij een nog grotere zuiplap bent dan je vader en je adjie. Ik heb het vermoeden dat jij niet geleerd heb om zelfstandig te denken. Waarschijnlijk mag dat niet volgens jouw cultuur-moralistische rites. Hetzelfde dat hier geschreven staat geldt voor jouw vriend WATJE.Neem mijn opmerking maar ter harte.


    Maak melding
  11. De minister heeft juist gehandeld zoals ik eerder aangaf.

    Dit dus;
    “Volgens de bewindsman krijgt de Veterinaire Inspectie van LVV instructies van de Internationale Veterinaire Inspectie in geval er ergens een ziekte uitbreekt en daaraan moet de dienst zich ook houden”

    Een minister wordt geadviseerd door de daarvoor bevoegde instanties. Het advies is opgevolgd. That’s it, die anansie tories hierboven, hebben te maken met begrijpend lezen.
    Het is dus Rommel!


    Maak melding
  12. Rob g voelt zich eenzaam en alleen.Debby wordt er verdrietig van. In alles wat jullie twee schrijven lees je de wanhoop naar bouterse. Maar bouterse en ndp zijn voor 2025 dood.


    Maak melding
  13. @ Esmerald 1 februari 2024 Bij 08:56
    “De minister heeft juist gehandeld zoals ik eerder aangaf.”

    Indien de minister juist gehandeld zou hebben, dan had hij als eindverantwoordelijke, zijn ministeriële verantwoording af moeten leggen en zijn ontslag aangeboden, maar gelukkig heeft hij met zijn hoogmoedige, ministeriële arrogantie alsnog ‘zijn eigen graf gegraven’ door in het artikel zijn incompetentie te benadrukken. En er zijn van die ‘makke, volgzame schapen’, die pretenderen de wijsheid in pacht te hebben en hoog van de toren te blazen, dat zij het ‘beste met Suriname voor hebben’, maar als de volksgezondheid in het geding is, dan stellen ze hun eigen prioriteiten!

    In de hoop dat dit ‘begrijpelijke taal’ voor u is, verblijf ik.
    (Zo niet, dan ik het toch geprobeerd!)

    Met de vriendelijke groeten van Anansi!


    Maak melding
  14. meneer sewdien:

    van den bergh zegt dat hij papieren heeft dat zijn eieren geen vogelgriep hadden en iso… zijn goedgekeurd.

    waarom mocht hij dan niet lossen en aan zijn eieren komen. Eieren uit brazilie met zelfde certificaat mochten wel door.

    sewdien dit lijkt op ernstige pesterij van lvv. Bijna discriminatie!!!!!!!!!!! nee nee nee sewdien

    sewdien ik denk dat jij beter kan bedanken als minister van lvv.

    het stinkt van alle kanten op lvv op dit moment.

    is hard maar jij sewdien belemmert onze economie


    Maak melding
  15. Nou dan zouden alle Demo-Nederlandse ministers hun portefeuille moeten neerleggen.
    Wat een simplistische gedachtegang anansie.

    Hoeveel ministers zijn ontslagen na de tientallen affaires en hoeveel ambtenaren.
    Toeslagenaffaire sinds 2012 is de bekendste, asielopvang, gas-affaire, huizenmarkt-affaire. Covid-affaire etc.

    Het braafste jongetje in de klas “spelen” in een onderontwikkeld land is net als schieten met een kanon op een vlieg 🦟

    Eeuwig zijn mensen arrogant!
    Tsja, jij bekijkt het vanuit je eigen perspectief, dus zou jij zou je arrogant gedragen. Dat betekent absoluut niet dat deze minister dat ook is.


    Maak melding
  16. ” …
    Het is politiek en hij is ook goed bedreven erin.

    want je moet afleren.

    instructies van de Internationale Veterinaire Inspectie
    …”

    Dit is de werkwijze van Surinamers met het hart op de juiste plek.

    Van den Bergh is niet voor niets in de paarse periode begonnen met zijn paarse praktijken.

    Willen wij een beter Suriname dan moeten wij foute gedragingen ” … want je moet afleren. … ”

    Justitia Pietas Fides. Krakti


    Maak melding
  17. @Esmerald 1 februari 2024 Bij 11:13
    “Het braafste jongetje in de klas “spelen” in een onderontwikkeld land is net als schieten met een kanon op een vlieg.”

    Appels en peren groeien allebei aan een boom, toch zijn ze niet met elkaar te vergelijken!
    M.a.w., Suriname is niet Nederland, dus handen in eigen boezem, zou mijn advies zijn.

    Nederland was ooit ook een ‘land in ontwikkeling’, waar menigeen in open riolen leefden, bij gebrek aan sanitaire voorzieningen, maar dankzij actiecomité, voorvechters van burgerrechten en andere ‘vaandeldragers’ heeft het zich ontwikkeld tot een natie waar men trots op durft te zijn. En natuurlijk is niet alles ‘koek en ei!’ Maar men moet wel onrechtmatigheden blijven benoemen en de pijn leggen waar het hoort anders veranderd er nooit iets. En als we bij de les blijven, dan hoeven we straks niet meer ‘het braafste jongetje of meisje van de klas te spelen’, maar worden het misschien gewoon.

    We moeten niet meer kiezen voor ‘de weg van de minste weerstand’, maar moeten zoveel mogelijk proberen onszelf te overstijgen en hunkeren naar kennis en meer zelfstandigheid. We hebben genoeg gekropen en het wordt zo langzamerhand tijd om fier overeind te komen en rasse schreden te zetten, maar zonder (ultieme) vrijheid en gelijkwaardigheid zullen we altijd in hetzelfde vicieuze cirkel blijven ronddraaien!

    Om nog eens Scrates aan te halen: “Acht niet hen hoog die al uw daden en woorden prijzen, maar
    hen die u welgemeend op uw fouten wijzen.’

    Tan bun


    Maak melding
  18. Wat ik opmerkelijk in al die reacties vind, is dat nergens gemeld wordt dat de heer Van den Bergh failliet verklaard was en nergens terecht kon. Hij kon onder de fascisten van de NDP wel een bedrijf opstarten omdat die Beweging niet in het belang van Suriname dacht maar alleen aan het eigen belang zoals dat 20 jaar lang het geval zou gaan. De regering van ZE Santokhi heeft paal en perk gesteld aan de wildgroei aan vergunningen vergeven werd. Daarbij komt dat Van der Bergh nooit van zijn faillissement melding heeft gemaakt maar graag de succesvolle zakenman wilde uithangen.


    Maak melding
  19. “Before you argue with anyone, ask yourself, ‘Is this person mentally mature enough to grasp the concept off different perspectives?’
    If not, there’s absolute no point.”

    Raven.

    Generation Z’


    Maak melding
  20. Regels en wetten zijn er in elke land, zo ook “onder tafel tjoekoe” en wil je niks tjoekoe uitgeven omdat je te gierig bent gebeurd dit zeker! En worden je belangen niet behartigd. Das toch normaal in SU?


    Maak melding
  21. Wanneer ik door de straten van Paramaribo rijd ,dan merk ik dat alle winkels (SUPERMARKTEN) de hele handel van Suriname enz enz in handen zijn van mensen die NIET op PIQUE,OOSTBURG,MAKOE,DULDER en HOOGHART (gefrusteerden) lijken.Die vooruitstrevende mensen houden zich vaker bezig met het gezinsleven, en gaan voor het hoger doel in het leven (studie en gezin),terwijl anderen zich bezighouden met criminele activiteiten (berovingen,bolletjesslikken,ordinair gedrag,bedelen)….Criminelen moeten met wortel en tak opgeruimd worden…….Wat zal er met die BLAKAMANS gebeuren als ALLE AZIATEN het land Suriname verlaten ? Is er daarover eens nagedacht…?…WEG MET CRIMINELEN (NDP/ABOP/PL) IN DE POLITIEK.


    Maak melding
  22. @Papa Jantje uit Livorno 1 februari 2024 Bij 12:25
    “Wat ik opmerkelijk in al die reacties vind, is dat nergens gemeld wordt dat de heer Van den Bergh failliet verklaard was en nergens terecht kon. Hij kon onder de fascisten van de NDP wel een bedrijf opstarten omdat die Beweging niet in het belang van Suriname dacht maar alleen aan het eigen belang zoals dat 20 jaar lang het geval zou gaan…”

    Papa Jantje uit Livorno,
    De hamvraag in deze is, niet in hoeverre de heer Van den Bergh failliet verklaard was, maar dat hij zich niet aan de regels van Suriname wilde houden en wat mij betreft, de ministeriële verantwoordelijkheid die men daaraan koppeld. Regels zijn niet bedacht om door de vingers te zien, maar om te handhaven en zeker als daarmee de volksgezondheid in het geding is!

    Wat de periode Bouterse betreft, was bijna iedereen die een bedrijf wilde starten vaak gedwongen om ‘onder de tafel’ (smeergeld betalen) zaken te doen om aan een vergunning te komen. Van den Bergh was hierbij dus absoluut geen uitzondering. Het was inherent aan die periode. Helaas.


    Maak melding
  23. @ istieweer 1 februari 2024 Bij 12:48
    “een surinamer die praat over regels?
    erg lachwekkend weer”

    Zo, ben je weer onder je steen vandaan gekropen?


    Maak melding
  24. @ Esmerald 1 februari 2024 Bij 12:26
    “Before you argue with anyone, ask yourself, ‘Is this person mentally mature enough to grasp the concept off different perspectives?’ If not, there’s absolute no point.”

    Macy Gray zong:
    “Get up, you gotta do something!”
    “How can you make it if you don’t even try”!


    Maak melding
  25. RobG 31 januari 2024 Bij 23:47
    Ik vertrouw geen woord meer dat uit de mond komt van deze VHP politici.
    =================================================

    Maar dat wisten wij toch aaaal????
    Jij gelooft toch in een veroordeelde voortvluchtige massamoordenaar en drugsdealer die Suriname chaos en ellende heeft gebracht en te laf is zijn verantwoordelijkheden te nemen of niet?


    Maak melding
  26. waar helemaal waar
    ten minste als je je nog steeds per paard wil verplaatsen
    Ma tegenwoordig hebben we
    auto brom fiets boot vliegtuig
    Wil je dan echt echt terug naar man op paard
    en vrouw en kinderen lopend achter het paard1??

    galbal


    Maak melding
  27. Minister Sewdien zuigt dingen uit zijn duim. Voordat de eieren uit NL gaan, moeten ze eerst gecontroleerd worden. En besmette beesten/eieren worden ontruimt als blijkt dat het schadelijk is. Gebeurt soms zelf uit voorzorg. En bij het exporteren en importeren is sws verplichte documentatie nodig…


    Maak melding
  28. Blijkbaar heeft Sewdien zich aan geen enkele uitspraak gehouden van de rechter….
    Als hetgeen van den Bergh in zijn boek beweert over Sewdien en indien dit op waarheid berust, is het dan wel triest gesteld in Suriname met de rechtsstaat.

    Ik zeg met nadruk “indien dit op waarheid berust”.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES