maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisJodensavanne in Suriname door UNESCO aangemerkt als werelderfgoed

Jodensavanne in Suriname door UNESCO aangemerkt als werelderfgoed

-

Does Travel - naar Suriname

De historische Joodse nederzetting Jodensavanne in Suriname, is aangemerkt als werelderfgoed. Vanwege de “uitzonderlijke universele waarde” van de locatie heeft UNESCO de voordracht unaniem goedgekeurd.

Jodensavanne, gesticht in de zeventiende eeuw, ligt aan de brede Surinamerivier, bijna 70 kilometer ten zuiden van Paramaribo. De site beslaat twee begraafplaatsen, de ruïne van een synagoge, oude aanmeerplaatsen, bakstenen funderingen van woningen en overblijfselen van de koloniale militaire overheersing.

Het erfgoed beslaat ook de begraafplaats van Cassipora, een dorp dat rond 1650 is gesticht. Het is de oudste originele en best geconserveerde Joodse begraafplaats van de Amerika’s, volgens de stichting Jodensavanne. Cassipora en Jodensavanne waren in de zeventiende eeuw “de enige dorpen ter wereld die eigendom waren van Joden, door hen werden bestuurd en door hen werden bewoond”.

De voormalige nederzetting ‘Jodensavanne’ ligt ongeveer zeventig kilometer ten zuiden van Paramaribo, op de rechteroever van de Surinamerivier. Hier werd rond 1650 de eerste gemeenschap in Suriname gesticht, de grootste Joodse nederzetting op dit halfrond. In die tijd werden zij eerst door de Britten in 1665 en later door de Nederlanders in Suriname verwelkomd.

In die tijd kregen de Joden een stuk grond bij de Cassiporakreek, maar spoedig daarna verhuisde de gemeenschap naar een heuvel met uitzicht op de Surinamerivier: de Joden­savanne was een feit. De synagoge, waarvan de ruïnes nog te zien zijn (foto), is het eerste architectonisch belangrijke gebouw in Amerika, en een van de oudste. Het is een herinnering aan de pioniers van het Amerikaanse Jodendom.

Omstreeks 1832 verhuisden de Joden naar Paramaribo en telt de Jodensavanne geen inwoners meer.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Wie is UNESCO.
    Unesco is zelf een corrupte instelling. Het land bepaald wat zijn nationaal erfgoed is en Unesco.
    Omdat het nu Jodensavanna heet is het plots Unesco erfgoedinstellingen geworden. Laat deze gasten het land uitflikkeren. Ze brengen alleen maar meer schaden toe.
    Jodensavanna is een plantage die geacht wordt in bedrijf te zijn waar bedrijvigheid wordt uitgevoerd.
    Einde oefening!!


    gemodereerd
  2. Jodensavanne is leuk hoor, daar niet van.
    Maar ze willen mij hiermee toch niet komen vertellen dat JodenSavanne in Suriname de gelijke is van Matu Picchu in Peru, de Piramides in Egypte, Taj Mahal in India of Angkor Watt in Cambodia? Jodensavanne is in mijn, ondeskundige ogen, gewoon letterlijk een ‘broko pernasi’. Wil iemand mij uitleggen wat er, afgezien van de naam, zo bijzonder is aan de Jodensavanne?


    gemodereerd
  3. Wat ik mis. Is dat Jodensavanne draaide op slavenarbeid met 600 plantages en 9000 slaven. Met geen woord wordt gerept over de slavenbegraafplaats met naamloze graven. De meeste Joden zijn naar de VS vertrokken toen het minder ging met Suriname. Alsof er een taboe heerst in Suriname op de ware geschiedenis van jodensavanne.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES