maandag, april 29, 2024
HomeNieuws uit SurinamePeneux over minister Ori: "Arrogantie! Arrogantie maakt hem dood"

Peneux over minister Ori: “Arrogantie! Arrogantie maakt hem dood”

-

Does Travel - naar Suriname

Oud-minister Robert Peneux is na een evaluatie tot de conclusie gekomen dat arrogantie een groot probleem is bij MINOWC-minister Henry Ori. Hij stoort zich vooral eraan dat Ori recent aan protesterende leerkrachten heeft aangegeven dat zij hun bestedingspatroon moeten gaan veranderen.

“Arrogantie! Arrogantie maakt hem dood. Want je moet kunnen inleven in het niveau van de leerkracht. We weten dat het leven duur is, maar hoe ga je dat aan een leraar komen zeggen”, zei Peneux in het programma Interactief op D-TV.

Peneux, die zelf ook onderwijsdirecteur en minister was in de NDP-regeerperioden, kan zich niet voorstellen dat Ori de ‘mislukte’ onderwijsvernieuwingen uit de periode van Marie Levens (NPS) normaal heeft voortgezet, terwijl die zelf ook van buiten hoort wat de problemen zijn. Hij vraagt zich af wat de bewindsman precies van plan is. “Wilt u generaties vernietigen? Of bent u daar als kwaliteitsbewaker?”, aldus Peneux.

Het slecht beleid welke Levens en Ori op het MINOWC hebben gevoerd, is volgens Peneux het bewijs dat “leri ne puru dong”. Deze personen hebben volgens hem jaren op universiteiten gedoceerd, waardoor zij niets weten over het basisonderwijs (glo, voj en vos) in Suriname. “Je gaat dan praten, die woorden gaan boven de mensen zweven en ze gaan je niet snappen. Ook al ben je professor of hoogleraar. Dan ben je misschien gespecialiseerd op een bepaald vakgebied. Maar het Onderwijs managen is een andere chapiter. Wanneer we minister zijn, dan denken we dat we alles weten. De kunst van leiderschap binnen het Onderwijs is kader betrekken, ideeën aanhoren, consolideren en kunnen uitvoeren. Je moet het basisonderwijs in facetten kennen om als leider te kunnen sturen”, stelt hij.

De gewezen onderwijsminister vindt nog steeds dat er een diepgaand onderzoek bij het MINOWC moet komen over de besteding van de 100 miljoen Amerikaanse dollars voor de onderwijsvernieuwingen. Want terwijl er zoveel geld gestopt is in de onderwijsvernieuwingen, merkt hij dat het onderwijssysteem in Suriname letterlijk is ingestort.

“We hebben drie generaties aan kinderen die niet kunnen lezen en schrijven. We hebben praktijklokalen die niet zijn gebouwd. Maar er wordt elke keer gezegd en doorgedrukt dat het ze 100 miljoen US dollars heeft gekost, dus ze kunnen niet terug”, aldus Peneux. Hij voegt eraan toe helemaal niet tegen vernieuwingen te zijn, maar dat deze doordacht en gefaseerd moeten gebeuren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. De gebouwen en erven van de scholen zien er niet eens uit. Triest dat kinderen daar onderwijs moeten volgen. $100 miljoen is geen klein bedrag. Waar is ht geld aan besteed.
    Orie zn gezin woont hier niet.
    Ik hoor dat hij in Torarica woont. Wie moet dat betalen????
    Robert was 50000x beter als Minister voor Onderwijs. Over hem had men zoveel tekeningen te maken. Laten duezelfde VHPers nu over Orie maken. Neppe professor.


    Maak melding
  2. De opgeblazen kikker komt met verwijten en dat terwijl hij zelf een grote puinhoop heeft gemaakt van het onderwijsstelsel. Het is dankzij hem dat een heleboel leerkrachten de benen hebben genomen, want hij regeerde als een dictator.
    Soso dong e kier a kondre…


    Maak melding
  3. Onder jouw leiding heb je totaal geen moer gepresteerd en door Nederland geschonken lesmateriaal kwam regelrecht in de goor terecht. Dus even je grote kwebbel voor heel lang dichthouden.
    Ori arrogant ?
    Mi mars papa


    Maak melding
  4. Hahaha, werkelijk een opgeblazen shrek-kikker die nooit meer een mini-ster zal worden want die shrek is de ergste en hoogste arrogantste persoon te vinden is in su. Vraag maar aan een ieder en hij schaamt zich niet om zich openlijk te uiten, foei toch, hou de eer aan jezelf, shrek!!!


    Maak melding
  5. “We hebben drie generaties aan kinderen die niet kunnen lezen en schrijven. Bedankt bouterse
    haha
    hier valt niet tegen op te boksen ondanks dat een enkeling de heer Peneux wil aanduiden als “het veld”. ROFLMAO


    Maak melding
  6. Famiri ho ho hoooooo, Shrek was wel edelmoedig!!!!! Hij ging door het vuur voor zijn Fiona.
    Dus famiri Peneutje vergelijken met Shrek is haast debiel!!!!!

    Peneutje heeft zijn kans gehad, misschien moet hij tot rust komen te Leonsberg met zijn mati druga baas.


    Maak melding
  7. Peneux; tap joe bigie gho! Kijk wat jij en je kornuiten hebben achtergelaten, droomt zeker naar de goede oude tijd no smeerlap maar helaas, baas is zo goed als dood.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES