dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDesi Bouterse viert vandaag 78ste verjaardag

Desi Bouterse viert vandaag 78ste verjaardag

-

Does Travel - naar Suriname

Ex-president van Suriname, Desiré (Desi) Delano Bouterse, viert vandaag zijn 78ste verjaardag. Bouterse die vanaf 2010 tot 2020 president was van het land, werd op 13 oktober 1945 geboren te Domburg, als de zoon van Desiré Juliaan Bouterse en Wilhelmina van Gemert.

In 1968 vertrok Bouterse naar Nederland waar hij in het Nederlandse leger diende en werkte als sportinstructeur. Ook werkte hij op de militaire basis Seedorf in Duitsland. Op 11 november 1975 keerde hij met gezin terug naar Suriname en werkte als commandant op het militaire opleidingskamp te Zanderij. Later werd hij voorzitter van de Bond voor Militair Kader (Bomika), een vakbond voor militairen.

Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met Roy Horb en 14 collega-sergeanten, samen de “Groep van 16” genoemd, een staatsgreep in Suriname. Hierna groeide hij uit tot de meest omstreden figuur van Suriname. Zo is Bouterse in 2019 als hoofdverdachte in het strafproces rond de zogenoemde Decembermoorden in 1982, veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De zaak wordt momenteel behandeld in hoger beroep.

Ook wordt hij gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Moiwana-slachting van november 1986. Daarnaast is Bouterse in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf.

Onder het regiem van Bouterse braken slechte tijden aan voor Suriname met een militaire dictatuur tot aan 1987, toen de democratie met de verkiezingen van 1987 was hersteld. Langzaam aan werd de invloed van Bouterse en de militairen in het algemeen terug gedrongen. Na de terugkeer van een gekozen burgerregering, trachtte Bouterse via democratische weg aan de macht te komen. Op 4 juli 1987 richtte hij de Nationale Democratische Partij (NDP) op.

Met die partij probeerde hij in 1987, 1991, 1996, 2000, 2005 en 2010 een greep naar de macht te doen hetgeen hem uiteindelijk in 2010 lukte met de hulp van anderen. Een samenwerkingsverband eerst met de PALU, KTPI, DNP 2000 en de BVD als Megacombinatie en later een coalitie met de A-Combinatie en de Pertjajah Luhur maakte het mogelijk dat Bouterse op 12 augustus 2010 gekozen werd tot de nieuwe president van Suriname.

In 2015 werd hij herkozen en in 2020 verloor zijn partij de verkiezingen. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi kwam toen aan de macht.

Lees ook:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Deze maand zal de jackpot vallen in Su. Het zal enerzijds verdriet en anderzijds hoeraaah stemming zijn in mama-Sranang.
    Weest gerust alles komt…..citaat wijlen J.A.P. oeng ala djah Tay ori !


    Maak melding
  2. Weinig reden tot vieren
    wat valt er te vieren als je bij de verkiezingen bent weggevaagd, als je nooit meer een functie bij de overheid mag uitvoeren, als je weet dat het volk je beu is en uitgekotst heeft, als je best man for the job gevlucht is, terwijl hij zo onschuldig is ..🤣🤣🤣😂😂😂😞😞
    tsja dan blijft er weinig over😞😞😞😞😞


    Maak melding
  3. Vrijdag de dertiende👽 dag van de demonen met zwarte kat nog erger. De demonen worden wakker met zwarte kat nog erger brengt meer narigheid. Ik ken ook personen die op de dertiende jarig zijn dus geboren, hun zijn echte demonen uit de hel. Verjaardag zou ik niet vieren op zo’n dag.


    Maak melding
  4. Wat een negatieve reacties, hun inborst zal ook niet veel beter zijn.
    Van 2010 tot 2020 was het ook al negatief wat de klok sloeg, duivel, didibri enz. Enz. Alles was Bouta schuld.

    Nu vanaf 2020 hebben we een echte duivel en didibri aan de macht, eentje die Suriname echt tot een hel heeft gemaakt. Iedereen die kan vluchten gaat weg. Massaal trekken Surinamers weg.

    Door acties van deze Chan, smachten Surinamers naar Bouterse. Chan heeft Bouterse tot een van de beste Presidenten van het land gemaakt. Momenteel verachten Surinamers Chan de misleiden massaal. Het kan gebeuren


    Maak melding
  5. Sandra,

    ik vraag me af of je zelf wel een “zwarte kat of poes” hebt en indien JA, of die ook een “duivelse geest” heeft of juist een “beschermengel” is………


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES