vrijdag, mei 10, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWaterbehoefte in Suriname afgelopen decennium behoorlijk gestegen

Waterbehoefte in Suriname afgelopen decennium behoorlijk gestegen

-

Does Travel - naar Suriname

De waterbehoefte is in het afgelopen decennium behoorlijk toegenomen. Terwijl dit het geval is, zijn de investeringen om te voldoen aan de behoefte uitgebleven. Clifton Lienga, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) schetst een beeld van de situatie:

“Als we praten over de waterbehoefte in 2024, dan praat je over iets meer dan 11.000 kuub per uur. En vanaf 2011 produceren we maar ongeveer 5000 kuub per uur, terwijl de aansluitingen of de huishoudens meer zijn geworden.” Directeur Lienga zegt dat er in 2011 ongeveer 53.000 huishoudens waren en anno 2024 zijn dat ongeveer 144.000, op dezelfde capaciteit van 5000 kubieke meter water per uur.

Hiermee verklaart de directeur de lage waterdruk in verschillende gebieden. Het bedrijf heeft daarnaast ook te kampen met achterstallig onderhoud van én een gebrek aan pompen. “Dan praten we over distributie- en bronpompen die zijn bezweken.”

Directeur Lienga zegt dat sommige van de machines al langer dan 30 jaar in bedrijf zijn, hun maximum hebben bereikt en aan vervanging toe zijn. Hij noemt gebieden als Blauwgrond, Tourtonne en Van Hattemweg waar de pompen zodanig verouderd zijn dat dit van invloed is op de waterdruk. Dit brengt al vanaf 2018 met zich mee dat projecten als Helena Christina, Altona en de omgeving van het Wanica Ziekenhuis niet van drinkwater kunnen worden voorzien.

Er is daarom een lening van USD 25 miljoen bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) gedaan om te investeren in de productiecapaciteit. De SWM mikt onder meer op het vergroten van de capaciteit voor de drie bovengenoemde gebieden. Directeur noemt ook het project met het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD), maar heeft geen beeld wanneer dit van de grond komt. Het AFD-project is bedoeld om de productiecapaciteit van de Van Hattemweg te verdubbelen (1000 kuub) en ook om Paramaribo te voorzien.

“Het station Van Hattemweg levert water aan William Kraanplein en dat levert op zijn beurt water aan Blauwgrond en op die manier zouden we dan de verschillende gebieden gaan voorzien van drinkwater.”

De SWM-directeur blijft echter niet stilzitten. Hij heeft recentelijk in Nederland en België gesprekken gevoerd met partners van de SWM. Het bedrijf werkt verschillende modellen uit om te voorzien in de waterbehoefte. Zo wordt nagegaan of het station Commewijne uitgebreid moet worden en dan de extra capaciteit water naar Paramaribo te distribueren. De SWM heeft de bouw van de stations Houttuin, Welgedacht en Bropondo in de planning. Het station Brokopondo zal Afobaka tot Paranam van drinkwater moeten voorzien alsook Kraka tot Zanderij. Daarnaast zal het ook van invloed zijn op de verzorgingsgebieden Para, Wanica, en Paramaribo.

“Dat zijn de verschillende dingen die we uitwerken om zodoende de watervoorziening te verbeteren en garanderen, maar meer nog om duurzaam ontwikkelingsdoel 6 te bereiken voor 2030.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Deze regering valt met haar neus in de boter!

    De verwaarlozing en het gebrek aan innovatie in de afgelopen 30jaar moeten ze maar asap zien te redden. Hoe, das hun probleem, ze beschikken over super powers of niet dan!

    Dit is het geval bij alle staatsbedrijven.
    Kenmerkend voor de suri-lifestyle!
    Onderhoud van je omgeving en gebouwen en je oso, nooit van gehoord.


    Maak melding
  2. Esmerald 22 januari 2024 Bij 12:41
    Deze regering valt met haar neus in de boter!
    ===============================

    Ja sjorrie hoor, we waren bezig met een “revo”, waar alle geld naar toe ging.


    Maak melding
  3. We zijn strontziek van de blabla verhalen.
    Waterpark op noord, hoe gaan die aan water komen???
    Worden de bewoners van Noord dan de dupe???
    Hebben ze een filter en waterreservoir om regenwater op te vangen en dat te gebruiken???
    Bijna 4 jr en geen moer gedaan behalve lintjes knippen. In Nickerie hielden meer dan 10 man een grote kraan om open te maken. Ik schasm me. DC had dat ding kunnen doen. Feest en onkosten vr niets en oudjes en kids hebben geen eten.


    Maak melding
  4. Staatsschuld was in 2020 3,1miljard.
    2023 is de staatsschuld 117 miljard.

    Binnen 3 jaar heeft de boevenbende Chan zoveel geleend en niemand weet waarvoor. Geen ontwikkeling, geen productie, schulden worden niet betaald niets en nogmaals niets.

    Alleen de vhp rovers zijn blij, de rest van het volk lijd of vlucht het land uit.

    Weg met de vhp rovers.


    Maak melding
  5. Net als mijn vriend Rob snap ik dit ook niet.
    De vorige regering heeft de staatskas met wat geld erin afgedragen aan deze regering. ( we praten niet over leningen want die zijn nooit geweest men wilt de vorige regering alleen zwart maken).
    Dus snappen mijn vriend Rob en ik niet waarom deze regering geld moet lenen.
    De vorige regering heeft brave burgers afgeleverd oke misschien een paar kleine drugsdealers die grammetjes verkochten maar deze regering heeft overnight dealers gemaakt die per kg/ton dealen.
    De criminaliteit was tijdens de vorige regering heel laag, maar deze regering heeft mensen een spoed cursus laten volgen tot professor crimineel.
    Nu gaan wij naar het water; volgens mijn vriend Rob en ik heeft deze regering de druk omlaag gehaald zodat ze meer kunnen verdienen.
    Het verschil tussen mijn vriend Rob en ik is; ik zeg sluit baas op terwijl mijn vriend zegt. laat baas vrij want hij heeft niets gedaan.
    Ik denk dat mijn vriend geld krijgt om altijd weer onzin te zeggen.


    Maak melding
  6. Waterbehoefte in Suriname afgelopen decennium behoorlijk is gestegen behoeft eigenlijk geen betoog. Overal in de wereld stijgt de waterbehoefte omdat de wereldbevolking steeds toeneemt. Suriname is een zoetwaterrijk land en er zijn waterbronnen genoeg om de bevolking van goed drinkwater te blijven voorzien. In het nabije verleden heeft de SWM onvoldoende geanticipeerd in het continue proces van innoveren en productieverhoging, meer grote watertorens en betere en grotere waterpompen en vernieuwing, uitbreiding en onderhoud van het bestaande waternet. De oorzaak: Incompetentie en Corruptie op alle niveaus. “Chan” moet een Waterautoriteit Suriname in het leven roepen, bestaande uit watergeleerden die de controle op de watervoorziening op zich neemt. De SWM zal dan als taak hebben alleen maar het uitvoeren van wat de Waterautoriteit voorschrijft. De waterautoriteit zal dan toekomstgerichte degelijk uitgewerkte plannen op tafel leggen volgens welke het watervoorzienig probleem tot de verledentijd gaat behoren.


    Maak melding
  7. wan pipel 22 januari 2024 Bij 16:33
    @Namitaki ben een ezel of zo. Goed lezen over de staatschuld. Niet SRD vergelijken met USD. 3,1 naar 117, je bent echt een analfabeet.
    ====================================

    Whahaha,,,je bent me voor wan pipel. Ze weten het best wel, alleen proberen ze bewust de boel hier te belazeren. Ze zijn blind en gewend aan dat populistische prietpraat van hun voortvluchtige “lijder”.


    Maak melding
  8. Dus dat!
    De ene gek vind dat er 8000 ambtenaren zijn bijgekomen, waarschijnlijk werken ze allemaal hybride, ik heb niets gelezen over nieuwe kantoorgebouwen.

    Deze vind dat de staatsschuld is opgelopen tot ‘honderd zeventien miljard’ dinges.

    En toch staan ze te trappelen om het roer over te nemen, ondanks alle ellende.


    Maak melding
  9. Eigenlijk begrijp ik niet zo goed waar de cijfers van het explosief toegenomen gebruik vandaan komen. Lijkt me niet direct te verklaren vanuit demografische ontwikkelingen. Een verdrievoudiging van het aantal gezinnen lijkt mij dan ook hoogst onwaarschijnlijk. Veroudering van materialen is een gegeven door de tijd heen. Is er dan geen of te weinig onderhoud gepleegd? Wat hebben de honderden medewerkers in die tijd dan wèl zitten doen? Daarnaast heb ik nog niet zolang geleden mensen gesproken van de Amsterdamse Waterleidingsmaatschappij die in Suriname waren voor technische ondersteuning. En dan nu plotseling deze neergang?


    Maak melding
  10. Het grote probleem in Suriname is dat men statisch denkende mensen tot directeur maakt van een dynamische bedrijven. Zulke bedrijven zijn moeilijk te runnen vanwege de groei die ze dagelijks ondergaan.
    Je moet de groei kunnen bijhouden met andere woorden : je moet beschikken over een vooruitziende visie.
    Die man geeft het probleem reeds aan: productie van 5.000 m3 water terwijl je al 11.000 m3 nodig hebt. Dat betekent plannen voor de toekomst wil je de groei kunnen bijbenen.
    De eerste vraag die gesteld moet worden is hoe lang het zal duren om de productie adequaat uit te breiden. Zeg maar 5 jaar. Dan rijst de 2e vraag hoeveel huishoudens er dan zullen zijn en wat voor behoefte aan water je dan zal hebben. Stel 15.000 m3. Dan moet je de uitbreiding stellen op een productie van 20.000 M3 om de groei de eerste jaren daarna te kunnen opvangen. Een ander probleem is natuurlijk: is er genoeg geld om de uitbreiding te financieren. De oplossing is natuurlijk Betere Begrotingen maken.
    In een begroting moet je niet alleen de standaard uitgaven begroten maar ook de kosten, die je moet maken voor de gewenste uitbreidingen. Als je dat goed doet, dan weet je wat de toekomstige tekorten zullen zijn en middelen gaan zoeken om deze af te dekken. Dit geldt niet alleen voor water, maar ook voor Electra en alles wat te maken heeft met de bevolkingsgroei.


    Maak melding
  11. dit komt omdat SWM een staatsbedrijf is , en iedereen die daar op de loonlijst staat , maakt zich geen zorgen , ze krijgen maandelijks hun salaris en waarom zal je je dan druk maken
    Suriname zal nooit voor uit komen met zoveel staatsbedrijven , meer dan 150 , en alleen staatsolie is winstgevend , de rest is boelsjit , de slm wordt als eerste geholpen door santokhi , geef de jaarcijfers van de laatste 13 jaar vrij , dan ziet het volk dat de slm nooit meer winst zal maken , maar er zijn geen jaarverslagen , waarom niet omdat het een staats bedrijf is dat moet blijven bestaan , santokhi u wed op een vogel die beide vleugels heeft gebroken
    santokhi nog nooit gehoord van privatiseren van al die staatsbedrijven , zal wel niet


    Maak melding
  12. SWM heeft $25 miljoen geleend. Kanniedereen gewoon opstaan en een lening nemen bij IDB met Staatsbedrijf als onderpand???
    Wie hft die lening dan aangevraagd?? Ik lees niets van minister van NH.
    Wat voor poppenkast hebben we in dit land??


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES