vrijdag, mei 10, 2024
HomeNieuws uit SurinamePeneux: "Ondernemers, vrouwen van ministers en mensen in buitenland zijn spookambtenaren"

Peneux: “Ondernemers, vrouwen van ministers en mensen in buitenland zijn spookambtenaren”

-

Does Travel - naar Suriname

IMF-delegatieleider Anastasia Guscina deelde onlangs ook mee dat 18 procent van het ambtelijke personeelsbestand van Suriname niet is geregistreerd.

“Wie zit in die 18 procent? Ondernemers die een bedrijf hebben, een salaris krijgen, maar nooit komen op het ministerie. Heleboel vrouwen van ministers die thuis blijven met behoud van loon, maar nooit één dag op het ministerie hebben gewerkt. Mensen die langdurig in het buitenland zitten en hun salaris ontvangen. Waarom wordt dat niet opgelost?”, aldus oud-onderwijsminister Robert Peneux.

Hij reageerde hiermee in het programma Interactief op D-TV op het spookambtenaren-probleem binnen Suriname waar opeenvolgende regeringen weigeren tegen op te treden.

Eén van de voorwaarden van het IMF-programma is het verwijderen van spookambtenaren. Wanneer volgens Guscina van de spookambtenaren kan worden afkomen, zal er meer ruimte zijn voor behoorlijke salarisverhogingen voor de ambtenaren die wel (hard) werken. Het volk moet volgens haar verandering en verantwoordelijkheid opeisen, omdat dit verspilling is.

Peneux stelt dat Guscina met haar reactie de regering een signaal heeft gegeven dat zij nu haar ballen moet gaan tonen. Ook de oppositie en coalitie in De Nationale Assemblee zijn opvallend stil gebleven in deze kwestie. Hijzelf is het totaal eens met het voorstel van de IMF-delegatieleider. Door de spookambtenaren uit het systeem te gooien, zal er behoorlijk veel geld overblijven om andere belangrijke zaken te doen.

Hij stoort zich echter eraan dat terwijl ambtenaren aan de ene kant worden afgevloeid, honderden tot duizenden nieuwe ambtenaren op andere departementen in dienst worden genomen. “Waarmee zijn we bezig in dit land? Waarom wordt dat geen agendapunt? Laat daar die bommen vallen als je belang voor je land hebt. Kom geen awari domri spelen. Maak een agendapunt over die 18 procent ambtenaren die niet zijn komen registreren en hoe wij gaan handelen”, aldus de oud-minister.

Ook de werkzaamheden die NPS-parlementariër Ivanildo Plein via zijn bedrijf levert om terreinen van een aantal scholen te onderhouden, is volgens Peneux doorgestoken kaart. De oud-minister stelt dat het onjuist is wanneer Plein via diverse interviews aangeeft dat hij deze werkzaamheden vanaf 2013 aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) levert.

Peneux was vanaf november 2012 directeur bij het MINOWC en vanaf augustus 2015 t/m april 2018 minister. Hij stelt daarom niet op de hoogte te zijn dat Plein deze werkzaamheden toen leverde aan het ministerie. “Het is niet waar. In mijn tijd nooit. Het is iets van nu. Laat hij geen awari domri spelen. Dus als we al die mensen daar in het parlement analyseren, dan worden er rookwolken opgeworpen. En niet mensen die het menen met het land Suriname”, aldus Peneux.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. Robertje..huichelaar.hoeveel wordt al bijna 10 jaren op je rekening elke maand overgeschreven voor t niets doen? Omdat je 1 keer gefaald hebt om minister te spelen. Tjoep kareh.


    Maak melding
  2. zo zie je maar weer ze zijn allemaal verrot/ en dan nog nemen jullie het voor ze op
    het is al zeker 20 jaar zo en het gaat maar door. Niemand durft dit aan te pakken omdat ze zelf ook zo zijn. Ga maar weer lekker op elkaar schelden hier……….. levert veel op


    Maak melding
  3. Wat voor programma is dit nou weer?
    Tap a bankstel, ondro a bankstel of in a hangmat.

    Nutteloze rommel!
    Die registratie is bedoeld om de spookambtenaren eruit te filteren.
    OW en Binnenlandse zkn zijn standby, begin 2024 is het einde gratis geld.

    Het vergt tijd omdat ook de inheemsen de gelegenheid krijgen zich te registreren. Daarnaast is de aanpassing vd ontslagwet onlangs afgerond.

    Dus meneertje de peneutje, ze zijn al bezig. Ze hebben eerst de gratis monie-karta vd spsb stopgezet.
    Doe die losse flodders maar terug in je waterpistool.

    Begrijpt men nu waarom sommigen zo tekeer gaan, hierom!


    Maak melding
  4. Natuurlijk zal oud minister onderwijs de wind van voren krijgen. Wanneer de waarheid boven komt drijven dan is het gehele, let op, het gehele parlement tjoep/stil. Ze hebben een beetje (Margarine) boter op hun hoofd.
    Het zou heel mooi zijn om vanaf 1 januari 2024 alle salarissen van spook ambtenaren automatisch te blokkeren. Verder iedereen met een dubbele salaris hetzelfde.
    Dan zul je zien hoeveel nutteloos geld overblijft.
    De gezondheidszorg, openbare wegen en scholen kunnen dan aangepast worden totdiep in het binnenland


    Maak melding
  5. Miss Piggy en Shrek, moeten maar ”zwijgen” lijkt me het beste!
    Jullie zijn nu de grootste, spookambtenaren!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  6. Daarom probeert een ieder in de politiek door te dringen zodat ze gratis 2 en 3 funkties kunnen bekleden en salaris ontvangen en heel veel thuis worden gezet door nieuwe regeringen met behoud van salaris. Das eenmaal zo en denk dat niemand de guts heeft om veranderingen daarin te brengen. Dat is nou eenmaal SU.


    Maak melding
  7. Peneux heeft boter op z’n kop en ligt gewoon als hij zegt dat hij er niets van wist. Dat spookambtenaren probleem is een probleem van alle tijden en ligt zowat in het arbeidsrecht verankert. Elke minister die dit probleem probeert aan te pakken komt hierdoor in de problemen. Suriname heeft ook de “zeven even mentaliteit” meegemaakt die nog steeds heerst…dus.

    “Peneux was vanaf november 2012 directeur bij het MINOWC en vanaf augustus 2015 t/m april 2018 minister. Hij stelt daarom niet op de hoogte te zijn dat Plein deze werkzaamheden toen leverde aan het ministerie. “Het is niet waar. In mijn tijd nooit. Het is iets van nu.”
    De grootste leugen die Peneux hier verkondigt, hij was niet op de hoogte, niet in zijn tijd, nooit, meteen na dat hij een hele tirade heeft gehouden over de gang van zaken. Hij heeft makkelijk praten over de huidige regering, maar waren de ballen van de vorige regering toen om dit probleem op te lossen. Oh ja het probleem was niet bekend…hahaha. Hij verteld gemakshalve niet het hele verhaal namelijk dat deze President al de opdracht had gegeven om het anbtenaren apparaat door te lichten wat onder anderen resulteerde in registratie van ambtenaren.
    Dit soort mensen zijn huichelaars en springen in elk gat om deze regering zwart te maken.
    Volk van Suriname let op uw zaak.


    Maak melding
  8. Vraag dan deze leba, welke partij heeft op de valreep nog even 3600 ambtenaren aangenomen en hoeveel daarvan zijn spoken?
    Peneux heeft geen principes en behoort tot de laagste soort van God’s schepping.


    Maak melding
  9. Peneux: “Ondernemers, vrouwen van ministers en mensen in buitenland zijn spookambtenaren”.
    Hij heeft gelijk, alleen, men doet er niks mee, integendeel, het roept weerstand op. Ook bij mensen die het goed menen. In plaats dat men probeert met z’n allen dit te corrigeren gaat men elkaar de maat nemen, en helaas blijft dit euvel onaangeroerd.
    Minister Bronto is al drie jaar bezig met het registreren van ambtenaren. Wie niet kwam opdagen zou geen salaris meer krijgen. Deze 18% is niet komen opdagen maar krijgt toch nog zijn salaris. Bronto moet naar het parlement geroepen worden om het uit te leggen.
    Ook Peneux geniet van een spooksalaris uit de “oude” doos. Zolang men niet bereidt is om deze “oude” doos weg te doen zullen er steeds nieuwe bijkomen. Waarom hoor je de ambtenarenbonden hierover nooit. Als je het vraagt dan is het aan de politiek, a no unu sani.
    De politiek gaat het ook niet doen, ook onder de politici is de rijkdom niet eerlijk verdeeld.
    Men zou eens voor de grap op afroep de salaris uitbetalen, per ministerie, dan zul je zien wie de spoken zijn.

    Oké, bij het schonen van het ambtenarenbestand, waar laat je al deze mensen, de meesten met een gezin. Deze moeten ook nog gaan concurreren met de grote groep werklozen en schoolverlaters (afgestudeerden). Het wordt een hels karwei met veel verliezers.
    Het geld dat hiermee wordt bespaard gaan ze weer omzetten in de eisen van de vakbonden, niet in de ontwikkeling van het land. Welke politieke partij durft dit aan, en de partij die dit aandurft zal allereerst de mantel der corruptie moeten verruilen voor die van eerlijkheid.
    Deze regering zou een begin maken, maar is vervallen in de oude gewoonte. Eigen belang gaat voor, men wil ook de komende verkiezingen winnen dus………no frigiti a olie moni.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES