zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenNatuurRehabilitatie Saramaccakanaal zal groot gebied ontwateren

Rehabilitatie Saramaccakanaal zal groot gebied ontwateren

-

Does Travel - naar Suriname

Het Saramaccakanaal in Suriname is op vele plekken dichtgegroeid en versmald. Dit brengt met zich mee dat gebieden, waarvan de ontwatering uitkomt op het kanaal, bij hevige regens te kampen hebben met wateroverlast.

Om dit tot het verleden te doen behoren zal het ministerie van Openbare Werken (OW) in samenwerking met belanghebbenden en met financiering van de Wereldbank, het Saramacca Canal System Rehabilitation Project (SCSRP) uitvoeren.

Het ligt in de bedoeling dat niet alleen Groot-Paramaribo, maar een veel groter gebied ontwaterd wordt.

Op het departement heeft dinsdag de contractondertekening plaatsgevonden met de aannemer International Infra NV. SCSRP-projectcoördinator Cheryl Margaret spreekt van een vrij omvangrijk project, dat een grote impact zal hebben op het drainagegebeuren in Paramaribo en andere gebieden.

Het voornaamste doel is het verminderen van het overstromingsrisico en verbeteren van het 25 kilometer lange kanaalsysteem; van Doorsteek tot Uitkijk. Binnen het project zullen ook de bestaande sluizen worden aangepakt. De uitvoeringstijd is voorzien voor 22 maanden met 12 maanden constructietijd.

Verder zal er ook een masterplan worden ontwikkeld dat als draaiboek voor OW zal dienen voor het uitvoeren van andere ontwateringsprojecten. Tot de gebieden die ontwaterd moeten worden, behoren de binnenstad, Creola, Winti Wai, Belfima en Rahemal.

Vishnu Kalloe, projectmanager International Infra NV, spreekt van een uitdagend project dat uit vijf secties zal bestaan. De werkzaamheden houden onder meer in dat alle vegetatie aan beide zijden van het kanaal verwijderd zal worden. Het werk gaat meteen na de ondertekening van start en na afronding is er een onderhoudsperiode van drie maanden.

Namens International Infra NV plaatste Sylvanie Kasanpawiro haar handtekening onder het document, terwijl Satish Mohan, waarnemend directeur Civiel Technische Werken (CTW) dat namens OW deed. Dit gebeurde in aanwezigheid van OW-minister Riad Nurmohamed en Carol Richardson. De laatste was namens Diletta Doretti (World Bank Resident Representative for Guyana and Suriname) aanwezig.

Richardson toonde zich onder de indruk van hetgeen aangepakt zal worden. Zij onderstreepte de ondersteuning van de Wereldbank in het uitvoeren van projecten, die van belang zijn voor de samenleving. De instelling financiert het project middels een lening van USD 35 miljoen.

Volgens minister Nurmohamed is vooral bewustwording rond het project belangrijk. Er komen daarom overlegmomenten met belanghebbenden en buurtbewoners. Margaret zegt dat er in de komende periode intensief bekendheid zal worden gegeven aan het SCSRP.

Minister Nurmohamed benadrukte dat ontwatering niet alleen in Paramaribo cruciaal is, maar ook in het zuiden. Verder komen er ook voor andere delen van het land ontwateringsprojecten. De bewindsman meent dat er voor de directievoerder en de aannemer een grote rol is weggelegd, namelijk bewijzen dat Suriname zo’n project aankan.

“Het is van belang dat zij alles in goede banen leiden. Dit moet ervoor zorgen dat een groot gebied ontwaterd wordt”, aldus de OW-bewindsman.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Het wordt hoog tijd dat Groot Paramaribo en een deel van Wanica ontwaterd wordt.

    Bij hevige regenval komt het water tot in de huizen van de mensen met een hoop narigheid tot gevolg.

    Ik hoop dat het niet alleen bij praten blijft maar dat daadwerkelijk iets aan dit probleem wordt gedaan.

    Als Chan en consorten dit voor elkaar krijgen zal ik de eerste zijn die Chan zal bedanken.


    Maak melding
  2. Altijd goed met zulke projecten. Maar als ow de verstopte duikers in de secundaire lozingen niet zal aanpakken zullen we blijven verzuipen. Populistische projecten en geld maken zijn voor regeerders altijd op de eerste plaats. De rest mag verzuipen.


    Maak melding
  3. Ik zou eerder vele gebieden ophogen opdat de mensen droog blijven, want wat straks allemaal op de wereld afkomt is voor sommigen misschien te schrikbarend om hier te benoemen.


    Maak melding
  4. Dit is een prachtige ontwikkeling. Het Saramacca Canal System Rehabilitation Project (SCSRP)is er eentje uit de gouden doos. Pluspuntje (weer) voor Riad. En ik neem aan dat in het vevolg deze 25 km lange vaar- en ontwateringsweg degelijk zal worden onderhouden door de “Waterwegenautoriteit”. Kost misschien minder geld dan één keer in de twintig jaar opschonen en weer uitdiepen waar nodig is.


    Maak melding
  5. ” …
    Het voornaamste doel is het verminderen van het overstromingsrisico en verbeteren van het 25 kilometer lange kanaalsysteem; van Doorsteek tot Uitkijk. Binnen het project zullen ook de bestaande sluizen worden aangepakt. De uitvoeringstijd is voorzien voor 22 maanden met 12 maanden constructietijd.
    … ”

    Er gebeurt dus veel meer.

    Tja go. Set kong !

    Wij werken aan een beter Suriname.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  6. Geweldig nieuws weer. Dit soort dingens neemt tijd. Veel Surinamers denken dat dit soort projecten makkelijk is om uit te voeren. Om goed te kunnen uitvoeren moet tijd genomen worden anders betaal je te veel geld en is het werk niet goed uitgevoerd. Shappoo regering Chan


    Maak melding
  7. De vele leningen van deze regering kunnen we straks niet meer bijhouden.Het moet tot deze figuren zijn doorgedrongen dat een land tot ontwikkeling brengen geld kost. Dit geld moet geleend worden.

    Maar we kunnen nu al zeggen dat dit project een doodgeboren kind is.De ontgroening van het Saramacca kanaal is maar voor korte duur.Binnen de korste keren is het kanaal weer dichtbegroeid.Het kanaal is nu al op de meeste plekken voor 80% tot 90% dichtgegroeid.In de tropen gaat dit hard. Daarnaast is het verwijderen van de begroeiing aan de oevers niet van permanente duur. Binnen de kortste keren zal alles weer overwoekerd zijn.

    In feite moet men langs de hele lengte van beide oevers stalen wanden plaatsen.Vervolgens moet men elke maand de nieuwe begroeiing verwijderen op een milieuvriendelijke manier. Maar in de Surinaamse vocabulaire komt het woord permanente onderhoud bij de overheid niet voor.Sarie torie.Friends & Familie zullen er financieel er alleen maar beter van worden.


    Maak melding
  8. @RobG. Fu san ede ju pessimistisch so. Het is ons aller belang dat het project succesvol uitgevoerd wordt. Zoek een baan als projectbegeleider dam kan je erop toezien dat het een succes wordt.


    Maak melding
  9. Mi Dati, heb je niet door dat Santokhie en zijn team goede sier willen maken bij de komende verkiezingen. Ze willen scoren door binnen anderhalf jaar het complexe afwateringsvraagstuk in orde te krijgen. Ze gaan brokken maken omdat nu al vaststaat dat ze half werk gaan afleveren.Er moet ook door friends & familie geld gemaakt worden. READ MY WORDS.


    Maak melding
  10. @ RobGay

    ”Je lult weer uit je nek”, Jou afgod heeft ook geen kloten gedaan!
    We hoeven niet zo ver te gaan, zelfs in de binnenstad Par,bo Noord
    deed hij toen ook niets.) Aan de Pater Weidmannstraat is de trens altijd
    een zooi geweest, het gras groeit meters hoog maar werd niks gedaan!
    David Symonsstaat dito, en nu lul je van Chan, wat voor een ”Mietje”
    ben je eigenlijk ?? Een goede raad voor jou, ” duikt weer je riool in,
    en houd je muil dicht”.

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  11. In 2024 tm 2028 gaat de natuur zich roeren. Zowel de natuur op Aarde als ook in de ruimte. Alles zal gespiegeld worden, dus het tegenovergestelde worden. Omdat het lichaam van mens en dier dat niet aan zal kunnen, zullen velen – de meerderheid van de mensen en dieren – sterven om opnieuw in een aan de nieuwe realiteit aangepaste lichaam geboren te worden.
    Dus…… Iedereen zal heel veel geliefden kwijtraken. Wees je daarvan bewust, dan zal de pijn van verlies draaglijker zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES