maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenis'Oranjes verdienden minstens half miljard aan koloniale uitbuiting'

‘Oranjes verdienden minstens half miljard aan koloniale uitbuiting’

-

Does Travel - naar Suriname

De voorouders van de huidige Nederlandse koning Willem-Alexander hebben -omgerekend naar hedendaags geld- minstens een half miljard euro verdiend aan koloniale uitbuiting. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde boek Staat en slavernij.

De prinsen van Oranje speelden een belangrijke rol in de politiek van roof, uitbuiting, slavernij en dwangarbeid en hebben zich flink verrijkt met de koloniale uitbuiting van Nederlands-Indië blijkt uit het onderzoek.

De data zijn nog lang niet compleet schrijft het Algemeen Dagblad. Zo is niet bekend of de Oranjes ook voor 1675 winstuitkeringen kregen en moeten de koloniale winsten uit Suriname en het Caribisch gebied via de West-Indische Compagnie (WIC) nog worden onderzocht. Het totaalbedrag kan dus hoger uitvallen.

Volgens minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) schets het onderzoek naar de rol van de Oranjes en de Nederlandse staat in het slavernijverleden een ‘confronterend en zeer pijnlijk beeld’. Ze spreekt van een ‘ongekende schaal van slavenhandel en slavernij’, waarbij de Staat zeer betrokken was.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Zunder zal aan het rekenen geslagen zijn.Wat het deel wordt voor de nazaten.Die zijn al werkschuw.Zie dada en dodo.Nu zullen ze nog minder een vin verroeren in afwachting van de miljoenen.


    gemodereerd
  2. Nou Willem,tast maar goed in de buidel.Je kan best een miljardje doneren om het goed te maken.
    Of maak je je er vanaf door een excuusje van lik mn vestje.
    Willem oude rukker trek je portemonnee.


    gemodereerd
  3. Come On Zunder grijp je kans en pak die Koninklijke uitbuiters bij de ballen. Oproep aan de Marrons en Afro’s richten jullie heel snel nog honderden stichtingen op die elk minimaal 25 miljoen Pietermannen moeten opeisen. Laat de Zilvervloot binnenstromen met Zunder en King aan het hoofd met Hoogland als een goede matroos.
    Vraag ook direct miljarden aan de nazaten van de Afrikaanse slavenhouders zoals mevrouw Elizabeth Simons en weduwe Vaz. Dan hoeft de nazaat nooit meer te werken (wat zij al niet deden).


    gemodereerd
  4. ach willempie geef die zunder hier een miljoen Euro en alles is vergeven , maar pas op 2 juli want 1 juli slaapt sunder


    gemodereerd
  5. Ze schaamden zich dus niet om van de armsten onder de armen te stelen? En dit tuig laat zich nog steeds zijne koninklijke hoogheid noemen terwijl zij piraten van hetzelfde allooi zijn als de Surinaamse bankrovers die zich graag zijne excellentie laten roepen.


    gemodereerd
  6. Hoeveel miljoen hebben de Surinamers die sinds 1975 hier wonen en alles gratis krijgen?


    gemodereerd
  7. De mensen moeten eens goed lezen er staat Nederlands Indië geen Suriname daar heeft altijd geld bijgemoeten. De WIC heeft maar een keer flink winst gemaakt en dat was met de zilvervloot verder waren ze al blij als ze quite speelden. Overigens waren de kolonies niet de grote verdieners, dat was de handel in Europa.
    Suriname kan zich beter op het heden richten dan het verleden. Die 4 miljard van nu drukt harder op de samenleving dan alles wat in het verleden is gebeurd. Wat minder slachtoffer spelen en meer werken. Daarbij is in de Bijlmer al meerder keren die half miljard uitgekeerd aan de afstammelingen


    gemodereerd
  8. Half miljard zo weinig..
    Nou dat mogen ze dan houden.
    En het aan een goed doel schenken.
    Pas bij 10 en 20 Miljard zou ik er wakker van liggen


    gemodereerd
  9. Ik heb goede landgenoten, ze hebben allemaal € & $ tekens in hun beide
    ogen! ”Te lui om te werken, maar willen wel zoveel mogelijk geld hebben”.
    ”Ik ben heel trots op mijn landgenoten,” ze hebben een hekel aan de witmang,
    maar houden wel van hun Poen(a!)

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  10. @Rami Rams,

    Ik denk dat je het over Nederlanders hebt. Surinamers hebben alleen die bekende ontwikkelingshulp gehad die ook nooit volledig is uitgekeerd.
    Bovendien, als de werkgevers in Nederland liever blanken in dienst nemen, dan moet je de Surineds niet de schuld geven.


    gemodereerd
  11. rami rams , dat is een goeie , en die ex surinamers bemoeien zich met allerlei dingen hier , alleen als bouterse wat zegt dan luisteren die schaapjes wat hun lijder zegt


    gemodereerd
  12. Kijk niet wat een ander land voor jouw kan doen ,maar kijk wat jij voor jouw land kan doen in plaats van roven.


    gemodereerd
  13. Heling
    Onder heling wordt verstaan het verwerven, overdragen en voorhanden hebben van een goed dat door een misdrijf is verkregen. Het kan dan gaan om een door diefstal, verduistering, oplichting, etc. verkregen goed.
    Witwassen is het verbergen of verhullen van de herkomst van de opbrengst van criminele activiteiten. In de meeste gevallen gaat het om witwassen van geld dat is verdiend met criminele activiteiten, maar steeds vaker richt justitie zich ook op door criminele activiteiten verkregen goederen.
    Voormelde misdrijven kunt u gewoon googlen! Ze zullen echter nooit berecht worden hiervoor!
    Maar ze zijn niet het enige koningshuis of regering die zich aan misdrijven schuldig hebben gemaakt!


    gemodereerd
  14. ach henkes , bouterse heeft armoede gecreëerd , dus geen vergelijking met willempie , deze koning was er nog niet toen , spug je gal op het graf van de voorouders van willempie in Delft


    gemodereerd
  15. Desondanks moet Nederland geen cent uitkeren. Bouw een hele grote culturele centra en geef Suriname materiële en deskundige steun ten behoeve van het onderwijs. Dat hebben ze heel hard nodig.


    gemodereerd
  16. @ariman,

    Om iets voor je land te kunnen doen moet je ook wat kunnen (dan roven).


    gemodereerd
  17. Ook ndp, ddb, friends en family, boedraad, herrenberg, ndp-kliek hebben zich aan miljarden miljarden US-$ schuldig gemaakt


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES