zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAutoriteiten van Guyana’s komen samen voor regionale aanpak illegale-visserij

Autoriteiten van Guyana’s komen samen voor regionale aanpak illegale-visserij

-

Does Travel - naar Suriname

Nooit eerder kwamen de visserijdiensten van Guyana en Suriname en het visserijcomité van Frans-Guyana bij elkaar, tot afgelopen week. In nauwe samenwerking met WWF-Guianas is de allereerste regionale bijeenkomst gehouden met als doel de samenwerking te bevorderen en een einde te maken aan illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij (IOO-visserij) in de Guyana’s.

Met financiering van Oceans 5 verkende de regionale bijeenkomst manieren voor samenwerking om IOO-visserij te bestrijden en duurzame visserij in onze wateren te bevorderen.

IOO-visserij vormt een ernstige bedreiging voor de visbestanden, de middelen van bestaan en de voedselvoorziening van kustgemeenschappen in de Guyana’s. Daarnaast is er een negatieve impact op het voortbestaan van mariene ecosystemen en beschermde soorten zoals de lederschildpad.

In zijn openingswoord benadrukte David Singh, directeur van WWF-Guianas, de noodzaak van samenwerking om dit probleem aan te pakken; hij zei dat “elk land zijn eigen uitdagingen heeft als het gaat om het beheer van zijn mariene hulpbronnen, maar dat er een gemeenschappelijk doel is tussen alle landen om de duurzaamheid van hun visserij te garanderen.

Genodigden van het tweedaagse evenement op 15 en 16 november te Georgetown, namen deel discussies om de rol van elk land in het visserijbeheer beter te begrijpen. De workshop werd bijgewoond door afgevaardigden van de visserijautoriteiten van Frans Guyana en Suriname, samen met belanghebbenden uit de hoek van handhaving en regelgeving, waaronder de kustwacht en de maritieme politie.

Er zijn veelomvattende presentaties gegeven over de huidige toestand van de visbestanden in de kustvisserij, waarbij recente updates, trends en uitdagingen werden belicht. De participanten zijn bewust gemaakt van de status van commerciële visbestanden die worden gevangen door de kustvisserij met kieuwnetten in Guyana en Suriname. 

“Deze tweedaagse workshop stelt ons in staat om gezamenlijk de vispraktijken in onze wateren te onderzoeken, omdat deze momenteel schadelijk zijn voor het leven in zee en het visserijbeheer bemoeilijken. We moeten samenwerken om een werkbare oplossing te vinden”, zegt Soraya Wijntuin, Oceans Coördinator, WWF-Guianas.

Een ander agendapunt ging over de behoefte aan een betere methode om data te verzamelen en te delen, zodat correcte en betrouwbare data gebruikt wordt om analyses en daaruit voortvloeiend beleid te maken op regionaal niveau.

Om de gezondheid en productiviteit van onze wateren te waarborgen voor toekomstige generaties, zal WWF-Guianas zich inspannen om samen met haar partners een uitgebreid gezamenlijk actieplan te ontwikkelen om IOO-visserij uit te bannen.

Het plan zal strategieën omvatten voor het verbeteren van het toezicht en handhaving van visserijactiviteiten, het versterken van wettelijke kaders en het bevorderen van duurzame visserijpraktijken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. IOO-visserij staat voor Illegale, Ongemelde en Ongereglementeerde visserij. Dit is internationaal meer bekend als IUU fishing (Illegal, Unreported and Unregulated). IOO-visserij is een verzamelnaam voor alle vormen van illegale visserij. Vooral Chinese vissers maken zich in grove mate hieraan schuldig met hun visfabrieken en hun eskaders aan visvaartuigen. Zij duiken stiekem op in territoriale wateren rn stropen de boel tot de bodem af, viskraamkamer of niet. Het is bekend dat de Chinese viswateren reeds totaal leeggehaald zijn als gevolg van de honger van China naar vis.


    Maak melding
  2. Voor de zoveelste keer weer een hoop blablabla van Surinaamse zijde.
    “we moeten samenwerken om een werkbare oplossing te vinden”.
    B.S.!!!
    De enige (juiste) oplossing is: de Guyana guys huiswaarts sturen en onze visgronden beter bewaken/beschermen. Ze worden leeggevist/leeggeroofd en de vangst wordt o.a. naar de USA geëxporteerd, terwijl vis haast onbetaalbaar is geworden in Su.


    Maak melding
  3. De vissen bewijzen dat nationale grenzen onnatuurlijk zijn. Zou het nl natuurlijk zijn, dan zouden alle dieren een ingebouwde radar hebben om de grens van een land niet te overschrijden.
    Mensen hebben van alles een potje gemaakt en begrensd en dat is een hoofdreden waarom ze oorlog voeren met elkaar.
    We kunnen nog heel veel leren van de dieren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES