donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurExpositie Traditionele Klederdrachten moet bezoekers terugvoeren naar geschiedenis

Expositie Traditionele Klederdrachten moet bezoekers terugvoeren naar geschiedenis

-

Does Travel - naar Suriname

In het expositiecentrum De Hal aan de Grote Combéweg is president Chandrikapersad Santokhi de eer te beurt gevallen de Expositie Traditionele Klederdrachten voor geopend te verklaren. De activiteit wordt in het kader van de viering van 160 jaar Keti Koti georganiseerd door de Subcommissie 160 jaar Keti Koti Dey en de Nationale Commissie Jubileumjaren.

Het staatshoofd benadrukte dat de Surinaamse historische c.q. traditionele klederdrachten cultureel erfgoed zijn. Cultuurdirecteur Roseline Daan zei als lid van de Nationale Commissie Jubileumjaren dat de expo de bezoekers moet terugvoeren naar de geschiedenis.

De tentoonstelling handelt volgens haar over zowel het slavernij- als het koloniale verleden. Daan merkte op dat in die periodes van de verschillende groepen een deel van hun immaterieel erfgoed is afgepakt en de identiteit is weggenomen. Zij gaf de aanwezigen onder meer mee dat men pas na de slavernij met de alom bekende koto begon.

“Tijdens de slavernij kleedde men zich met daarbij het bovenlijf ontbloot. De koto is tien jaar na de emancipatie geïntroduceerd”, aldus de cultuurkenner, die ook aangaf dat de lange rokken met verschillende lagen en de angisa’s allemaal verschillende betekenissen en waarde hadden. Volgens Daan waren het de culturele uitingen zoals dans, kookkunst en klederdrachten die de mensen hun identiteit gaf.

Dat de traditionele klederdracht cultureel erfgoed is, staat voor president Santokhi vast. Het staatshoofd zegt dat de regering in het kader van natievorming alle groepen bij elkaar wil brengen. Hij merkte op dat deze natievorming wordt geëtaleerd middels de expositie waar er klederdrachten en andere uitingen van creolen, Hindostanen, Javanen, Chinezen, Inheemsen en marrons te zien zijn.

President Santokhi stond net als Daan stil bij de fusering van de verschillende groepen, maar benadrukte dat desondanks de verschillende klederdrachten niet verloren zijn gegaan. “Deze historische klederdrachten zijn de brands voor ons en laten zich niet wegconcurreren”, aldus het staatshoofd, dat de nadruk legde op de culturele en emotionele waarde van dit erfgoed. Hij wees verder op de noodzaak om jongeren ook deel te maken van de kennis en het behouden van dit cultuuronderdeel.

Nadat het staatshoofd de expositie voor geopend had verklaard, waren er voordrachten van de verschillende etnische groepen. De eerste dag van de tentoonstelling – de activiteit loopt tot zondag 2 juli – werd ook bijgewoond door de vicepremier van Aruba Ursell Arends. Daarnaast waren ook first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de ministers Albert Ramdin, Albert Jubithana, Krishnakoemarie Mathoera en Rishma Kuldipsingh aanwezig.

De expositie is in opdracht van de subcommissie en de Nationale Commissie in elkaar gezet door IBA Events & Consultancy. Iryda Rijker, CEO van deze organisatie, gaf aan dat bezoekers tijdens de tentoonstelling ook kunnen deelnemen aan educatieve activiteiten. Dit draagt volgens haar bij aan de kennis van cultuur dankzij de rijkdom aan culturele klederdrachten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. De diverse culturen van Suriname zijn mooi, hebben hun eigen waarde en betekenis, kan de wereld laten zien waar ze vandaan gekomen zijn en moeten in stand gehouden worden.

    Maar Suriname is een kopie als het gaat om bestuur, beleid, grondwet, officiele taal vh land, Christelijk geloof, ook klederdracht, bepaalde zeden en gewoonten, inrichting vd bouwkundige stedelijke infrastructuur, het schoolsysteem, transport, geld, omgang enz. Westers.

    Dat is overal in de Nieuwe wereld zo en vele landen oa in Afrika,

    De vele financiele, economische en sociale gevolgen of geen vooruitgang komt door de westerse imperialisme, oorlog, onderdrukking, uitbuiting van anderen die niet op de witte man lijken, slavernij, contractarbeid, oorlogen, westerse regels bepalen, enz.
    Alles wat niet wit is, is de vijand vd witte man en zou en zal met wortel en tak worden uitgeroeid.

    Na de afschaffing vd slavernij, contractperiode, en later na de Tweede Wereldoorlog kregen vele kolonien vh westen hun onafhankelijkheid, maar de invloed vd voormalige moederlanden was en is nog heel groot in vele van deze landen die worstelen met valuta, welzijn, welvaart en ontwikkeling van hun bevolking en land. Het zijn nog steeds grondstoflanden voor het westen.

    Ook de VN, banken, multinationals, enz voeren de westerse landen nog hiermee hun uitbuiting en superieure positie uit, waardoor derde wereldlanden en hun bevolking nog steeds niet vooruit gaan komen.

    Het communisme leek een alternatief voor de Derde Wereld, maar is op papier mooi, maar in de praktijk ook niet de oplossing voor de Derde Wereld en zal ook een stille dood sterven.

    Huidige China met een sociale en kapitalistische model steekt nu de kop op, maar is niet opgewassen op militair en technologisch gebied de strijd tegen het westen te winnen.

    De BRICS landen proberen de macht vh westen trgen te gaan, maar zijn op dit moment nog veel
    te zwak. China is bezig veel
    landen met haar buitenlandse politiek en beleid valuta, investeringen, achter zich te krijgen. oa Afrika en hierdoor verzekerd te zijn van grondstoffen, grote schulden die deze landen niet terug kunnen betalen voor infrastructure werken. Dit wil nog niet zeggen dat het westen hierdoor wordt tegen gewerkt of verzwakt wordt.

    Wat China doet met deze landen waar het zogenaamd met de infrastructurele werken vooruitgang brengt is deze landen afhankelijk van hun te maken en bezig met China’s imperialisme, hetzelfde dat het westen deed tijdens de kolonisle periode met de wereld.

    Bovendien is er ook geen eenheid in landen vd BRICS dat ook niet vd grond kokt en tussen China en
    India ook grote spannigen zijn. Rusland zoekt ook
    steun door de oorlog met Oekraine steun bij China en door de spanningen tussen China en India dat zich omsloten voelt en bedreigd door het imperialisme van China door buurlanden met haar investeringen van hun infrastructuur mee te krijgen, zoekt India voor deze dreiging steun bij de USA, UK het westen.

    Rusland wankelt nu door het wegvallen vd huurlingen vd Wagnergroep Poetin erg verzwakt is geraakt op militairgebied en ook top militairen regering rondom hem, hem
    weg willen. Het enige wat hij nog heeft is de kernwapens. De vraag is of hij dat im een poging om zijn gezicht of leiderschap zal
    inzetten om Oekraine op de knien te krijgen en het westen en de Russen te laten zien dat hij/ zij nog stand houden.

    Wat zal het gevolg zijn om kernwspens tegen Oekraine in te zetten? Op dit moment wankelt zijn positie als leider van Rusland, vluchten kan hij ook
    niet. Hij is verzwakt. Als Oekraine deze oorlog van Rusland wint, zijn de dagen van Poetin dus nu al intern in zijn land in het nsuw is, geteld.

    Er zal een nieuwe leider in Rusland uit het leger komen.

    Suriname als kleine wereldlandje met haar grondstoffen, cq aardolie- en gasvoorraden net als Guyana aansluiting zoeken bij EXXON USA/ Frankrijk APA/TOTAL en als voormalige kolonie bij Nederland. Zie de Excuses en geen punt ban Mark Rutte, maar een komma.

    Frans- Guyana een departement van Frankrijk. Brazilie een trouwe bondgenoot van USA.

    China zal wel een met haar politiek en beleid invloed hebben in Sme door de grote schulden van Sme aan China en Sme zal een hoge prijs moeten betalen. Met de opbrengsten van aardolie en gas gaan we het redden. Het is niet te hopen dat China tegen die tijd dat de schulden met hoge renten aan China zijn terug betaald en niet 1 boom
    meer in de Wilde Kust aanwezig is.

    Sme moet daarom goed beleid maken om
    de schulden met schuldeisers te lossen, goede plannen die ook nu al worden gemaakt en zullen worden ingezet om van Suriname een land te maken, waar welvaart en welzijn is. De opbrengst vd natuurlijke rijkdommen moeten daarom ook
    worden gebruikt voor plannen om goede perspectieven te bieden voor werkgelegenheid als de natuurlijke rijkdommen zijn opgedroogd. oa eco-toerisme, moderne landbouw, de culture diversiteit van de Surinamers, klederdracht, muziek, dans, feesten, culinair, sport, K-1, prof- voetbal, moderne zeevisserij

    Nederland biedt excuses aan, en zegt geen punt maar komma,

    Nederland de braafste jongen vd klas, aks het om mensenrechten gaat, ziet dat met het slavernijverleden, ze nu in haar hemp staat. Nederland was meer koopman dan dominee, als het om slavernij ging en moet haar naam wat beaafste jongen vd klas, mensenrechten wel hoog houden.

    Suriname moet haar wat dat betreft wel het vuur nader aan de schenen leggen.

    De Afri-Surinamers hebben met hun strijd tegen erkening, excuses al Nederland op de knien gekregen.Als ik naar de teeveebeelden in Nederlsnd kijk, zie ik dat de Antillen behoorlijk in de schijnwerpers staan.Dit terwijl ze niets van excuses wilden weten en op zaten te wachten, zoals velen van hen aangeven. Niet eens bewust zijn wanneer de slavernij door Nederland is afgeschaft en hun Tuladag meer waaarde geven

    Afri- Surinamers, NINSEE, de heer Zunder van het gelden schadenbedrag, ea, jullie hebben gestreden en Nederland op de knien gekregen, maar jullie zijn er niet. Er zijn velenos Antillianen ea die als jullie niet laten merken dat jullie het waren die als stoottroepen voor op in de strijd waren, ze jullie het kaas van jullie boterham gaan halen. Ook de USA -Afri, Caribische eilanden volgen jullie en laten jullie zien, dat jullie de leiders in deze strijd zijn.

    Jullie hebben gestreden, veel tegen werking gehad, maar jullie zijn in blijven geloven en volharden.

    Geloof in Eigen Kunnen.

    Laat dit ook een goed voorbeeld zijn voor de andere etniciteiten, eenheid in verscheidenheid

    Samen Werken, Samen Sterker.

    Baron, Boni, Jolie Coluer, ea.

    Gefeluciteerd, NINSEE ea

    Hoera, Hoera, Hoera!

    United We Stand, Be Fighted We Fall


    gemodereerd
  2. BEWUSTWORDING: ook moet de staatshoofd ook alle ETHNISCHE ACHTERGRONDEN op verschillende overheid departementen plaatsen cq sleutel posten zodat het verdeeldheid en discriminatie tot verleden tijd wordt beschouwd🧠☝️🇸🇷 Dan hebben wij pas een BROEMTJE DJARY
    💐🌸💮🪷🏵🌹🥀🌺🌲🪴🌱⚘️🪻🌷🌼🌻🌳🌴🌵🌾🌿☘️🍀🍁👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👦🇸🇷🤷🤷‍♂️😂


    gemodereerd
  3. Mooi zo, goede bewaarde cultureel erfgoed onstaan in suriname maar gisteren ook spektakel optocht in rotterdam. Expressie in zulke klederdracht en hoofdtooi mooie surinaamse cultureel erfgoed ook in europa en buiten suriname in amerika hoop ik ook.


    gemodereerd
  4. Deze expositie is een goed en vooral leerrijke initiatief. Jaarlijks loopt er bv in Amsterdam vooraan in de stoet van de Keti-Koti-optocht een zwarte man met op zijn hoofd een ijzeren driepootpot met vlaggetjes erop. In geen enkel zwart Afrikaans land waar de voorouders van slaafgemaakten vandaan komen en ook niet in de oude traditionele Surinaamse cultuur dragen mannen (zulke) spullen op hun hoofd. Het zijn/waren uitsluitend vrouwen die heel elegant spullen op hun hoofd droegen; nooit de mannen. De spullen op het hoofd van deze man maken daarom een walgelijke clowneske karikatuur van een onderdeel van de mooie Surinaamse klederdracht.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES