maandag, april 29, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Binnenkort geautomatiseerd systeem om gronduitgiftebeleid bij GBB transparant te maken'

‘Binnenkort geautomatiseerd systeem om gronduitgiftebeleid bij GBB transparant te maken’

-

Does Travel - naar Suriname

Om het gronduitgiftebeleid bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer in Suriname (GBB) transparant te maken, zal er een geautomatiseerd systeem moeten komen. Daartoe heeft de Surinaamse president Chan Santokhi reeds opdracht gegeven aan GBB-minister Dinotha Vorswijk.

“Een zodanig goed beschermd geautomatiseerd systeem dat je direct kan zien wie welk perceel heeft aangevraagd. In dat systeem moet ook duidelijk zijn welke percelen er allemaal zijn en voor welke bestemming ze zijn. Nu is dat allemaal buiten die transparante sfeer, waardoor politiek enorm veel ruimte krijgt om daarbinnen te gaan manipuleren”, zei Santokhi maandagavond in het programma To The Point.

Het staatshoofd gaf aan dat gesjoemel met gronden niet iets van nu, maar al jaren bestaat. Om dit te veranderen zal binnenkort een presidentiële resolutie worden uitgebracht met betrekking tot richtlijnen grondbeleid.

Volgens de president geeft de Anticorruptiewet reeds aan waaraan de GBB-minister, GBB-directeur en grondinspecteur zich moeten houden, voordat een stuk grond wordt weggegeven. “Maar in die Anticorruptiewet is die strafrechtelijke norm niet aangegeven. Dus ik ben benieuwd hoe de procureur-generaal hiermee omgaat. Maar als er een hiaat is dan moet we aan die hiaten gaan werken. Maar wij zijn nu heel ver om een stukje ordening te brengen bij het ministerie van GBB, met niet alleen een geautomatiseerd programma, maar ook checks and balances”, aldus de president.

Santokhi merkte op dat wanneer de minister van GBB documenten ontvangt van een grondinspecteur of wie dan ook, zij voor honderd procent ervan uit moet kunnen gaan dat het een goed document is. “Dat gevoel heeft de minister vandaag niet. En die minister zegt me dat ze zelf in haar computer op Google Maps moet gaan checken of alles klopt. Zo kan je als minister niet werken. Dat je daar structuren hebt die met halve, valse en onvolledige rapporten komen. Wij sturen ze allemaal naar de procureur-generaal”, stelde hij.

Vandaar dat veel van deze zaken naar het procureur-generaal worden gestuurd. Dit zijn los van de bestuurlijke en beschermingsmaatregelen die er al worden getroffen. Hij is blij dat Vorswijk op zijn aandringen meegewerkt heeft om een aantal van de grondroof gevallen terug te draaien. Een aantal zijn teruggedraaid door de rechter.

Ook de grondconversie is bedoeld om de burger te beschermen. De president benadrukte daarom dat de negatieve perceptie die rond grondconversie wordt gecreëerd, moet worden weggehaald. Hij stelde dat er gekeken zal worden naar de opmerkingen en adviezen van de Staatraad, waarna de goede dingen zullen worden meegenomen. De bedoeling is dat de conversie al vanaf 1 november operationeel is.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Lieve mensen.
    Jij en ik weten hoe je bestuurlijk zaken voor elkaar kunt krijgen. Daarvoor moet je de juiste mensen op de juiste plaatsen moeten hebben zitten. Maar in Su gaat dat heel anders. Vriendjes politiek en bevoorrechten van familie staat hoog op de agenda. Oncapabele mensen bemannen posten die ze niet in staat zijn deze te kunnen leiden. Wat zou je dan opschieten met automatiseringssystemen. De computers moet je ook in staat zijn deze te bedienen en programma’s uit te werken. Het is een utopie om dit aan te nemen dat het dan vanzelf goed gaat.


    Maak melding
  2. Ongelooflijk deze slappe uitspraken v Chan. Maw het was al jaren n zooitje daarom beloof ik nu dat we t eindelijk gaan aanpakken. We gaan voorlopig niet optreden tegen profiteurs. Lees Jogi etc. Het gaat in de doofpot maar we beloven n andere aanpak. Geen ruggegraat.


    Maak melding
  3. Opdracht gegeven. Wie is chan om dat te doen. Zo werkt het niet.
    Je dient in overleg met de minister en ITC mensen te kijken welk computer systeem/ programma ze kunnen kopen en gebruiken om de uitgave van gronden duidelijk te maken.
    Opdracht gegeven???? Ga leren praten.


    Maak melding
  4. Daarbij moet er een grondig onderzoek komen overeen de periode, die teruggaat vanaf 1975. Dan kan men ook zien, wie vanaf die tijd heeft gesjoemeld met overheidsgronden. En dan terugvorderen en vervolgen.
    Op de site van GLISS kan je al het een en ander volgen. Maar dat is niet voldoende.
    Er zullen altijd corruptelingen bestaan( inherent aan de mens). Maar hetgeen moet niet zo zijn, dat de minister zelf de aanvragen moet onderzoeken en beoordelen. De minister moet kunnen rekenen op de bevoegde ambtenaren. En daarbij een controle mechanisme instellen.


    Maak melding
  5. De president is DE BAAS over de ministers en geeft, uit hoofde daarvan, opdrachten aan deze respectievelijke ministers van zijn kabinet. Conform de Grondwet .
    Daarom is heb een democratische rechtsstaat ipv een dictatuur olv jouw duivel toen.


    Maak melding
  6. Debby schreef op de laatste regel:

    “Ga leren praten”.

    Nou Debby, aangezien vrijwel iedereen op dit forum, dagelijks meermaals kan “genieten” van jouw Nederlandse taalvaardigheid, zal ik Chan dringend aanraden om asap bij jou in de leer te komen……je beheerst werkelijk alle onderdelen van de Nederlandse taal “uitmuntend”…….

    Voor “blaka tee” op jouw vraag:

    “Hoe komt deze zwarte vrouw met van nature een kroeskop aan gladhaar????”…..

    Kijk tussen haar dijen dan vindt je daar jouw antwoord…….pas echter goed op…..ruik er beslist niet aan anders valt je neus spontaan van je gezicht…..:)……


    Maak melding
  7. Plotseling heeft deze zeer leugenachtige president het over geautomatiseerd systeem,alleen maar omdat mevr. DIANA POKI op de NPS feestvergadering daar over heeft gesproken….PS ; Waarom wordt de corrupte gladharige Dinotha VORSWIJK niet bedankt/ONTSLAGEN ?


    Maak melding
  8. Weet men dan niet dat behalve jogi ook anderen meer dan honderden gronden hebben? Dan noem ik namen als abrahams, bouta, gregory rusland, somo, etc. Dus alle politieke toppers.


    Maak melding
  9. Die figuren als XAVIER zijn de racisten zoals jogie. Communiseren kunnen ze niet, schuilen achter domme naam, denken dat elke vrouw zo hoerig is als hun moeder en zusters.
    Chan van je weet niet te praten.
    Hij kan niet eens een discussie voeten. Kan zn domme versjes herhalen
    XAVIER ga jij maar zn kont likken, ongeschoolde rover. Jij bent dommer dan je pres


    Maak melding
  10. @ Debby ik begrijp je punt,

    De president opereert voornamelijk vanuit het IK..!! Hij geeft opdracht, hij drukt de grond conversie door, hij gaat alles regelen, het is te gek voor woorden. Hij bepaalt alles, het is een machtsdronken figuur die fouten afschuift op anderen.

    Dinotha is slechts een marionet, die de opdrachten van haar partijleider en de president uitvoert. Ook onder deze regering, blijkt de automatisering geen prioriteit, dus ook dit initiatief zal wel minimaal 2 jr nodig hebben voordat het daadwerkelijk is geïmplementeerd en werkt!


    Maak melding
  11. Als ik kijk naar de namen incl. die van mezelf, zitten we afrika. En dan die reacties, de een nog racistisch er dan de andere. Eenheid is ver te zoeken, Suriname, het land van grote verschillen en een volk om je dood te schamen.

    En dan u mijn bijdrage over het artikel. Een dergelijk sw pakket is niet in de winkel te koop. Je hebt het hier over maatwerk met AI, die dus instaat is om beslissingen te nemen (in su kunnen mensen dat niet of ze zijn te corrupt) Suriname heeft niet de kennis en kunde in huis om het zelf te ontwikkelen en te beheren dus het moet uit het buitenland komen. (Functioneel-technisch beheer) incl. hw en de aanleg van de infrastructuur.
    Ik mis in het hele verhaal wel de rol van het kadaster. Lijkt mij overigens wel een mooi project,….
    Aangaande het sw pakket, misschien willen Debby en haar maatjes hiervoor op wtk helpen bij de ontwikkeling en beheer 😂😂


    Maak melding
  12. Chan moet gewoon kei hard beloven en verordenen, op straffe van ontslag en een boete voor iedereen betrokken bij een overtreding, dat alle grondhuur uitgiften van de laatste 15 jaar NIET in aanmerking komen van conversie want anders zijn ze voor dat er een actie plaats vindt al tig maal doorverkocht.
    Ook moet er een verbod komen op de uitgifte aan Stichtingen en moet de “prijs” in relatie staan tot de klapperwaarde, ipv 25 SRD ongeacht waar.


    Maak melding
  13. In Nederland lopen de ITC projecten van de overheid altijd uit en gaan gepaard met veel hogere kosten dan geraamd. Terwijl het land zeer goede ITC bedrijven heeft. Blijkbaar is het heel moeilijk nieuwe systemen af te stemmen op de oude, ook voor de ITC’ers.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES