zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenNatuurVIDEO: Docu van Humberto Tan over jaguar in Suriname vanaf 21 juni...

VIDEO: Docu van Humberto Tan over jaguar in Suriname vanaf 21 juni te zien

-

Does Travel - naar Suriname

Vanaf 21 juni is ‘De Jacht Op De Jaguar, een indringende documentaire over de zoektocht van Humberto Tan naar de jaguar in Suriname, te zien op Videloand.

In deze documentaire gaat Humberto met zijn fotocamera de Surinaamse jungle in om zijn droom waar te maken: het perfecte plaatje schieten van de imposante jaguar, die zich maar zelden laat zien. Tijdens zijn reis ontdekt hij echter ook een duistere kant: toenemende wildlife crime die de koning van het bos meer en meer bedreigt in zijn voortbestaan. Zonder jaguar verdwijnt de balans en daarmee dus ook het bos…

Op indringende wijze neemt Humberto je niet alleen mee op zijn roadtrip door de overweldigend mooie jungle, maar duikt hij ook in een illegale wereld van de handel in jaguartanden. Lukt het Humberto om niet alleen de jaguar op te sporen, maar ook diegenen die op hem jagen?

Humberto: “Het fotograferen en opzoeken van de jaguar leeft al zo lang in mijn hoofd, ik heb er al zo lang over gedroomd, dat het bijna onwerkelijk voelde toen ik het ineens echt aan het doen was. Ik werd tijdens mijn zoektocht geraakt door de afschuwelijke wildlife handel die inmiddels aan de jaguar verbonden is. Ik hoop daarom oprecht dat de film heel veel mensen bereikt en bewust maakt van het belang van het dier. Dit was een onvergetelijke reis en een droomproject om te doen.”

Humberto ontdekt in  ‘De Jacht Op De Jaguar’  zowel de schoonheid van de Surinaamse jungle, als haar schaduwzijde. Met behulp van de lokale bevolking, waaronder reisgids Fred Pansa, jaguar specialiste Vanessa Kadosie en wildlife crime expert Roy Ho Tsoi, gaat hij op zoek naar antwoorden.

Bekijk de trailer hier:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Goed bezig Umberto!
    *
    Afgezien van de grootste populatie beschermde vogels ter wereld, de grootste slangen (anaconda’s) ter wereld, heeft ons prachtige tropisch regenwoud ook nog de jaguar, met de sterkste kaken van alle katachtigen! Het enige katachtig roofdier ter wereld, die de schedel van een krokodil met één beet kan verbrijzelen!

    Beste Surinamers, koester uw – natuurlijke – leefomgeving!
    ———————————————————————————————-

    De jaguar (Panthera onca) is een roofdier uit de familie van de katachtigen. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als ‘Felis onca’ gepubliceerd door Carl Linnaeus. De jaguar komt voor in Midden-Amerika en een groot deel van Zuid-Amerika. Hij lijkt oppervlakkig sterk op de luipaard, maar is zwaarder gebouwd en heeft een forsere rozettentekening.

    De jaguar is de grootste en sterkste kat van Amerika. Het is een stevig gebouwd en krachtig dier met een brede kop en sterke kaken. In een groot aantal verschillende biotopen kunnen jaguars te vinden zijn, variërend van dichtbegroeide nevelwouden en regenwoud tot kustwouden. Ook droogbossen en meer open terrein wordt wel door ze bewoond, mits er genoeg dekking is van gras en rotsen tijdens het jagen. Bij voorkeur leven jaguars in de buurt van water. Radiotelemetrisch onderzoek heeft uitgewezen dat jaguars er over het algemeen nauwelijks verder dan 500 meter vandaan gaan. Dit heeft als gevolg dat er minder concurrentie om prooidieren is met de poema, die minder gebonden is aan water.

    Vrijwel ieder dier dat in het leefgebied van de jaguar voorkomt, vormt een potentiële prooi voor dit roofdier. Jaguars zijn carnivoren en voeden zich algemeen met de prooidieren die in een bepaald gebied het meest voorkomen. Op grond levende zoogdieren zoals pekari’s en herten hebben echter de voorkeur, maar ook tapirs, apen, opossums, gordeldieren, luiaards, miereneters, allerlei knaagdieren zoals agouti’s, stekelvarkens, ratten en capibara’s, op grond nestelende vogels, kikkers, kaaimannen, schildpadden, vissen, eieren en zelfs reuzenslangen maken deel uit van het menu. De jaguar is de enige grote kat die regelmatig reptielen doodt om ervan te leven. Bron: Wikipedia
    ———————————————————————————————-


    gemodereerd
  2. Ach ja helemaal uit Nederland naar Suriname toe komen om te relaxen en lekker te chillen want per slot ben je een trotse Surinamer. Voor de rest geen mars om het land geven. Blijf dan weg met je gemaakte trotsgevoel. Ik hoop dat je hier niet de activist komt uithangen want daar heb ik mijn buik vol van.


    gemodereerd
  3. deze papa jantje loopt maar te schelden en schreeuwen tegen die
    suri uit ned .ze blijven suris. je wacht wel op die paketten en euro
    maar wel schelden en schreeuwen ondankbaar
    he weet niet hoeveel pakketten naar su gaan he
    dus praat niet zoveel ga werken voor je levensonderhoud
    elke weekend drinken en feesten terwijl die zelfde suris uit ned keihard werken om hun
    fam in su te helpen .ga wat met je leven doe
    jij zit hele dag achter je pc die je waarschijnlijk heb gekregen van een fam uit ned en toch schelden
    denk na voordat je wat zegt mang
    drink nog een parbo jo dom mens


    gemodereerd
  4. Humberto zelf leeft in een steeds meer digitaal wordende wereld, maar beseft misschien niet dat voor figuren als Klaus Schwab van het WEF er in een AI digitale wereld geen plaats is voor echte levende wezens.


    gemodereerd
  5. Humberto is misschien heel lang niet geweest in Suriname, vandaar dat hij verbaasd lijkt.
    Misschien durfde hij destijds geen stelling te nemen tegen Bouterse, dus meed hij het land.
    Heeft hij de Jaguar in zichzelf gevonden?


    gemodereerd
  6. na dat het te laat is gaan sommige het nut van de natuur pas inzien
    Maar goed dan is het kwaad al geschied.
    Soms het je wet en regelgeving nodig om orde te creëren.
    Ook ene taak aan de overheid om dat op orde te brengen.
    En dan een taak om het te handhaven en bekend te maken.
    Overheid en burgers moeten samen werken om het mogelijk te maken


    gemodereerd
  7. De Jacht op de jaguar heeft in de top 10 gestaan van Videoland. Wat mij opvalt? De meeste reacties die ik krijg? Niet van Surinamers. Integendeel! Nauwelijks reacties van Surinamers in mijn DM terwijl door anderen massaal gereageerd wordt!! Wel positief: deze week had ik een zoom met 60 officials in Paramaribo. Justitie, jachtopzieners. Dus gelukkig impact in Suriname. Mijn magazine over Suriname? Wordt vooral gekocht door niet Surinamers met liefde voor het land. U mag gerust schelden, maar dit zijn helaas de feiten.


    gemodereerd
  8. Mijn commentaar geldt ook voor Waterkant. Prima artikel over de jacht op de jaguar maar verder nul moeite gedaan voor extra informatie. Hoevaak worden dergelijke producties gemaakt in en over Suriname? Hoeveel producties over Suriname staan er op Videoland? Een platform met meer dan 800.000 abonnees. Een Magazine over Suriname, Mijn Suriname… met 93 foto’s uit Suriname. Geen enkele interesse van dit platform. Hoe komt dat? Hoeveel vergelijkbare magazine kent u? Maar wel hier regelmatig vooral kritiek hebben op vrijwel iedereen die iets probeert te doen om een positieve kant vh land te laten zien. Zuur zijn is het allermakkelijkste wat wie dan ook kan doen. Iets (blijvend) opbouwen, is van een andere orde.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES