zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisOok provincie Zuid-Holland biedt excuses aan voor rol bij slavernijverleden

Ook provincie Zuid-Holland biedt excuses aan voor rol bij slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

De provincie Zuid-Holland heeft excuses aangeboden voor haar rol bij het slavernijverleden. “We bieden postuum excuses aan aan de mensen die tot slaaf zijn gemaakt en al hun nazaten, tot in de huidige generatie”, zei commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit.

Hij bood de excuses aan tijdens een bijeenkomst met inwoners van Zuid-Holland in het provinciehuis in Den Haag. Hier werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek dat de Universiteit Leiden deed naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

“Dit had niet mogen gebeuren”, zei Smit. Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag, de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld.

Het gewest Holland en het latere Zuid-Holland had de dikste vinger in de pap als het gaat om het slavernijverleden en de inkomsten die daaruit voortvloeiden. Zuid-Holland staat nu nog vol met stille getuigen van de enorme rijkdom die aandeelhouders van de compagnieën dankzij hun slaven konden vergaren, schreef Omroep West.

Vorig jaar maakte de provincie Noord-Holland als eerste al excuses voor de betrokkenheid bij de slavernij.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
  1. Wanneer volgt Afrika? Ghana, Ivoorkust en rest ?of zijn de nazaten van de slavernij niet geïnteresseerd in de feiten?


    gemodereerd
  2. Hoeveel leiders uit Afrikaanse landen hebben tot nu toe hun excuses aangeboden voor het ruilen of verkopen van hun eigen mensen aan de blanken. Het leed was er en is geleden en die mensen rusten nu in vrede. De nazaten zijn vanaf de excuses allerlei stichtingen aan het opzetten met maar 1 doel, proberen geld binnen te halen want na 160 jaar heeft iedereen ineens heel veel culturele problemen.


    gemodereerd
  3. Prima, maar geen cent uitkeren. Geef ze een museum of iets dergelijks.


    gemodereerd
  4. De commissaris van de koning in Zuid Holland dacht: van excuses aanbieden krijg ik geen kromme mond en als Bakra valt bij mij een eventuele Pinocchio neus niet eens echt op.


    gemodereerd
  5. zunder ziet het euro teken al in zijn ogen , hollanders de volgende provincie is aan de beurt , alleen flevoland niet want in 1860 was het nog geen provincie , het was de zuiderzee , jammer he zunder geen twaalf , maar 11 provincien , en die oostelijke en noordelijke en zuidelijke provincies kenden geen slaven , zunder dus weer 7 minder , nou die 4 die overblijven hebben geen geld


    gemodereerd
  6. Alle overheden voelen zich gebaat bij schaapachtige burgers met een slaven mentaliteit. Wie niet voldoet aan dit profiel – oftewel een eigen mening en levenswijze heeft dat niet strookt het profiel – wordt keihard aangepakt door de overheden, maar ook door hun lakeien, de rechters.


    gemodereerd
  7. Mensen, ik biede excuses aan aan iedereen die ik misschien met opzet of zonder opzet heb beledigd.
    Dus niet dat jullie achterkleinkinderen straks excuses gaan vragen aan mijn achterkleinkinderen.


    gemodereerd
  8. “Dit had niet mogen gebeuren”, zei Smit. Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag, de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld.

    Dit gebied heeft heel veel valuta. Hoeveel is uit de koloniale periode uit Suriname hiermee verdiend geworden? En hoeveel zal Zuid-Holland hier aan Suriname betalen.

    Excuses is 1, schadevergoeding hoort er ook bij, anders is het gewoon een slag in de lucht.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES