woensdag, mei 8, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBoldewijn: "Tijd om bezetting Tigri-gebied door Guyana voor te leggen aan Internationaal...

Boldewijn: “Tijd om bezetting Tigri-gebied door Guyana voor te leggen aan Internationaal Gerechtshof”

-

Does Travel - naar Suriname

Het is volgens bestuurskundige August Boldewijn tijd dat er een oplossing komt in het decennialang grensconflict met buurland Guyana over het Tigri-gebied. Daarvoor zou Suriname kunnen afstappen van de vele onderhandelingen middels commissies en gewoon bij het Internationaal Gerechtshof kunnen aankloppen om de claim van Guyana af te wijzen.

“Die commissies zijn al bijna 40 jaren aan de gang. Is het niet tijd om deze hele commissies op te blazen en nu toch wel te gaan naar het Internationaal Gerechtshof om daar ons gelijk te krijgen? Want het is ons gebied. Suriname moet duidelijk maken dat wij niet meer gaan onderhandelen over deze zaken”, zei de bestuurskundige in een radio-interview.

Boldewijn stelt dat sinds de ondertekening van het verdrag van Chaquaramas in de jaren zeventig van de vorige eeuw door Guyana, het buurland het Tigri-gebied ook moest verlaten en geen militaire activiteiten daar mocht uitvoeren. Helaas blijkt nu het tegendeel.

Gezien het grensconflict tussen Guyana en Venezuela op gegeven moment ook kan gaan escaleren, is het volgens Boldewijn niet verstandig van Suriname om nu een brug over de Corantijnrivier te gaan bouwen. Suriname zou zich hiermee in een moeilijke positie plaatsen tegenover Venezuela.

“Wezen jullie voorzichtig hier in Suriname met het bouwen van een brug over de Corantijn. Want je weet niet wanneer de Venezolanen van oordeel zijn dat je samenwerkt met Guyana in hun nadeel. En dat ze die hele brug die je gaat bouwen opblazen”, zei Boldewijn.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei afgelopen week in De Nationale Assemblee dat de regering de Caricom moet aanschrijven dat Guyana zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Het Tigri-gebied zou worden gedemilitariseerd, maar Guyana trekt zich hier niks van aan. Het Internationaal Gerechtshof houdt openbare hoorzittingen. Daarbij heeft Guyana een landkaart gebruikt waarop het Tigri gebied als integraal deel van het Guyanees grondgebied werd gepresenteerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Dit voorstel van de bestuurskundige Boldewijn is volstrekt legitiem…!!!!….
    Suriname “viert” vandaag haar 48 ste jaar onafhankelijkheid maar ALLE VOORGAANDE REGERINGEN hebben vanwege PURE LAKSHEID en domheid geen enkele poging ondernomen om het TIGRI gebied dat ruim 1/3 van Nederland groot is, langs rechtmatige wegen terug te krijgen…….
    Ondanks het feit dat Guyana bij vonnis in 1971 van Chaguaramas in Trinidad werd bevolen om het TIGRI gebied aan de Boven-Corantijn te demilitariseren, is aan dit bevel nooit gehoor gegeven door de hooghartige Guyanezen…….
    Ook de Guyanezen weten immers héél goed dat de Surinamers over het algemeen allemaal hele grote bekken (smoelwerken) hebben maar nooit iets kunnen klaarmaken…..dat is precies ook de reden waarom veel Guyanezen echt neerkijken op Surinamers vanwege hun enorme grote waffels, hun laksheid en ook hun domheid…..
    Ik ben daarom erg bang, dat de heer Boldewijn een roepende in de Surinaamse woestijn zal blijven aangezien ik ook van SLAPJANUS SANTOKHI helemaal geen dadendrang wat deze oproep betreft, verwacht……
    ………EEN HELE FIJNE SREFIEDENSIE….STELLETJE SLAPPELINGEN….!!!!!


    Maak melding
  2. Natuurlijk heeft de heer Boldewijn groot gelijk. Sedert de jaren 60 wordt Tigri bezet gehouden door de Guyanezen.

    Het wordt hoog tijd dat deze zaak wordt voorgelegd aan het Internationaal Gerechtshof.


    Maak melding
  3. De Guyaneze tegering ziet deze regering als clowns. Vergeten de visvergunnimgen??
    Dit is de meest waardeloze regering. Is Tigri niet aan ze verkocht net als alle grond a d buitenlanders??


    Maak melding
  4. Wat een vertrouwen in president Santokhi zeg!
    De één na de andere eis wordt als een duveltje op tafel gelegd.

    Achteraan de wensenlijst aansluiten, de rij is lang en voordringen is verboden.


    Maak melding
  5. De visvangst is vernietigd door paars. Die guyanesen zaten zelfs in het dna; doekhi en ebu, àlles gratis uitgedeeld.

    Die gangster hoofd-padvinder is het veertig jr niet gelukt om Tigrie op te eisen. Eigen volk vermoorden durfde hij wel.


    Maak melding
  6. Er zijn meerdere mensen Santhoki voor gegaan als leider van het land, waarom hebben deze mensen niet ervoor gezorgd dat dit probleem opgelost is. Vanaf dat de Ndp is afgestraft hebben de aanhangers een stok gevonden om de huidige regeerders en president aan te vallen. Die Ebu is een guyanees en is alleen aan het stoken en hoopt op een militaire confrontatie die Suriname niet gaat winnen. En de spugende lama Doekhie die zich de koning van nickerie noemt had ook alle tijd om zijn grote leider hierop aan te spreken en het probleem op te lossen. En die meneer schijnbeweging Parmessar moet helemaal zijn snufferd houden. Meneer Boldewijn de alwetende over jouw zal ik me niet druk maken. @ Esmerald helemaal eens met jou 👏👏👏👏


    Maak melding
  7. @ Surined,

    De indianen zijn de werkelijke Surinamers. Ebu en alle anderen hebben hun roots elders! Zolang men een Surinaams paspoort heeft, heb je geen recht om mensen een andere stempel op te drukken! Wilders zal straks ook met jou afrekenen, met je Surinaams Nederlands gezicht.. hetzelfde geld ook voor @Esmeralda natuurlijk..

    Wat Tigri betreft.. Santokhi heeft er net zo veel zin in als zijn voorgangers!! Zolang dat niet uitgesproken is met de Guyanezen. Ben ik van mening dat er ook geen reden is om die brug met deze mensen te bouwen…! Het is pure verkwisting van geld dat beter gebruikt kan worden in het belang van het Surinaams Volk! ..


    Maak melding
  8. @Konsensi dat klinkt al niet lekker maar jij hebt het er ieder keer over dat Suriname van de indianen is, dus neem ik aan dat je er 1 van bent. De anderen komen allen
    ergens vandaan en zijn daar trots op. Wil jij dan beweren dat Suriname de indianen toekomt omdat ze daar uit de Surinaamse grond of bomen zijn voortgekomen of zijn het vreemde wezens die daar als eerste geland zijn? ??? En meneer Konsensi als het zo is zoals je beweert dan vraag ik jou welk vooruitgang en ontwikkeling jullie gebracht hebben in al die honderden jaren. Nu komt er beetje bij beetje ontwikkeling en dat zit jouw niet lekker dus makkelijk om op anderen af te geven, je kleine ingie boy had ook ontwikkeling kunnen brengen.


    Maak melding
  9. Inkoppertje!

    Cruela’s vurige wens is algehele afrekening met buitenlanders. Oké.

    The weekend after the deportation;
    Langzaam ontwaakt geert na een druk weekend v deportatie. Hup aan de slag vandaag vliegt ultra-rechts naar Nederland.
    Wat is het stil in huis, waarom heeft achmed hem niet wakker gemaakt en waar is lientje nou.
    Dan maar via de portofoon; ricardo start die auto, en waar is de security, hallo is er iemand daar, halloooo.

    Op de keukentafel ligt er een post-in v lientje; geert ik ben nu in Hongarije bel me.

    In paniek doet geert de tv aan;
    Breaking, ultra rechts kan niet landen, geen beveiliging, geen bagagedragers, seiners, Schiphol ligt er verlaten bij….


    Maak melding
  10. het is niet fair om de vorige regering die onder lijding stond van bouterse te beschudigen dat ze niets hebben gedaan. Heb geduld, ze zijn zich aan het beraden.


    Maak melding
  11. Meanwhile in de Achterhoek onder de rook van Castricum.

    Staatssecretaris Wybren wordt wakker, wow wat een feest was dat zeg, yes!
    Op naar Den Haag, de broodtrommel ligt klaar; bruin brood met Goudse kaas.

    Vlug naar buiten, Wybren breekt bijna zijn nek over de stapel vuilniszakken, raar. Hij springt op de fiets snel naar het station. Attentie, attentie, vanwege het personeelstekort 3 uur vertraging vandaag.

    Doodse stilte in het centrum, overal ligt zwerfvuil. De junks liggen als baby’s op de bankjes, waar zijn de boa’s? Geen overlast vd dagelijkse los en laad goederen, gesloten winkels, apart.

    Chagrijnig loopt hij het overheidsgebouw binnen, hmmm waar zijn gregorie en farik vd beveiliging. Sjakoentela de koffie dame is er ook niet, geen geur van vers brood. Wat is dit, dan maar arabica vandaag.
    Op de 13e etage aangekomen ziet hij de troep van de vrimibo, overal liggen servetten, lege wijnglazen en restjes taart. En de toiletten bah!

    Effe Apeldoorn bellen; goedendag, er zijn….78 wachtenden voor u….. toets 1 voor spoed, toets 2 voor Nederlander.


    Maak melding
  12. @Konsensi ben je geraakt doordat iemand het heeft over je partijgenoten. En maak je maar niet druk over Wilders want hij zal geen moer kunnen doen en ik heb op hem gestemd zodat hij figuren als jij in Rotterdam en vooral de Bijlmer kan aanpakken en ik bespeur gewoon jaloezie van jouw kant naar dat Surinaams Nederlandse gezicht van mij. Hierop zeg ik ,heb toen mijn gezond verstand gebruikt en ben niet blijven hangen bij een paar politieke en corrupte leiders ,zoals jij en velen nog steeds doen. Na dit gezegd te hebben zal ik geen woord meer vuil maken aan jou. 😂😂👋👋


    Maak melding
  13. Guyana doet met Suriname wat China doet met India. Ellendig lange besprekingen over grensgeschillen die nergens toe leiden. Iemand moet wel vroeg of laat de knoop doorhakken wat te doen, anders ben je het gebied definitief kwijt.
    Met militaire macht gaat Suriname het niet winnen van Guyana, dus een keiharde case opbouwen en binnen enkele jaren voorleggen aan een internationale geschillen instantie.


    Maak melding
  14. Een Guyanees vond dat als het gebied, tussen de Acariagebergten, Corantijnrivier, Coeroeniriver, bekend in Suriname als Tigrigebied laat ze dan naar het Internationaal gerechtshof van land waar bij grensgeschillen worden beoordeeld en vonnis voor wordt bepaald het dan voor te brengen.

    Hij ging in zijn bericht verder om aan te geven dat er bij de bron vd Coeroenirivier bij Brazilië een steen ligt waar de grens is van Suriname en Guyana.

    Wat hij over het hoofd ziet is dat er in een stad Chaguaramas in Trinidad & T tussen de republiek Guyana en republiek Suriname een overeenkomst gemaakt is in 1970 dat het gebied moet worden gedemilitariseerd en daar geen enkele (economische, ondernemingen, overheid of van welk soort dan ook) activiteit daar mag plaats vinden. Guyana houdt zich hier niet aan en is daar gewoon bezig met haar activiteiten. Wat doet Suriname hier tegen?, is de vraag.

    Een andere vraag, Heeft Suriname bij het Internationaal Gerechtshof van grenzen van landen, waar Guyana nu met Venezuela een grensgeschil mee aanvecht over Essequibo, en daar een landkaart van Guyana heeft aangeboden met het gebied tussen de Acaraigebergten, Coranrijnrivier en Coeroenirivier als haar grondgebied een protestbrief hierover ingediend, met de landkaart van Suriname, de oppervlakte van Suriname, de zeegrens, oppervlakte haar zeegrens, de landgrenzen, dat de Corantijnrivier over de hele lengte en breedte tot de laagwaterlijn bij de oever van de Corantijnrivier bij Guyana tot het grondgebied van de repulbiek Suriname hoort.

    Net als hoe Rusland gebieden in Oekraïne bezet Guyana dat ook met het gebied tussen de Acaraigebergten, Corantijnrivier en Coeroenirivier bezet sinds 1969. Er een Chaguaramas overeenkomst bestaat tussen Guyana en Suriname. Zie 1 ste alinea.

    Heeft Suriname de minister van buitenlandse zaken/ de president van Suriname hier over ook een protestbrief ook geschreven om aan de president ervan in kennis te stellen. Ook de landkaart van Suriname ook aangeboden.

    Het zelfde aan de VN, USA, Brazilië, Nederland, UK, Caricom, OAS, EU, Nederland, Frankrijk, China, India, Rusland, Japan.

    Bevolking van Suriname wees waakzaam en let u op uw eigendom. Kom op voor uw belang en uw recht.


    Maak melding
  15. Een Guyanees vond dat als het gebied, tussen de Acariagebergten, Corantijnrivier, Coeroeniriver, bekend in Suriname als Tigrigebied laat ze dan naar het Internationaal gerechtshof van landen waar bij grensgeschillen wordt beoordeeld en een vonnis voor wordt bepaald waar de grens is het dan voor te brengen.


    Maak melding
  16. debby , jij kunt niet lezen en schrijven , jij schrijft ;;;;; Debby 26 november 2023 Bij 10:29
    De Guyaneze tegering ;;;; , wie zijn dat , soms boutisten
    of het internationale gerechtshof zijn vingers er aan willen branden boldewijn ????


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES