woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijMinister wil meer inzicht krijgen in hoe slavernijverleden leeft en doorvoeld wordt...

Minister wil meer inzicht krijgen in hoe slavernijverleden leeft en doorvoeld wordt in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Op uitnodiging van de Surinaamse regering is de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf momenteel in Suriname voor een werkreis. Dijkgraaf wil, voordat het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in het Koninkrijk op 1 juli van start gaat, meer inzicht krijgen in hoe het slavernijverleden leeft en doorvoeld wordt in Suriname.

De bewindsman is coördinerend minister van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. In aanloop naar het Herdenkingsjaar bezocht hij eerder al Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius, Curaçao, Aruba en Bonaire.

“Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt hier in het hele Koninkrijk extra aandacht aan besteed. Tijdens dit herdenkingsjaar staan we stil bij onze geschiedenis en de doorwerking daarvan in de levens van mensen nu. In het hele Koninkrijk worden hiervoor initiatieven georganiseerd. Deze reis hoopt Minister Dijkgraaf meer inzicht te krijgen in de wensen van de Surinaamse regering met oog op het aankomende herdenkingsjaar”, meldt het ministerie.

Hoe kunnen we onderwijs en cultuur inzetten om de doorwerking van het slavernijverleden beter te begrijpen? Met deze vraag in het achterhoofd krijgt Dijkgraaf onder andere een rondleiding door het historische monument Fort Zeelandia, waar ook het Surinaams Museum is gevestigd. Ook spreekt Dijkgraaf hierover met diverse Surinaamse jongeren.

Centraal staat de vraag hoe jongeren zichzelf in de wereld zien, en hoe hun identiteit en geschiedenis zich verhouden tot het slavernijverleden. Tenslotte ontmoet Dijkgraaf coördinerend minister Slavernijverleden van de Surinaamse overheid, de heer Tjong Ahin.

Een ander doel van de werkreis is afspraken maken op welke onderwijsgebieden Nederland en Suriname nader gaan samenwerken en dit vastleggen in een tweejarig partnerschap.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Deze minister Robbert Dijkhlgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapper is een wetenschapper.

    Laat daarom een team van Surinaamse Wetenschapper over de slavernij, economen, historici, mensenrechten advocaten/ deskundigen met hem in contact treden.

    Dat niveau van denken en praten heeft die man en daarom niet met poppenkast komen.

    Het gaat om een zeer ernstige gebeuren in de geechiedenis en de thema’s moeten daarom
    duidelijk zijn en van a/m z uitgewerkt en gepresenteerd worden, tenzij
    men al die tijd alleen maar euries ziet. Veel geschreeuw, maar weinig wol.


    gemodereerd
  2. Als jullie ze niet overal naartoe hadden gebracht,haddden ze elkaar in ons mooie Afrika elkaar doodgemaakt.Elke 5a10 jaar vindt er een zuivering daar plaats.
    En ze zijn allen van tegenwoordig vrij geboren,maar doen voorkomen alsof ze nog geketend zijn en leven het liefst in het verleden die ze niet eens goed onderzocht hebben.


    gemodereerd
  3. Nog een eerste klas snoepreis naar de tropen voor een mini ster. Hij had gewoon bijstandsdienst in de bijlmer kunnen bezoeken en sisa asakoni kunnen opbellen.


    gemodereerd
  4. minister van holland , nou genoeg gezien toch , trouwens wat was er te zien alleen ellende toch , maar dat komt niet door het slavernijverleden , maar door die bouterse , 1980 de coup , 1982 decembermoorden, 1986 doden van onschuldige burgers in Moiwana , en bouterse als president van 2010 -2020 , minister de groeten aan de koning en rutte


    gemodereerd
  5. Het is niet alleen de slavernij zelf, maar ook discriminatie tot aan vandaag de dag. Het een bevestigt het ander.


    gemodereerd
  6. Slavernij in Europa was ook groots. De armen in heel Europa werden zo hard onderdrukt en vernederd, dat toen ze de kans zagen, velen naar Amerika – de Nieuwe Wereld – vluchten. Ook in Europa werden de arme blanken die niks bezaten, bijv. geen grond of huis hadden, door hun rijke eigenaren aan elkaar verkocht en ook afgeranseld en verkracht.
    De zwarte slaven kregen naast een soortgelijke behandeling daarnaast ook racisme over zich heen. En de vergelijking met dieren.
    Karl Marx kreeg veel aanhang van de armen vanwege de misdadige behandeling en uitbuiting door de elite.
    Wanneer er in een land een heel grote groep extreem armen ontstaat – gecreëerd wordt – weet dan dat slavernij het gevolg zal zijn.
    Klaus Schwab van de WEF wil exact dat doen. Een grote groep armen creëren. Hij noemt dit plan The Great Reset. Vervolgens zal de elite de armen in het begin als slaven gebruiken en daarna – als de door AI gestuurde robots goed blijken te werken – hen toevertrouwen aan Magere Hein. Dit plan heet Build Back Better. Een AI samenleving met vnl robots, een machtige heersende elite en een kleine groep mensen, nl de robotonderhouders.


    gemodereerd
  7. Waarom krijgen die bezoekers altijd een pagnjie om?
    Is dat het suri symbool 🙄.
    De rest bestaat niet.

    Mijn advies: breng de geschrapte revo-geschiedenis terug. Das recent, de nazaten leven nog en de gemiddelde suri beseft niet dat dit de oorzaak van al hun ellende is.

    “Hoe 40 jr revo een rijk en vredelievend volk heeft verwoest”. Mooie titel voor een literair boek.
    Of… een sprookjesboek.
    Er was eens een héle le-lij-ke draak van een sergeant 9e klas cq gymleraar en toen etc. etc.

    Wie!


    gemodereerd
  8. Sorry profiteurs het geld is opperdepop!

    Ga voor de verandering eens werken voor je geld!
    En dan bedoel ik niet roven/stelen… dat is geen werken!


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES