zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurPresident Santokhi: “Agressievere aanpak nodig om achterstand Inheemsen in te lopen”

President Santokhi: “Agressievere aanpak nodig om achterstand Inheemsen in te lopen”

-

Does Travel - naar Suriname

“Als we kijken naar de positie van de Inheemsen, dan merk je dat er nog een scheefgroei is. Ze zijn nog ondergewaardeerd en hun sociaal maatschappelijke positie is nog achtergesteld. Het ligt aan ons, als land, zeker deze regering en als president om verandering daarin te brengen samen met de Inheemse organisaties en het traditioneel gezag”. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi in zijn toespraak op het Onafhankelijkheidsplein bij de viering van Dag der Inheemsen, georganiseerd door de Stichting Amazone Markt Suriname en de Organisatie van Inheemse Volken in Suriname (OIS). Naast de president waren minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur (minOWC) en DNA-voorzitter Marinus Bee aanwezig. Ook zij onderstreepten de belangrijkheid van deze dag. 

Het staatshoofd zegt dat hij vertegenwoordigers van de Inheemse bevolking zelf betrekt bij het beleid om de achterstanden sneller weg te werken. Zo heeft hij intussen leden van Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) in een presidentiële commissie opgenomen zodat die achterstanden weggewerkt kunnen worden.

Voor wat betreft de grondenrechten van de Inheemsen en overige tribale volken, gaf Santokhi aan dat de regering er alles aandoet om die bij wet te erkennen. Ook wordt er gezorgd voor de bescherming van de leefgemeenschappen van de Inheemsen. Als voorbeeld noemde hij de ongecontroleerde houtkap, waaraan de regering direct een stop heeft moeten zetten. “Er is een commissie die het beleid helpt formuleren voor het uitfaseren van houtkap”, aldus de president.

Verder, zo stelt het staatshoofd, zet de regering zich in om voor de eerste keer een wet aan te bieden aan het parlement voor erkenning van traditionele geneesmethodes en medicijnen. Zo krijgen de Inheemse broeders de mogelijkheid inkomsten te genereren. Binnenkort komt er een grote conferentie om hierover verder van gedachten te wisselen. De Inheemsen zullen ook hierbij betrokken worden.

Daarnaast ontfermt de staat zich ook over de ontwikkeling van de gebieden waar deze groepen wonen. In Apoera bijvoorbeeld is er reeds een bakkerij, ijsfabriek en aanmeersteiger geopend en aangelegd. De weg naar Apoera wordt intussen ook in orde gemaakt. Volgens de president moet deze weg binnen een jaar af zijn.

Het staatshoofd is van mening dat de Inheemsen op het gebied van onderwijs en gezondheid enorm achterlopen, maar voegt eraan toe dat de regering dit zal aanpakken. “We gaan dit moeten aanpakken en de presidentiële commissie zal nog agressiever moeten werken met de verschillende ministeries om die achterstanden in te  lopen”, aldus president Santokhi. Hij feliciteerde alle Inheemse gemeenschappen met de Dag der Inheemsen.

President Santokhi heeft tenslotte een rondleiding gehad op het Onafhankelijkheidsplein, waar hij enkele stands van Inheemse ondernemers heeft bezocht. Tevens heeft het staatshoofd een ontmoeting gehad met de Culturele Vereniging Wayono en de Inheemse beweging ‘Five Nations’, onder leiding van Norine Bolman-Brank. Daarbij heeft hij een Inheems kunstwerk in ontvangst mogen nemen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. Schaamteloos. Vorig jaar, dit jaar of volgend jaar, de speech kan je copy pasten. Holle beloften. Onderdeel v n failed state.


    gemodereerd
  2. Je bent 3 jaar aan het traineren en nu kom je met een statement!
    Veel beloven weinig geven doet een … in vreugde leven.
    Deze mensen verwachten nu toch echt resultaat president!!!


    gemodereerd
  3. Door de agressieve aanpak van de president is de koers in drie jaar tijd agressief gestegen, de benzine prijzen zijn agressief gestegen en de prijs van de eerste levensbehoeften zijn agressief gestegen. Daartegenover blijft de president agressief doorgaan met zijn family and friends beleid en blijft de president agressief veel reizen met family and friends. Ja beste Chan, door jou agressieve beleid pienaart het arme volk in Suriname en jou family and friends leiden een luxe leven.


    gemodereerd
  4. Chan zit op die stoel om de belangen friends and family grootgrondbezitters te bekoren.
    Deze reactie heeft weinig kans bij de wb journalisten van Waterkant.


    gemodereerd
  5. Aan een agressievere aanpak om een achterstand weg te werken, heb je meestal niet veel. Onze president zou eens een liefdevolle aanpak moeten uitproberen.


    gemodereerd
  6. Je hebt jezelf weer onbeschrijvelijk belachelijk gemaakt. Niemand die nr je luisterde. Zwaar genegeerd.
    Je hebt de indiaan beledigd om de cassirie niet te drinken. Waarom moet die man uit dezelfde kalebas drinken?? Je weet niet hoe het hoort.


    gemodereerd
  7. Hoe schijnheilig wil je het nog hebben. De VP met zijn inheemse uitdossing in DNA, terwijl de goede man verantwoordelijk is voor de vervuiling van de rivieren met kwik en andere troep, de rivieren waarvan dezelfde inheemsen die hij zogenaamd wil eren met zijn uitdossing afhankelijk zijn voor hun dagelijkse eten.
    Dan heb heb je nog onze president met zijn blablablabla praatjes over achterstelling van de inheemsen, terwijl de inheemsen zich in alle bochten moeten wringen om een beetje aandacht te krijgen van deze president. Hij heeft weer een commissie geformeerd, jawel het is geen leugen, heeft hij zelf verteld. Iedereen weet hoe het afloopt met een presidentiële commissie. Baia mensen hebben dre ai hôr.

    Uit de media: “Het voorstel van president Lula om te streven naar de reductie van ontbossing tot nul in 2030 is unaniem geaccepteerd”, zegt de Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken. Dat is opmerkelijk, omdat internationale media melden dat er geen akkoord is. Ramdin is samen met milieuminister Marciano Dasai afgevaardigde voor Suriname bij de conferentie. President Santokhi was afwezig.
    Suriname heeft veel illegale goudwinning met kwik en het zeer giftige cyanide. Daarom is het veelzeggend dat president Santokhi niet aanwezig is”.
    Dit noemt men (inheemse) belazerij, volksverlakkerij. Jip en Janneke


    gemodereerd
  8. Is utopie president Santokhi.
    En dat weet jij dondersgoed!!!
    Hoeveel keren je ook een ezel gaat wassen maar zodra hij zand tegen komt, gaat hij gelijk tegen de vlakte!!!!


    gemodereerd
  9. Zo at ik bamie uit 1 bord met een marronvrouw. Heeft die vrouw hem ooit nog gezien?? Zoals hij jullie niet vertrouwd zo moeten jullie hem niet vertrouwen. Gelukkig hft hij geen kindje opgetilt


    gemodereerd
  10. santokh , de inheemsen hebben een achterstand , en dat komt omdat bouterse ze links liet liggen en met sopie en kraaltjes ze op het verkeerde pad heeft geleid , en de chinezen daar hout konden kappen en goud kunnen delven en daardoor zijn ze agressief geworden , dus inheemsen zijn dom gehouden , santokhi weinig inheemsen hebben naar u geluisterd tijdens uw speech , u ging af als een gieter , u bent te soft , u treed niet op , u bent bang voor bouterse en brunswijk , wij willen iemand die bouterse met zijn club en brunswijk daadkrachtig aanpakt , zodat wij het gewone Surinaamse volk verlost zijn van die criminelen


    gemodereerd
  11. aanhangers van bouterse , debby , pony , robg , faya mang , cornelis , eigen+mening , goh jullie maken jullie druk , waarom jullie vriend bouterse heeft de inheemsen verneukt en dat is toch in jullie straatje , door jullie vriend bouterse zijn de vredelievende inheemsen agressief geworden , ze zijn crimineel geworden en straks zal er geen inheemse over zijn , dankzij bouterse


    gemodereerd
  12. Het is dat de Inheemsen zelf geen ideeën hebben en ook zelf geen initiatieven nemen. Het enige wat ze doen is klagen dat ze nergens goed voor worden bevonden.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES