dinsdag, mei 7, 2024
HomeNieuws uit SurinameSantokhi in Coronie: "Slechte tijden gaan voorbij, goede tijden komen eraan"

Santokhi in Coronie: “Slechte tijden gaan voorbij, goede tijden komen eraan”

-

Does Travel - naar Suriname

“Slechte tijden gaan voorbij, goede tijden komen eraan. We hebben drie jaren ingeleverd, nu is de tijd aangebroken om terug te krijgen; we gaan de kokosnoten plukken”. Dit heeft president Chandrikapersad Santokhi dinsdag aan de Coronianen meegegeven in zijn toespraak tijdens de lancering van een kokosproject.

Pomeroon Coconut & Spices zal de komende maanden 65.000 kokosbomen planten in het district Coronie. Dit heeft CEO Neil Passmore dinsdag op een ceremonie in Totness aangekondigd. Het bedrijf richt zich op de 4-C-filosofie: coconut, community, carbon en collaboration.

Het bedrijf streeft ook naar gemeenschapsprojecten, werkgelegenheid en lokale betrokkenheid. De carbon credit-gedachte wordt naar zeggen van de president ook geïntegreerd.

“Ik heb een vijfde c toegevoegd voor Coronie en moedigde Coronianen aan om klaar te zijn voor werkgelegenheidsgroei. Coronie wordt weer een echt kokosdistrict. De bedoeling is dat er later uitgebreid wordt van 1.000 naar 5.000 hectare, dus er komen mooie dagen voor Coronie”, aldus het staatshoofd.

Het Tambaki-visproject zal volgens Santokhi ook in Coronie worden gevestigd, wat zal zorgen voor meer werkgelegenheid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Mega landbouw en veeteelt is altijd beter en duurzamer dan mijnbouw. Ik hoop dat dit een goed begin is voor een nog grotere succesvolle duurzame lange termijn project. De coronianen moeten wel goed begeleid worden. Eventueel een paar ervaren maleisiers of Indonesiërs consulten voor advies. Ik heb daar duizenden hectares aan palmteelt waargenomen.


    Maak melding
  2. Denk dat de coroniaan daarvoor niet geschikt is om kokosnoten te planten want dan hadden ze dat allang gedaan. Denk meer aan haitianen die echt hard werken voor de kost. Maleisiërs of indo mensen werken in gotonroyon verband, de saamhorigheid ondeling.


    Maak melding
  3. In die landen, zijn ze echt bezig met genoemde teelt. Door simpele irrigatie system, en onderhoud houden ze alles in werking.

    Waar nodig, springt de regering bij.
    Het eindproduct te zien is een must.


    Maak melding
  4. Coronianen pas op. Denk je dat deze man ineens na 3½ aan coronie denkt?? Eerste wat hij gedaan heeft is het asfalteringprojekt stoppen. Kijk naar jullie hoofdweg. Laat dat jullie 1 ste eis zijn. Ze komen jullie gronden jatten, schelpen gratis wegsjouwen.


    Maak melding
  5. Waarom zouden we Haitianen, Maleisiërs of Indonesiërs moeten binnenhalen om de cocoscultuur en cocosindustrie in Suriname op te zetten? Surinamers/Coronianen hebben in het verleden aangetoond zelf in staat te zijn een bloeiende cocosteelt en cocosindustrie op te kunnen zetten. De cocosteelt in Coronie werd de nek omgedraaid toen de oost-west verbinding geopend werd EN Liekens Oil het MONOPOLY kreek van de overheid om als enig bedrijf geraffineerde cocosolie (de z.g. geurloze Hollandse Cocos-olie) te mogen.produceren en verkopen in Suriname. Alle kleine cocos-olie producenten gingen falliet en alle bij-aktiviteiten in Coronie zoals de vakensteelt, kippenteelt en honing produktie gingen ook verloren voor Coronie. De jonge mensen, die geen toekomst meer zagen in Coronie, trokken weg naar Paramaribo en Nederland en Coronie veranderde van Het Land van Melk en Honing in een ‘broko pernasi’. De achteruitgang van de kleinlandbouw in Coronie kwam.door gebrek aan steun.van de overheid en niet door luiheid van de Coronianen. Hetzelfde gebeurt nu met de kleinlandbouw in Nickerie; gebrek aan steun en integendeel tegenwerking door de overheid en groot ondernemers. Kleine ondernemers, of het nu Coronianen of Nickerianen zijn, zullen op die manier natuurlijk de klein landbouw zo snel mogelijk willen verlaten.


    Maak melding
  6. Waarom zijn wij sranan mangs altijd negatief. Geef coronie eindelijk het vertrouwen zodat coronianen tot bloei komen met hun handel:olie,vis, vlees,. Ze hebben in het verleden wel bewezen. Wegrennen (moni doro) is geen optie. Wroko & mik Money….


    Maak melding
  7. Das nou een buitenlandse investeerder.
    Een goeie ook.
    Waarschijnlijk heeft de cio vd brainwash-gang geen garbage gevonden, dus gaat deze investering geruisloos voorbij.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES