maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisHistorisch moment: Nederlands kabinet biedt excuses aan nazaten van Anton de...

Historisch moment: Nederlands kabinet biedt excuses aan nazaten van Anton de Kom

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nederlands kabinet heeft officieel excuses aangeboden aan de nazaten van Anton de Kom. Ook krijgt de Surinaamse schrijver, antikoloniaal activist en verzetsheld een leerstoel aan de Vrije Universiteit die zijn naam draagt.

Volgens de NOS heeft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken vanmiddag familieleden van De Kom ontvangen, om excuses aan te bieden voor het leed dat hij en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van Nederland.

De Nederlandse koloniale autoriteiten beschouwden hem als staatsgevaarlijk. Hij verdween zonder vorm van proces achter de tralies en werd na drie maanden met zijn gezin naar Nederland verbannen. Daar schreef hij Wij slaven van Suriname, waarin de geschiedenis van het land voor het eerst werd beschreven vanuit een antikoloniaal gezichtspunt.

Onder anderen de twee nog levende kinderen van De Kom, Ad (96) en Judith (92), waren vanmiddag erbij. Hoekstra noemde hun vader “een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid”, meldt de omroep.

De familie van De Kom reageert “ontroerd en met blijdschap” en spreekt van een “historisch moment”, laat een woordvoerder weten. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
  1. Chapeau! Diepe buiging voor het Nederlandse kabinet. Dit heeft weliswaar héél lang geduurd, maar de excuses zijn aangeboden aan zijn kinderen, die deze met blijdschap en ontroering geaccepteerd hebben.


    gemodereerd
  2. De meeste Surinamers zijn het land uit gevlucht zelfs de getraumatiseerde nazaten. Nog steeds willen de meeste ingezetenen vluchten. De criminaliteit is sinds de onafhankelijkheid verduizendvoudigd

    Als de onafhankelijkheid de droomvisie was van dhr. De kom. Dat is deze visie zwaar mislukt.


    gemodereerd
  3. Elke excuus geeft hoop op herstelbetaling.Zunder wrijft zich in de handen van genoegen en verwachting.


    gemodereerd
  4. okee , maar anton had ook zijn nukken , en de grote fout van hem was de weg van het communisme te volgen , niet die hollanders , maar de moffen hebben hem opgepakt en hem in een concentratiekamp gestopt
    Realist jij zegt het goed , anton wist toch dat communisme juist het volk onderdrukte , maar had wrok tegen de hollanders , voor lenin was rusland de graanschuur van europa , de landbouwers werden verplicht om nog meer te produceren , dus harder werken en minder verdienen , de landbouwers gingen minder werken , toen kwam stalin en die zorgde ervoor dat iedereen slaaf werd en zich te ploeter werkte , of ze moesten naar het front , en anton hield zijn hand voor zijn ogen , eerlijk gezegd krijgt anton een veel te hoge waardering , zal wel komen omdat het straks 1 juli is , trouwens hoekstra is geboren in 1975 toeval


    gemodereerd
  5. Aan de naam kan je niet opmaken dat het om een zwarte man gaat.
    Misschien dat ook maar aanpassen.


    gemodereerd
  6. Inderdaad een heel goed initiatief, eerte stap naar het herschrijven van de surinaamse geschiedenis en eren van onze eigen helden en meer bewustzijn en respect voor onze eigen waarden.


    gemodereerd
  7. WAT, het communist zijn van Anton de Kom doet er niets aan af dat hij een goed mens, met het hart op de juiste plaats, was. Je kan democraat of priester zijn en toch een slecht mens zijn en op papier is het Communisme niet slecht. Anton had ook helemaal geen work tegen de Hollanders, als er iemand was die zijn hand niet voor zijn ogen hield als hij onrecht zag, dan was hij dat wel, hij ging in het verzet tegen de Duitsers om Hollanders te verdedigen. WAT, wat wil je nog meer voor bewijs? Als Anton work had tegen de onderdrukkende, koloniale politiek van Nederland, was dat terecht en dat begrijpt en erkent de huidige Nederlandse regering dus ook, maar dat alles is voor figuren als jij te moeilijk om te snappen.


    gemodereerd
  8. En wat meer?? De kinderen zij al stokoud.
    Komen ze over 100 jaar ook excuses aanbieden voor het leed dat ze in het binnenland hebben gecreeerd door de binnenlandse oorlog te financieren?? Hypocrieten daar in nederland.
    Ik vertrouw ze voor geen meter


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES