maandag, april 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameDelegatie Nederlands ministerie Sociale Zaken bezoekt ministerie AWJ in Suriname

Delegatie Nederlands ministerie Sociale Zaken bezoekt ministerie AWJ in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Uitwisseling van informatie over beleidsgebieden en potentiële samenwerkingsgebieden stonden centraal bij een ontmoeting tussen hoge functionarissen van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en een delegatie van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), tijdens een werkbezoek in Suriname.

Partijen hebben kennis uitgewisseld over hun beleidsgebieden en uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Daarnaast zijn de interessegebieden kenbaargemaakt die kunnen leiden tot mogelijke samenwerking. De delegatie van SZW heeft enorm belangstelling getoond voor arbeidsomstandigheden in Suriname en het functioneren van de diensten van het ministerie. De interesse tot mogelijke samenwerking is wederzijds getoond.

De bijeenkomst heeft plaatsgevonden op 19 september 2023 in de trainingszaal van het Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS).

Genti Mangroe, directeur Jeugdzaken heeft namens minister Steven Mac Andrew de delegatie van SZW toegesproken. Zij is van mening dat kennisuitwisseling op beleidsniveau kan bijdragen tot verbetering binnen verschillende beleidsgebieden. Vanuit AWJ zijn verschillende presentaties gehouden over het structuur en de taken van de verschillende departementen binnen AWJ. Ook zijn de gebieden van interesse en samenwerking kenbaargemaakt. Mangroe beschouwt deze ontmoeting als een welkome gelegenheid om kennis op beleidsniveau op te doen en mogelijkheden tot samenwerking te bekijken. Aan de delegatieleden is een inzichtvolle sessie toegewenst.

Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken (JIZ) van AWJ, heeft een uiteenzetting gepresenteerd van de beleidsgebieden en de werkarmen van het directoraat Arbeid, waaronder de beleidsonderdirectoraten Arbeidsmarkt en JIZ vallen. Hij heeft de gebieden van interesse en samenwerking gepresenteerd. Voor het arbeidsmarktgebeuren gaat het om de werking van het systeem van de werklozenuitkering, de formulering en uitvoering van werkgelegenheidsprogramma’s, modernisering van de arbeidsbemiddeling, capaciteitsversterking van het personeel van het directoraat Arbeid en het moderniseren van de vakscholen van AWJ.

De gewenste samenwerking op het gebied van arbeidsrechten betreft versterking van de wetgevingscapaciteit, verdere modernisering van de arbeidswetgeving met name veiligheid, gezondheid en welzijn, flexibele werkregelingen en regelgeving met betrekking tot kinderarbeid. Ook de versterking gefragmenteerd sociaal zekerheidssysteem (evaluatie en bijstelling waar onder het wettelijk kader, governance en financiering), versterking voor rechtsbescherming bij onder andere ontslagzaken (beoordeling en afhandeling). Verder verbetering en introductie van wetgeving en programma’s betreffende gelijkheid op de werkplek (inclusief seksuele intimidatie) en regulering van de arbeidsmarkt onder andere met betrekking tot uitzendbureaus.

Madhoeri Moenesar, onderdirecteur Nationale Jongeren Aangelegenheden (NJA) heeft de delegatie ingelicht over de ontwikkelingen binnen NJA gericht op jongeren. De gebieden van interesse en samenwerking zijn gericht op de inrichting van de jeugdzorg, specifieke maatregelen voor de jeugdproblematiek en stages op deze gebieden, scholing en bijscholen van het personeel van Jeugdzaken voor coaching en counseling van jongeren/risicojongeren waaronder vroegtijdige schoolverlaters, tienerouders en andere kwetsbare groepen. Maar ook opvoedingsondersteuningsprogramma’s voor ouders en verzorgers, ondersteuning bij het ontwikkelen van educatieve programma’s voor de jeugd en het opzetten van multifunctionele safe spaces voor jeugdigen.

Merlien Nelson, regionaal hoofd op het directoraat Arbeidsinspectie gaf naast een uiteenzetting van de beleidsgebieden en de werkarmen van de Arbeidsinspectie ook de gewenste gebieden van interesse en samenwerking aan. Het betreft ontwikkeling van een Occupational Safety and Health Administration (OSHA) en training, stages inzake de inspectie- werkzaamheden bij de offshore oliesector, delen van “best practices, het opleiden van de aspirant arbeidsinspecteurs, bijscholen en bijtrainen van de arbeidsinspecteurs, ondersteuning bij de formulering van maatregelen en strategieën voor wat betreft kinderarbeid.Verder gaat het om het opzetten van een arbeidsinspectie-database en een ‘Train the trainers’ programma met betrekking tot de interne opleidingen van Arbeidsinspectie en on the job training.

Myrthe de Vlieger, delegatieleider SZW, is ingenomen met deze kennisuitwisseling . Zij heeft opgemerkt dat er op beleidsgebied veel overeenkomsten zijn. De mogelijkheid tot samenwerking wordt daarom niet uitgesloten. Aan SZW zijn de boekwerken ‘Gids Arbeidswetgeving Suriname’, en de ILO-publicatie”The System of Labour Administration in Suriname” overhandigd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Waar blijven de reactie,s van de blanke haters ?????
    Ten tijde van DDB, zou dit niet mogelijk zijn!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  2. Oudere Surinamers in Nederland, waarvan een deel nooit gewerkt heeft of kort gewerkt heeft, hebben een gat in hun AOW en hebben geen (klein) pensioen. Deze groep Surinamers leven gewoon in armoede in Nederland.

    Een groot gedeelte van de Surinamers in Nederland/beroepsbevolking die mogen werken, zijn werkloos, zijn veel al laag geletterden/ongeschoolden leven van een uitkering van Sociale zaken.

    Nu gaan deze ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken naar Suriname. Wat gaan ze daar doen? Als de Surinamers in Suriname denken dat ze een doos met ekkers brengen, zullen ze bedrogen uitkomen. Deze ambtenaren zijn meer geïnteresseerd in de Surinamers in Nederland met een uitkering, na te gaan of die bezittingen, goederen in Suriname hebben e/o gaan erven of hebben geërfd. Die mogen wel op hun hoede zijn, want die zullen het wel merken

    Nederland is alleen bezig met haar enige eigen belang en niet in het Surinaams belang.

    In Suriname zijn er nog steeds huisbedienden die voor een paar grijpstuivers klaar staan voor hun meesters en hun eigen volk verraden

    De koopman en Dominee.


    Maak melding
  3. Heel goed initiatief!
    Bestuurskunde-kennis is hard nodig.
    Tuurlijk zijn er veel overeenkomsten, helaas sinds 75, geen letter verandert.

    Het verschil in ‘rijkdom’ tussen beide landen is heel goed te zien op de foto!
    De uitgehongerde suri’s staan achterop en de volgevreten Hollanders staan op de voorgrond.

    Oooh wacht….


    Maak melding
  4. Het is zo jammer dat landen niet hun eigen systeem opzetten maar klakkeloos alles van andere landen overnemen. Wat erroe leidt dat het andere land alle gegevens in handen krijgt en daar flink misbruik van kan maken. Misbruik maken, daar zijn de Westerse landen heel goed in. Ik denk dat Suriname nog niet 20% van de gegevens over haar eigen bevolking beschikt dan wat er allemaal staat opgeslagen in de Westerse databases.


    Maak melding
  5. @Passant bemoei je met de ouderen in Su waar ze verhongeren omdat de AOV en pensioenen waardeloos zijn. Ik ben 1 van de ouderen met een klein pensioentje en een AOW-gat maar ben gelukkig daarmee, in Suriname had ik allang een grafgat met die 35 euro AOV. En Passant zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten want ik vraag mij af waarom deze mensen worden uitgenodigd als de Surinamers ze allemaal wantrouwt. Jij hebt een hele hoge pet op als het gaat om jou afgod Chan maar het is deze meneer Santhoki die alles over de Surneds wou doorgeven aan de Nederlandse instanties. Dus Passant hou je bezig met je mensen in Su.


    Maak melding
  6. @Passant👌 ik geef jou zeer groot gelijk 100 % je schrijft de waarheid. Leven in Holland is een grote en zware uitdaging tussen zoveel allochtonen en Turken en marokanen die je eng loeren en Pakistanen en moslims etc hun denken dat Surinamers nog steeds slaven zijn en doen lastig en zoeken veel ruzies etc hun worden nooit onderzocht op uitkeringsfraude en nu deze witte lui loeren vanuit Holland en nu uit Suriname domme Surinamers en deze witte lui weten hoe hun arme Surinamers goed kunnen inpakken als mooie kado🎁🎊🎉. Goud gestolen van Suriname VOC Goudschatkist is leeg uit Suriname van Hollands misdadigers leeg Hollands schatkist leeg dus nu zo triest dit gebeuren , gelukkig heb ik geen uitkering anders zou ik in doodkist liggen in Holland door deze witte demonen monsters ook allochtonen die er tussen zitten triest demonen. Hollands schatkist leeg dus nu stomme Surinamers inpakken en ons dood pesten in NL deze rot demonen.🥷🥷


    Maak melding
  7. Deze ambtenaren zijn meer geïnteresseerd in de Surinamers in Suriname, maar in de Surinaamse Nederlander met een uitkering, na te gaan of die bezittingen, goederen in Suriname hebben e/o gaan erven of hebben geërfd. Die mogen wel op hun hoede zijn, want die zullen het wel merken


    Maak melding
  8. Jammer dat Surinamers in Surinamers, niet weten wat samenwerken inhoud.
    Ze zouden, allang meedraaien met in de nuchtere wereld.

    Zelf willen ze niet werken, maar wachten dat anderen voor hun het doen.
    Of wachten op landen als Tsjaad, Sudan, Congo of omringende landen.

    Ze vertrouwen niet in de Surinaamse koning. Wanneer, komt de Afrikaanse koning?


    Maak melding
  9. De Nederlandse ambtenaren van het ministerie van Sociale zaken zijn in Suriname om informatie van Surinamers in Nederland die een uitkering hebben, niet werken, maar wel bezit, goederen in Suriname hebben te weten te komen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES